Serotonin Nedir? Serotonin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin insanlar için önemli olan hormonlardan birisidir. Bu hormonun salgılanması ile insanların daha rahat ve mutlu hissetmesi mümkün oluyor. Hormonlara benzeyen bir role sahip olduğu söylenebilir. Bu hormon, insanların merkezi sinir sistemine etki ediyor. Ruh halini etkileyen hormonlardan birisi olarak ön plana çıkar. Bununla birlikte serotonin düşüklüğünün yani eksikliğinin yol açtığı hastalıklar arasında depresyon, anksiyete, kalp hastalıkları da bulunmaktadır ve fazlalığıda bir çok hastalığa neden olabilmektedir. Ancak serotonin eksikliği belirtileri, yapılan araştırmalara göre kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir ve tedavisi için serotonin içeren besinler tüketmek önemlidir.
Aynı zamanda duygusallık gibi davranışları düzenleme konusunda da etkili olduğunu söylemekte fayda var. Kendini iyi hissetmeyen ve üzgün olan birçok kişi bu hormonun daha fazla salgılanmasını sağlayacak şeyleri tüketmeyi tercih edebiliyor. İnsanlarda düşük olması durumunda da çok yüksek olması durumunda da çeşitli etkileri olur ve bu etkiler anlaşılabilir. Genel olarak halk arasında mutlu olmayı sağlayan hormon şeklinde bilinir.
Serotonin Nedir?
Serotonin; sinir hücreleri arasında sinyaller göndermek amacı ile sinir hücreleri tarafından üretilen bir tür kimyasaldır. Genel olarak sindirim sisteminde bulunmakla beraber kan trombositlerinde ve merkezi sinir sisteminde de bulunmaktadır.
Serotonin, esansiyel emino asit triptofandan üretilmektedir. Sağlıklı beslenme ile bu amino asidi karşıyabilirsiniz. Bununla birlikte peynir, kırmızı et, fındık, somon , tavuk eti gibi besinler amino asit bakımından zengindir ve tüketilmesi sertoninin üretilmesine katkı sağlar.
Serotonin Eksikliği Nedir?
Serotonin eksikliği tanısı tam olarak bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte günümüzde kesin sonuç veren bir testi bulunmamaktadır. Bu sebeple genel olarak serotonin eksikliği tanısı sebepleri üzerinden yola çıkılarak konmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre depresyon ve anksiyete ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte uzmanlar tarafından vücudumuza bir çok etkisinin olduğu onaylanmıştır. Bir başka yapılan araştırmaya göre üretiminin %95 ‘i gstrointestinal kanalının astarında üretildiği onaylanmıştır. Geriye kalan %5 ise beynimiz tarafından üretilmektedir.
Serotonin Eksikliği Neden Olur?
Günümüzde birçok insanda serotonin hormonunun düşük olması gibi bir durum ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlara neden olan farklı etkenler olabilir. Ancak serotonin reseptörlerinin yanıt oluşturamaması ya da bu reseptörlere normalden daha az sahip olmak nedenlerinden bazılarıdır. Aynı zamanda bağırsakların hormonu hızlı emmesi ya da vücudun bu hormonu normalden daha çabuk absorbe etmesi gibi nedenlerden dolayı da serotonin eksikliği meydana gelebilir. Bir başka sebep ise hormonun yapımında kullanılan bileşiklerin vücutta az bulunması olarak gösterilebilir. Genel olarak bu nedenlere bağlı olarak eksiklik sorunu ortaya çıkabilir. Tüm bunlarla birlikte ; serotonin eksikliği neden olur sorusunun cevabı için sebepleri aşağıdaki gibidir.
- Stres
- Sağlıksız beslenme
- İlaçlar
- Sindirim bozuklukları
- Gün ışığından mahrum kalmak
- Hormonlar
- D vitamini eksikliği
- B6 vitamini eksikliği
- Omega-3 eksikliği
Sertonin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Serotonin eksikiği birçok fiziksel ve psikolojik olarak belirtilerini gösterebilmektedir. Bununla birlikte kesin bir tanısı ve testi yoktur. Bu sebeple belirtileri için serotonin düşüklüğünün yol açtığı hastalıklar incelenmektedir.
Serotonin Eksikliği Psikolojik Belirtileri
- Endişeli ruh hali
- Depresyon
- Ansiyete
- Öfke ve saldırganlık
- Uykusuzluk hastalığı
- Demans
- Panik atak
- Obsesif- kompulsif bozukluk (OKB)
- İntihar girişimi
- Tükenmişlik
Sertonin Eksikliği Fiziksel Belirtileri
- Metabolizma sorunları
- Sinirim sistemi sorunları
- Kalp ve damar hastalıkları
- Obezite
- Osteporoz
- Bağırsak sendromu
- Yorgunluk
Eksikliğini inceledik. Sırada serotonin fazlalığı bulunmakta.
Serotonin Fazlalığı
Vücutta normalden daha fazla mutluluk hormonu olması durumunda fazlalık durumu ortaya çıkar. Bu durum serotonin sendromu olarak da adlandırılır. Özellikle aynı anda iki takviye alan kişilerde bu durumun ortaya çıktığı biliniyor. Miktarını artırmak için aynı anda iki takviye kullanıyorsanız sizde serotonin fazlalığı sorunu ortaya çıkabilir. Uzman kontrolünde olmadan takviye kullanımı yapmamalısınız.
Kullandığınız ilaçların dozunun artırılması halinde de bu sorunun ortaya çıkması mümkündür. İlaçlar, besinler ve benzeri şeyler mutluluk hormonunu artırmak için bir arada kullanıldığı takdirde hormon seviyelerinizde yükselme görülmesi mümkündür. Fazlalık sorunu olan kişilerin erken tedavi olması oldukça yararlı bir durumdur. Aksi takdirde farklı birtakım sorunlar ortaya çıkabilir.
Serotonin İçeren Besinler
Vücudunda normalden daha az serotonin bulunan kişiler, eksikliği veya düşüklüğü artırmak için beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekmektedir. hayvansal gıdalar, balıklar, beyaz et, kuzu eti gibi şeyler hormonların üretimini artırır. Aynı zamanda tahıllar da bu konuda etkilidir. Muz, ananas, kavun, erik, mango gibi meyveler de sertononin içeren besinler arasındadır.
Serotonin Ne İşe Yarar?
Serotonin hormonunun birden çok işlevi olduğunu söylemek mümkündür. Hem fiziksel hem de psikolojik işlevleri olması neticesinde önemli bir hormon olarak ön plana çıkıyor. Öncelikle insanların sosyal davranışları ve ruh hali üzerinde etkilidir. Dolayısı ile de yaşam şekline olan etkisi büyük olmaktadır. Yeterli salgılanması insanların daha rahat ve iyi bir şekilde yaşamasını sağlar. Ancak düşük olması durumunda hayattan alınan keyif daha az olur ve çoğunlukla mutlu olunmaz.
Bağırsak hareketlerinin dengeli olması konusundan da etkili olan bir hormondur. Beynin uyku ve uyanma gibi şeyleri yerine getiren kısmı üzerinde etkisi olduğu da biliniyor. Serotonin hormonu ne işe yarar sorusunu merak edenler için bütün bu işlevler cevap olarak gösterilebilir. Bunların yanı sıra pek çok işlevi daha olduğunu bilmekte fayda var.
Yaraların iyileşmesi üzerinde etkili olan hormonlardan birisi serotonin hormonudur. Kandaki trombositler tarafından salgılanan hormon ile yaraların iyileşmesine katkıda bulunulur. Bu hormonlar kan damalarının daralmasına ve dolayısıyla da kanamanın durmasına yardımcı olur.
İşlevleri arasında aynı zamanda cinsel isteği düzenlemesi de yer alır. Sağlıklı cinsel yaşamı olan kişilerde bu hormonun seviyeleri normal düzeyde oluyor. Bütün bu işlevleri ele alındığında hem çok önemli bir hormon olduğu hem de eksiklik ya da fazlalık durumunda mutlaka harekete geçilmesi gerektiği görülebilir.
Yorum Yapın