facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Ruminasyon Nedir? Ruminasyon Tedavisi
Ruminasyon Nedir? Ruminasyon Tedavisi

Ruminasyon Nedir? Ruminasyon Tedavisi

İstemsiz olarak bazen aşırı düşündüğümüz, zihnimizi kontrol etmekte güçlük yaşadığımız zamanlar olur. Düşüncelerimizin geviş getirdiği bu durum ruminasyon olarak tanımlanır. Ruminatif düşüncelerin hayatımıza olumsuz etkileri ve nasıl baş edebileceğimize bu yazıyla bir göz atalım.

Zihinsel Geviş Getirme – Ruminasyon Nedir?

Yaşadığınız olay ya da durumlar geçse bile hala üzerinde sürekli düşündüğünüz, “keşke böyle deseydim, şunu yapmasaydım” gibi tekrarlayıcı düşüncelerle boğulduğunuzu hissediyor musunuz? Zihinde tekrarlı ve aşırı olarak dönen düşünceler ruminasyon olarak tanımlanmaktadır.

Ruminasyon kelime kökeni, Latince ‘Rumen’ kelimesinden gelmektedir. Kelime anlamı, geviş getiren hayvanların midelerinin ilk bölümünü taşımaktadır. Bu tür hayvanların, yuttukları yiyecekleri midelerinden tekrar ağızlarına çıkarıp yeniden çiğnemeleri geviş getirme olarak değerlendirilmektedir. Düşünceler de tıpkı bunun gibi, zihinde sürekli olarak dönmesidir.

Ruminasyon Neden Olur?

Ruminayson nedenleri kişinin baş etme becerisine, yaşadığı olaya, stresli iş yaşantısına, olumsuz kişilerarası ilişki deneyimlerine, bulunduğu psikolojik duruma bağlı olarak değişmektedir.

Düşünmenin olumlu etkisine olan inanç: Bazen kişiler, çok düşündüğünde çözüme ulaşacağını zanneder. Düşündükçe olayın içinde kalmak, düşünceyle bağı kuvvetlendirir. Ancak çok düşünmek, olumsuz etkiler dışında fayda sağlamaz.

Travma geçmişine maruz kalmak: Travma geçmişi olan birey, olayı tekrar tekrar yaşayarak duygularını tazeler. Suçluluk, düşmanlık, öfke gibi duyguları düşünceleri eşliğinde tekrarlı olarak yaşar. Bu da bireyi, travmadan uzaklaştırmaya engel olur.

Farklı psikolojik hastalıklara sahip olmak: Diğer psikolojik sorunlar ruminatif düşünceyi tetikler. Depresyon, anksiyete bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu gibi problemler bireyin zihninde düşünce döngüsünü tekrarlar.

Stres faktörlerine karşı yetersiz baş etme stratejilerini uygulamak: Stresli olaylara, yaşanılan krizlere yönelik baş etmede güçlük yaşıyor olabilirsiniz. Yetersiz uygulamalar sizi rahatlamak için ruminatif düşüncelere itebilir. Aynı düşüncelerin içinde zamanla sıkışmış hissettiğinizde zihinsel geviş getirme sizinle demektir.

Düşük benlik saygısı: Benliğinize dair olumsuz inançlarınız olduğunda, yaptıklarınızı veya yapmadıklarınızı sürekli olarak düşünerek kendinizi suçlama eğiliminde olabilirsiniz. Böylece düşük benlik saygısı, ruminasyona sebep olur.

Anksiyete Ruminasyon İlişkisi

Kaygılı hissettiğinizde mi daha çok düşünürsünüz? Daha çok düşündüğünüzde mi kaygılanırsınız? Anksiyete ve ruminasyon birbirine sıkı sıkı kenetlenmiştir. Çok düşünmek, sürekli kara kara düşünmek kişide kaygı seviyesini artırır. Kaygı seviyesi arttıkça anksiyete bozukluğu semptomları da artış gösterir. İçinde bulunulan bu döngü, kişi için zorlayıcı olabilmektedir. Günlük yaşam işlevlerinde bozukluğa sebep olan anksiyete, zihinsel geviş getirmeyi beraberinde daha büyük sorunları getirmektedir. Sorunlar ve düşünceler büyümeden zihni kontrol altına almak, sizi düşüncelerinizin olumsuz etkisinden kurtarır.

Ruminasyon Tedavisi

Ruminasyon tedavisi, günümüzde yaygın olarak kullanılan Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemiyle tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemle bireyin tekrarlayan olumsuz düşüncelerinden adım adım kurtulması amaçlanır. Terapinin içerisinde ‘maruz bırakma’ ya da ‘duyarsızlaştırma’ teknikleri de kullanılarak hedefe ulaşılır. Bireyin şiddetine bağlı olarak psikiyatriye yönlendirme yapılarak ilaç eşliğinde psikoterapi uygulamak, tedavi için olumlu sonuçlar doğurmaktadır.

Ruminasyonla Nasıl Baş Ederiz

Ruminasyonun yaşamımıza olan olumsuz etkilerinden kurtulmak istiyoruz ancak bu duruma engel olamıyorsak neler yapmalıyız?

    • 1) Sizi düşüncelere sürükleyen ve tekrarlı düşüncelerinizi tetikleyen durumları tespit etmek gereklidir. Bu durumlardan kaçınmak, düşüncelerinizden korunmak için bir yöntemdir.
    • 2) Kendinizi ve ruhunuzu dinlendirmek için aktivitelere yönelin. Doğada zaman geçirmek, kitap okumak, çeşitli hobiler keşfetmek bunlara örnek olabilir.
    • 3) Spor ve egzersiz yaparak tekrarlı düşüncelerden uzaklaşmayı deneyebilirsiniz.
    • 4) Meditasyonun, düşünceler üzerindeki etkiyi azalttığı bilimsel bir gerçektir. Meditasyon yaparak kendinizi fark edebilirsiniz.

Bu adımlar sonrasında hala ruminatif düşüncelerden kurtulamıyor ve olumsuz etkilerini üstünüzden atamıyorsanız uzman desteği almanız faydalı olacaktır.

Yazar:
Psikolog Ceyda Kiraz
  • Paylaş:

2 Yorum

Yorum Yapın

ap servers