facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Psikolojik Takıntılardan Kurtulmak İçin 12 Adım
Psikolojik Takıntılardan Kurtulmak İçin 12 Adım

Psikolojik Takıntılardan Kurtulmak İçin 12 Adım

Her birimizin hayatı boyunca kaygılı düşünceleri olmuştur. Bu düşünceler kimi insanda daha büyük sorunlara ve takıntılara yol açmaktadır. Bazılarımız ise bu düşünceleri önemsemeden kendi hayatına bakabilmiştir. Peki psikolojik takıntılardan kurtulmak için neler yapılmalıdır?

1. Farkındalık

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için farkındalık.

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için bu düşüncelerin gelip geçici ve önemsiz düşünceler olduğunun farkında olmak gerekmektedir. Her olumsuz düşünce birer takıntı olmayacağı gibi birer hastalık da değildir.

2. İçsel Kaynaklar

Psikolojik kaynaklardan kurtulmak için içsel kaynaklar.

Bazı zor zamanlar geçirirken takılıp düşebiliriz. Bazılarımız düştüğünde daha çabuk kendini toparlarken, bazılarımız ise kalkarken epey bir zorlanır. Daha çabuk toparlayan insanların genel özelliği içsel kaynaklarının zengin olmasıdır. İçsel kaynaklar ise sevdiğimiz, hoşlandığımız veya bize iyi gelen her şeydir. Takıntılardan kurtulmak için kendimize içsel kaynaklar yaratmamız gerekir.

3. Listelemek

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için listelemek yazmak

Takıntılı düşüncelerimiz günde kaç defa ve hangi zamanlarda geldiğini ve düşüncenin şeklini bir kağıda yazın. Bu şekilde hem gelen düşüncelerin sıklığı hem de düşüncenin yanlış bir düşünce olduğunu daha net görebiliriz.

4. Önemsememek

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için önemsememek

Olumsuz gelen düşünceyi önemsememek aslında o düşünce yokmuşçasına yaşamaktır. Eğer olumsuz düşünceleri önemsemeden devam edebilirsek, o düşüncenin gelme sıklığını da azaltmış oluruz. 

5. Pozitif Düşünmek

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için pzitif düşünmek

Pozitif düşünmek beyinde nöropeptitler üretimini tetikler. Pozitif düşünen ve negatif düşünen insanların nöropeptitleri birbirinden farklıdır. Nöropeptitler kan yoluyla dağılıp bütün vücuda yayılır ve bağışıklık hücrelerini çalıştırır.

6. Spor Yapmak

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için spor yapmak.

Yapılan araştırmalar spor yapan kişilerin enerji seviyelerinin daha yüksek olduğu ve daha mutlu olduklarını göstermektedir. Spor yapmak bizi zihinsel ve fiziksel olarak daha güçlü hale getirecektir. Ayrıca psikolojik takıntılardan kurtulmak için zihnimizi meşgul edecektir.

7. Uyku Düzeni

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için uyku düzeni.

Uyku düzenine dikkat eden kişilerin stres seviyelerinin azaldığı, bağışıklıklarının da daha güçlü olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

8. Olumlu Arkadaşlıklar

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için olumlu arkadaş.

Size iyi gelen, size kendinizi değerli hissettiren arkadaşlıklar kurmaya özen gösterin. Kurulan güzel arkadaşlıklar aynı zamanda birer içsel kaynaktır. Eğer sizi kötü hissettiren insanlar var ise onlardan uzaklaşmalısınız.

9. Hobi Edinmek

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için hobi edinmek

Müzik, dans, resim gibi hayatta edinebileceğimiz ve uğraş yaratabileceğimiz birçok hobi vardır. Olumsuz düşüncelere takılmamak ve psikolojik takıntılardan kurtulmak için hobi edinmek anahtar rol oynar. Aynı zamanda kendimizi yeterli ve değerli hissetmemize yardımcı olur.

10. Kitap Okumak

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için kitap okumak

Kitap okumak beyin bağlantılarımızın güçlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda depresyon belirtilerini de azaltmaktadır. Olumsuz düşüncelerden kurtulma yollarında depresif olmamamız adına güçlü bir silahtır. Ayrıca kendimizi kitabın akıcılığına bıraktığımız zaman zihnimiz meşgul olur. Böylelikle psikolojik takıntılar kurtulmak için bize yardımcı olur.

11. Umutsuzluğa Kapılmamak

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için umutsuzluğa kapılmamak

Hemen herkes her konuda umutsuzluğa kapılabilmektedir. Öncelikle bu takıntılı düşüncelerin sonsuza kadar sürmeyeceğini bilmek bizi umutsuzluktan çıkaracaktır. Bu yüzden umutsuzluğa kapılmayın

12. Psikolojik Destek Almak

Psikolojik takıntılardan kurtulmak için psikolojik destek almak

Tüm takıntılı düşünceler hastalık değildir fakat aylar süren takıntılı düşünceler varsa veya günlük yaşantınız artık zorlaşıyorsa psikolojik takıntırlardan kurtulmak için uzman desteği almanız gerekmektedir.

Türkiye’nin en güvenilir doktor arama platformu Doktor Bilgini ile şehrinizde bulunan psikolog ve psikiyatri doktorlarını inceleyebilirsiniz.

Yazar: Psikolog Cihan Gürkan

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers