facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Somon Balığının Sağlığa Faydaları
Somon Balığının Sağlığa Faydaları

Somon Balığının Sağlığa Faydaları

Somon, dünya üzerinde en besleyici yönlere sahip olan gıdalardan biridir. Yağlı balık oalarak nitelendirilen bu meşhur balık, içerdiği bolca besin öğresinin yanı sıra birçok farklı hastalık türü için de risk etmenlerini azaltacak ölçüde faydalara sahip. Üstelik lezzetli ve nitelikli oluşuyla yaygın bulunan bir besin maddesidir. İşte somon balığının faydaları…

1- Zengin Omega-3 Asitleri İçermesi

Omega-3 yağ asitleri oldukça uzun bir zincire sahiptir. Somon da bu zincirin büyük çoğunluğunu barındırıyor. Ortalama 100 gramlık bir çiftlik somonu 2.3 gram oranında Omega-3 içerirken somon balığında bu oran 2.2 grama dönüşüyor. Omega-3 yağ asitleri insan vücudu için temel yağ olarak nitelendirilirken ne yazık ki vücudumuz bu yağ asitlerini üretecek bir mekanizmaya sahip değil. Bu nedenle beslenmenizde Omega-3 yağ asitlerinden mutlaka faydalanmamız gerekmektedir.

Sağlık kuruluşlarının büyük çoğunluğu, ortalama yaş aralığındaki yetişkin bir birey için EPA ve DHA (hücrelerin temel yapısal bileşenleri) alımını 250-1.000 mg arasında olmasını önermektedir. Bu temel yapısal bileşenler vücutta meydana gelen enfeksiyonları azaltabilir, kan basıncını dengeleyebilir ve kanser gibi çetin hastalarıkların meydana gelme riskini minimum seviyeye indirebilir.  Somon balığının faydaları arasında en çok hayati önem taşıyan faktör olarak bu etkiyi baz alabiliriz. Bununla birlikte anksiyete , depresyon gibi bir çok ruh sağlığı hastalığına iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Haftada en az iki porsiyon kadar somon takviyesi almak, büyük ölçüde Omega-3 gereksinimizi karşılayacaktır.

2- Yüksek Derecede Protein Kaynağı Olması

Omega-3 yağlarının öneminden bahsederken vücudun alması gereken diğer besin maddelerinin de önemini vurgulamadan geçilmemelidir. Bunlardan biri de doğru protein alımıdır. Kemik sağlığını koruma gibi etkilerde bulunan protein, yaraların onarımında, kas küstlesinin dengelenmesinde ciddi rol oynar. Yapılan güncel araştırmalarda her öğünde 20-30 gramlık bir protein alımının gerçekleşmesi gerektiği yönündeki bulgular da iyi bir kanıt niteliği taşıyor. Somonun da protein bakımından zengin olması, tüketiminin faydasını sunmuş olur.

3- B Vitaminince Zengin Olması

Yapılan ölçümler 100 gram porsiyonundaki bir yabani somon balığının içerisinde mevcut olan B vitamini içeriklerini göstermektedir.

B6 Vitamini: Günlük değerin 56’sı

B12 Vitamini: Günlük değerin %100’ü

Niasin: Günlük değerin %63’ü

Riboflavin: Günlük değerin %38’i

Tiamin: Günlük değerin %23’ü

Pantotenik Asit: Günlük değerin %38’i

Tüm bu vitamin türleri, vücuda alınan gıdaların enerji olarak geri dönebilmesi, yaraların onarılması, enfeksiyonun azaltılması gibi süreçlerde görev almaktadır.

4-Potasyum Seviyesinin Yüksek Olması

Somon balığı faydaları arasında bir diğer önemli besin maddesi de Potasyum bileşenidir. Potasyum, insan vücudundaki kan basıncının doğru şekilde yönetilmesine destek sağlar. Somonda yer alan potasyum oranı, özellikle çiftlik somonu için 100 gram başına %8’lik bir yüzdeye sahiptir. Özellikle hipertansiyon hastalarında potasyumun etkisi gözetilirken somon iyi bir takviye olacaktır.

5- Nadir Mineral Türü Olan Selenyum İçermesi

İnsan vücudunun az miktarda ihtiyacı olmasına karşılık oldukça değerli bir mineral olan Selenyum, tiroit kanseri gibi rahatsızlıkların önlenmesinde etkili bir faktör. Selenyum’un vücutta yer alması gereken günlük dozun %75’ini 100 gramlık selenyumun kolaylıkla karşılayacağı da kanıtlanmıştır. Üstelik selenyum seviyesinin somonla sağlanması, diğer Omega- 3 yağ kapsülleri kullanımından daha kolaydır.

6-Astaksantin İçermesi

Karotenoid antioksidan familyasına ait olan Astaksantin, somon balığının faydaları haricinde, kırmızı rengi salgılayan maddedir. Faydalarına değinecek olursak, özellikle çağ hastalığı olan kötü kolestrolün düzenlenmesinde ve birçok kalp türevli problemlerin giderilmesinde etken bir maddedir. Beyin ve sinir sistemi enfesiyonlarına karşı iyi bir bağışıklık hazırlaması da Omega-3 yağ asitleriyle kombin edildiğinde daha yüksek ihtimale ulaşır. 100 gram başına 3,8 mg seviyeye kadar astaksantin mevcut olabilmektedir.

7- Kalp Sağlığını Koruması

Somon balığı faydaları arasında hayati öneme sahip olan kalp organının yer alması da ekstra dikkat çeken bir durum. Düzenli tüketilen somon, kalp rahatsızlıklarından önemli derecede koruyucu etki sergiliyor. Somonun kandaki Omega-3 seviyesini arttırma kabiliyeti bu konuda en büyük gösterge. Haftalık iki porsiyon kadar tüketilen çiftlik somonu 1 ayllık periyotta kan düzeyini %8 arttırmaktadır.

8- Kilo Dengelemede Rol Oynaması

Yapılan araştırmalar neticesinde somon balığının faydaları arasında kilo kontrolüne katkıda sağladığı görülmüştür. İştahı doğru şekilde dengelemeye ve tokluk hissi sağlamaya etkisi bulunmaktadır. Protein bazlı düşünüldüğünde de yemeklerden sonra metabolizma hızını arttırması kilo kontrolünde önemli bir etkendir. Düşük kaloriye sahip olması (100 gramı 206 kalori) öğünlerde oldukça destekleyicidir.

9- Enfeksiyonla Mücadeleye Destek Sağlaması

İltihapların dışarı atılmasında somonun etkisi kayda değer seviyede. Diyabet, kanser gibi rahatsızlıkların temelinde yatarn enflamasyonun (iltihap), vücutta yer almaması bu hastalıklara yakalanma riskini ciddi boyutta düşürür.

10- Beyin Sağlığını Koruması

Her geçen gün yenisi eklenen birçok çalışma, beyin fonksiyonlarına somon balığının olumlu yönde faydaları olduğunu tekrar tekrar gösteriyor. Yağlı balık türü olan somonun endişeyi azalttığı, hafızayı güçlendirdiği öne sürülmüştür. Özellikle yaşlılarda yapılan bir çalışma sonucunda haftada minimum 1 porsiyon yağlı balık tüketiminin bilişsel gerilemeyi önlediğine ilişkin kanılar ortaya konmuştur.

11- Yararı Kadar Lezzetin de İyi Olması

Somon, oldukça lezzetli görülen bir gıdadır. Diğer yağlı balıklara göre daha az balık tadı vermesi de onu nadir bir lezzet haline getiriyor. Birçok farklı pişirme tekniğine de uygun olması, çok yönlü bir lezzet olduğunu gösteriyor. Özellikle BPA içermeyen konserve kutularda tüketilen somon balığı, faydalarını maksimum seviyede hissettirecektir.

Sağlıklı beslenmek için diyetisyen kontrolü önemlidir. DoktorBilgini ailesi olarak il bazında sizlere diyetisyen listelerini hazırladık.

İstanbul diyetisyen , Ankara diyetisyen , İzmir diyetisyen , Bursa diyetisyen , Antalya diyetisyen listesini inceleyin. Danışan yorumlarını okuyup , kolay randevu alın.

 

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers