Depresyon Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi
Depresyon psikolojide duygu durum bozuklukları arasında yer alır. Kişiler sürekli bir şekilde kendilerini üzgün hisseder. Aynı zamanda kişi de ilgi kaybı da sürekli olarak gözlenir ve bireyler kendilerini iyi hissetmez. Bu durum uzun süre devam eder. Derpesyon belirtileri kişilerin günlük yaşamını da derinleri etkilediği için önemli psikolojik sorunlar arasında yer alır.
Depresyon Nedir?
Depresyon kelime anlamı olarak çökkünlük olarak ifade edilebilir ve duygusal olarak kişilerin kendilerini iyi hissetmediği bir ümitsizlik halidir. Kişileri sadece duygusal anlamda değil zihinsel ve davranışsal anlamda da olumsuz şekilde etkiler. Özellikle de ikili ilişkilerini, kariyerini ve sosyal becerilerini geliştirmesini engeller.
Bireyler psikolojik olarak farklı şekillerde etkilendiği için, fiziksel sorunlar da ortaya çıkabilir. Özellikle bireyler rutin ve günlük faaliyetleri yaparken bile problem yaşayabilir. Hatta bazı kişiler için yaşam var olmaya değmez gibi görünebilir.
Depresif ruh hali genel olarak genç yetişkinlerde görülüyor olsa da her yaşta karşımıza çıkabilir. Bu problem kadınlarda erkeklerden daha fazla şekilde görülür. Ayrıca bu sorun nedeniyle kadınların daha çok yardıma başvurduğu da söylenebilir.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon sorunu ile her birey yaşamı boyunca bir defa karşılaşabilir ve bazı kişilerde süreğen hale gelebilir. Özellikle de majör depresyon olarak belirtilen türde uzun sürelerde devam eden duygusal sorunlar oluşur. Depresyon belirtileri kişilerde genel olarak benzerlik gösterir. Ancak kişiler arasında bazı farklılıklar meydana gelebilir. Bu belirtileri aşağıdakileri içerebilir.
- Sürekli üzüntülü hissetme ve umutsuzluk duygusu yaşama,
- Sebepsiz yere ağlamalar ya da boşlukta olma hissi,
- Dikkatini verme, konsantre olma ya da karar verme süreçlerinde problemler yaşama,
- Konuşmanın veya hareket etmenin yavaşlaması,
- Küçük durumlarda bile öfke patlamaları yaşamak ve sürekli sinirlilik hisleri,
- Kişilerin günlük aktivitelerinin azalması ve ilgi kaybı yaşamak,
- İştahın olmaması ve buna bağlı olarak kilo kaybı yaşama,
- Yeme isteğinin sürekli artması ve buna bağlı olarak kontrolsüz bir şekilde kilo almak,
- Sürekli devam eden kaygı, stres ya da huzursuzluk durumu,
- Nedeni belli olmayan fiziksel sorunlar ve ağrılar yaşamak,
- Farklı uyku problemleri yaşamak,
- Sürekli yorgun ve enerjisiz hissetmek temel belirtiler arasında sayılabilir.
Bu belirtilerin her biri hastalığı yaşayan kişilerde görülebilir. Bunun yanında bazı kişilerde bir ya da birkaç belirti ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bu belirtilerin bazılarını günlük yaşamda hissetmek doğaldır. Bu nedenle değersiz, hüzünlü ya da enerjisiz hisseden herkes depresyonda değildir. Tanı ve teşhis için uzman kontrolü gereklidir.
Depresyon Neden Olur?
Depresyon nedenleri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Hormonal değişiklikler, düşük benlik saygısı, travmatik olaylar, diğer psikolojik sorunlar, madde bağımlılıkları, ciddi kronik hastalıklar, genetik vaktörler ve aile geçmişi depresyon nedenleri arasındadır.
Hormonal Değişiklikler: Bireylerin hormon dengesinde değişikliklerin olması psikolojik hastalıklara neden olabilir. Özellikle de kadınlarda hamilelik ve doğum en önemli hormonu değişikliği nedenleri arasındadır. Ayrıca tiroid hastalığı ve menopoz dönemi bu hastalık açısından önemli bir risk barındırır.
Düşük Benlik Saygısı: Kişinin kendisini olumsuz yargılaması ve aşırı eleştirmesi hastalığı tetikleyebilir. Özellikle kendisi ile ilgili aşırı acımasız eleştiriler yapan kişiler psikolojik hastalıklara yatkındır. Bunun yanı sıra olumlu iç konuşmaları olan bireyler olumsuz yaşam olaylarından daha az etkilenir.
Travmatik Olaylar: Kişilerin yaşadığı pek çok olay hastalığı geliştirmelerine neden olur. Özellikle de istismar, ölümler ya da stresli başka olaylar geliştirebilir. Ayrıca ikili ilişkilerde sorunlar yaşamak ya da ekonomik problemler nedenleri arasıdadır. Ancak psikolojik sağlamlığa sahip olan bireylerde bu durumlar ile bile mücadele edebilir.
Diğer Psikolojik Sorunlar: Kişilerin anksiyete, yeme bozukluğu, uyku sorunları ya da travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik sorunları hastalığa yol açabilir. Bu sorunlara karşı tedavi seçeneklerine başvurulmadığında kişi duygusal çökkünlük yaşayabilir.
Madde Bağımlılıkları: Kişinin madde kullanımının olması hastalığa neden olabilir. Özellikle de uyuşturucu ve uyarıcı maddeler ile alkol kullanımı psikolojik hastalıklara yol açabilir.
Ciddi Kronik Hastalıklar: Kişilerin ciddi bir hastalık durumu yaşaması önemli hastalığın nedenleri arasındadır. Özellikle de hastalık durumunda sosyal destek çevresinin olmaması psikolojik sorunları tetikleyebilir.
Depresyon Türleri Nelerdir?
Pek çok psikolojik sorun ve kronik hastalıkların farklı türleri ve çeşitleri mevcuttur. Depresyon türleri ise majör, kakatonik, distimik, doğum sonrası,manik depresif bozukluk mevsimsel, atipik olarak ayrılır.
Majör depresyon: Sıklıkla karşımıza çıkabilir ve genel olarak belirtileri uzun süre devam edebilir ve hastalığın en şiddetli türler arasındadır. Kişiye genel olarak çökkünlük, ümitsizlik ve değersizlik hisleri eşlik eder. Tedavisi için bir uzman kontrolü şarttır.
Katatonik depresyon: Genel olarak nadir görülür ve genellikle de motor davranış bozukluklarını içerir. Kişilerde sebepsiz kas hareketleri ya da başkasının hareketlerini tekrar etmeye davranışları görülebilir. Ayrıca alışılmış olmayan beden duruşu ve hiç konuşmamak da görülebilecek belirtiler arasındadır.
Ditimik depresyon: kronik bir şekilde seyreder ancak hafif niteliktedir. Bireyler en azından 2 yıl süreyle zamanlarının yarısını depresif ruh haliyle yaşarlar. Bu türde günlük olarak yapılan etkinliklerden ve eğlenceli faaliyetlerinden daha az zevk alınır.
Doğum sonrası depresyon: Doğum yaptıktan sonra oluşur ve doğumdan sonraki zaman diliminden başlayarak en az 2 haftadan bir yıla kadar süren bir periyotu içerir. Bu depresyonda genel anlamda yorgunluk ve uykusuzluk en belirgin belirtilerdir. Ayrıca suçluluk, özgüven eksikliği ve dikkat eksikliği de yaşanabilir.
Mevsimsel depresyon: Genel olarak iklim değişikliğine bağlıdır ve mevsim geçişleri nedeniyle kişilerde duygusal iniş çıkışlar yaşanabilir. Ancak bu durum kişileri yoğun bir şekilde etkilemiyorsa psikolojik hastalık olarak değerlendirilmez.
Atipik depresyon: Farklı belirtilerle ortaya çıkar ve ani değişimler ortaya çıkabileceği için ayrı bir tür olarak değerlendirilir. Bu nedenle de iştah artışları yaşanabilir, aşırı uyuma durumu görülebilir ya da bedende ağrılar oluşabilir.
Manik Depresif (Bipolar) Bozukluk: Bipolar bozukluk başlı başına bir duygu durum bozukluğu olarak da nitelendirilebilir. Ancak içerisinde depresyon evresi olduğu için bu psikolojik sorunun arasında da yer verilmiştir. Bipolar bozukluk depresif, normal ve manik evrelerin yaşandığı duygudurumları içerir.
Depresyon Tedavisi
Hastalığı yaşayan pek çok kişi bu durum nedeniyle yoğun sıkıntı yaşar. Bu duygu durum kişiye sıkıntı yarattığı ve hayatını kötü etkilediği için tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır. Depresyon tedavisi için nedenlerine bağlı olarak ilaç tedavisi ve BDT, EMDR, Farkındalık terapileri uygulanmaktadır.
Tedavisi için uzman kontrolü şarttır. Türkiye’nin sağlık ve doktor arama platformu Doktor Bilgini ile şehrinizde bulunan psikolog ve psikiyatri doktorlarını inceleyebilir, yorumları okuyup, kolay randevu alabilirsiniz
Psikolog listesi: https://doktorbilgini.com/psikoloji/
Psikiyatri doktorları listesi: https://doktorbilgini.com/psikiyatri/
İlaç tedavisi: Hastalığı yaşayan pek çok kişi sorunun en yoğun olduğu dönemde doktora başvurur. Bu nedenle de tedaviye ilk olarak ilaç alınarak başlanır. Ancak ilaçlı tedavi tam bir iyileşme sağlanmayabilir. Ancak bireylerin yoğun duygusal durumlarını azalttığı için önemli bir yardımcıdır. Genel olarak ilaçlı tedavi ile birlikte psikoterapi önerilir.
Bilişsel davranışçı terapi: Hastalık genel anlamda zihinsel ve duygusal bir sorundur ve duygu durum bozuklukları arasında yer almaktadır. Bilişsel davranışçı terapide kişinin olumsuz düşünce ve yargılarından yararlanılır. Farklı teknikler kullanılarak kişinin olumlu bilişlere sahip olması amaçlanır. Bu sayede kişinin duygusal dengeyi sağlaması beklenir. uzmanlar tarafından en çok tercih edilen terapi yöntemidir.
EMDR: Özellikle de stresli yaşam olayları nedeniyle hastalığı yaşayan bireyler için tercih edilir. Taciz, kayıplar ya da afetler gibi travmatik olaylar nedeniyle kişiler hastalığı yaşayabilir. Özellikle de travma sonrası stres bozukluğu ile birlikte bu sorun oluşabilir. Bu nedenle EMDR terapisi etkin bir şekilde kullanılır.
Farkındalık temelli terapi: Bu terapi tekniğinde bireyin düşünce, davranış ve duyguları değiştirilmeye çalışılmaz. Genel olarak meditasyon kullanılarak farkındalık geliştirilmeye çalışılır. Bu teknikte bireyin dikkat seviyesine, nefes kontrolüne ve duygularına odaklanılır.
Konu Hakkında Faydalı İçerikler
Beck Depresyon Testi (Ölçeği)
Depresyona İyi Gelen ve Gelmeyen Yiyecekler
Depresyondan Nasıl Çıkılır? 16 Tavsiye
Depresyon İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Depresyona Ne İyi Gelir?
Depresyondan Kurtulma Yolları
Kadınlarda Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Ağır Depresyon Nedir Belirtileri ve Tedavisi
Anksiyete ve Depresyon Belirtileri Farkı
Erkeklerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Gizli Depresyon Nedir Belirtileri ve Tedavisi
Ergenlerde Depresyon Belirtileri ve Tedavisi
Düşük Şiddette Depresyon Ne Demektir?
Yorum Yapın