Insomnia (Uykusuzluk) Hastalığı Nedir?
Insomnia hastalığı , diğer adı ile uykusuzluk hastalığı uyku ile ilgili rahatsızlıkların başında gelen hastalıklardan birisidir. Kişide uykuya dalamama, gece boyunca uzun süreli uyku halinde kalamama problemleri görülür. Hastaların geneli, birkaç dakikadan fazla gözlerini kapalı tutamamaktan şikayetçidirler. Insomnia hastalığı insanın doğal uyku dengesini bozar.
Bu uykusuzluk durumu eğer birkaç gece sürerse geçici olarak görülür ancak 3 haftadan uzun sürer ise kronik insomniaya dönüşür ve bu da çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Insomnia hastalığının en çok görüldüğü gruplar; sık seyahat edenler, yaşlılar, ilaç bağımlıları, vardiyalı çalışanlar ve alkolikler.
Uykusuzluğun Belirtileri
Insomnia hastalığının belirtileri gece sürekli uyanmak, çok erken saatte uyanmak, uykudan sonra kendini dinlenmiş hissetmemek, uykuya dalmakta zorluk çekmek, dikkat dağınıklığı, sinirlilik, yorgunluk ve hafıza sorunlarıdır.
Uykusuzluğun Nedenleri
Uykusuzluk hastalığı nedenleri , psikolojik ve fiziksel olarak ikiye ayrılabilir. Uykusuzluğun psikolojik nedenleri arasında başlıca olarak depresyon ve stres sayılabilir. Fiziksel nedenler ise kronik ağrılar, kronik yorgunluk, kalp yetmezliği, göğüs ağrıları, astım nöbetleri, uyku apnesi şeklinde sıralanabilir. Ayrıca kafein içeren gıdalar (kahve, çay, çikolata, kola vb.) insomnia hastalığını tetikleyen etkenlerdendir. Aynı zamanda uyku için ayrılan ortamda diğer işlere; örneğin yatakta televizyon izlemek, yatakta çalışmak gibi hareketler uykusuzluğu tetikleyebilir
Tedavi Yöntemleri
Stres uykusuzluğun en yaygın nedenidir. Stres yaşanan zamanlarda kısa süreli uykusuzluk problemleri çok yaygın şekilde görülür. Ancak stres yaşatan olay atlatıldıktan sonra kişinin normal uyku düzenine döndüğü saptanmıştır. Bu tarz kısa süreli uykusuzluk problemleri gün içerisindeki hareketi engelleyecek durumda ise doktor tarafından uyku ilaçlarıyla çözülebilir. Bu da kişinin uyku düzenini normal seyrine sokarak gün içerisinde yaşadığı yorgunluk ve konsantrasyon problemlerini engeller.
Uzun süreli uykusuzluk tedavisinde ise, ilk olarak uykusuzluğa neden olabilecek diğer sağlık sorunları araştırılıp tedavi edilmelidir. Tedaviler sonrasında kişi halen uykusuzluk problemi yaşıyorsa psikolojik değerlendirme yapılabilir. Bir diğer tedavi yöntemleri ise uyku süresi kısıtlamaları ve beslenme düzenine dikkat edilebilir.
”Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuza başvurunuz.”
Stres hakkında daha detaylı bilgi için
Stres Nedir ve Nasıl Yönetilir?
Uykusuzluk İnsomnia Hastalığı, Psikolog randevusu oluşturmak için doktorbilgini.com sizin için en iyi psikologları listeledi. Linklerden ulaşabilirsiniz.
Yorum Yapın