facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Sınav Kaygısı Nedir Belirtileri Nelerdir?
Sınav Kaygısı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Sınav Kaygısı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısı, öğrencinin gireceği sınava hazır olmadığı hissine kapılarak yoğun korku ve panik yaşaması halidir. Ayrıca sınavda başarısız olacağına yönelik endişeleri vardır.  Bu korku ve endişelerinin gerçeklikle ilgilisi olmayabilir. Hatta nispeten okulda başarılı olan öğrenciler başarılı olmayan öğrencilere göre daha fazla sınav kaygısı yaşamaktadırlar. Peki, sınav kaygısı neden yaşanır, başarılı olduğu halde bir öğrenci neden sınav korkusu yaşar? Sınav kaygısı belirtileri nasıl ortaya çıkar? İlginizi çekeceğini düşünmekteyiz. ↓ Sınav anında stres yönetimi

Sınav Kaygısı Neden Yaşanır?

Bir öğrencinin sınav kaygısı yaşamasına sebep olan faktörler 3 ana başlıkta değerlendirilmektedir.
  • Fiziksel Koşullar: Uyku düzensizlikleri, yeme düzensizlikleri, madde kullanımı, dikkat ve konsantrasyon eksikliği vb biyolojik kökenli sorunlar kişinin sınavlarda başarısını önemli derecede etkiler. Sınavlardaki başarının olumsuz şekilde etkilenmesi sonucu kişi sınavlara karşı endişeli ve kaçınmacı bir tavır sergileyebilmektedir.
  • Psikolojik Koşullar: Eğer birey halihazırda çocukluğundan ya da ergenliğinden itibaren özgüven sorunları yaşıyorsa, korkuları varsa ya da kaygılı bir kişilik özelliğine sahipse sınavda başarız olacağını düşünebilir. Yine takıntıları varsa ya da okul/sınavlara yönelik travmatik deneyimleri olmuşsa sınavlarda ya da sınav öncesinde kaygı hatta panik yaşaması olasıdır.
  • Çevresel (Sosyal) Koşullar: Ülkemizde maalesef ki çocuklar eğitim hayatlarına başladıkları anda rekabet gerektiren bir durumla karşı karşıya kalmaktadırlar. Sürekli puana ve notlara odaklı bir sistemin içerisinde var olmaya çalışıyorlar. Buna gerek aileler, gerek öğretmenler, gerekse eğitim kurumları fazlasıyla önem atfetmektedirler. Aileler ve öğretmenler çocuklardan başarılı olmalarını beklerler. Ancak sınav günü yaklaştığında sınava yoğun bir şekilde hazırlanan bu öğrenciler yukarıda da belirttiğimiz faktörler eşliğinde başarısız olma ya da beklentileri karşılayamama kaygısıyla yoğun bir şekilde baş etmeye çalışmaktadırlar.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısı belirtileri birçok farklı şekilde ortaya çıkar. Ancak en sık gözlemlenen belirtiler aşırı heyecanlanma, sınava konsantre olamama, bildiklerini unutma olarak sıralanabilir. Bunlar sınav öncesinde ya da sınav esnasında görülebilmektedir. Bununla birlikte sınav kaygısı panik atak geçirmenize sebep olabilmektedir. Panik atak, aşırı kaygı, korku ve stres durumlarına bedenin verdiği otomatik bir tepkidir. Sınav esnasında korku ve stres kaynağının çok yoğunlaşması ile birlikte panik atak geçirme riski yükselmektedir. Sınavda panik atak geçirip geçirmediğinizi aşağıdaki belirtilere göre anlamak mümkündür:
  • Kalp çarpıntısı (taşikardi)
  • Terleme, ateş basması
  • Titreme, halsizlik
  • Nefes almada zorluk, hızlı nefes alıp verme, boğuluyor gibi olma
  • Bayılacakmış gibi hissetme
  • Bulunduğu yerden kaçma, uzaklaşma isteği
  • Öleceğini sanma
Panik atak sınav esnasında bir seferlik olabileceği gibi, sınavdan önce veya sınav esnasında da olabilmektedir. Sınav her düşündüğünde panik atak tekrar ediyorsa bu artık panik bozukluğa dönüşmüş demektir. Bu noktada mutlaka bir uzmandan yardım almakta fayda vardır.

Sınav Kaygısı İle Baş Etmenin Yolları

Sınav kaygısı ile baş etmek için öncelikle sınav kaygısına sebep olan etmenler anlaşılmalıdır. Ayrıca bu etmenleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar belirlenerek düzenli bir şekilde uygulanmalıdır. İyi bir gözlem ve analizle kişi bunu kendi başına yapabileceği gibi bir uzmandan yardım almak zorunda da kalabilir. Bunun yanında ders çalışma programını düzenlemek, etkili öğrenme yöntemlerini kullanmak, zihinsel olarak sakin ve zinde olmak da bu kaygının üstesinden gelmesine yardımcı olacaktır. Ancak sınav kaygısıyla baş etmenin en önemli yolu kişinin sınava yüklediği anlamı çözmesidir. Hedef ve amaçları doğrultusunda sınava, hayata ve geleceğine yönelik bakış açısını gözden geçirmek kişiye önemli ölçüde fayda sağlayacaktır.

Sınav Kaygısını Kontrol Etme

Yukarıda saydıklarım sınav kaygısını kontrol etmeye yönelik zaman alan ancak kalıcı uygulamalardır. Dolayısıyla sınavın hemen öncesinde ya da sınav esnasında heyecanını ve korkusunu yatıştırmaya yönelik de bazı egzersizler önermekteyiz. Bu egzersizler kişinin duygularını, davranışlarını ve düşüncelerini kontrol etmesine yardımcı olur. Sınavda zamanı etkili kullanmaya yönelik yaptığımız bir takım çalışmalar da kişiye kontrolün kendisinde olduğu duygusunu oluşturarak kendisini rahat hissetmesini sağlayabiliriz. ∇ DoktorBilgini.com Öneri ∇: Sınav kaygısı için psikolog desteği sınav başarınızda artış gösterecektir. İstanbul psikolog listesini inceleyin. Ayrıca yorumları okuyup, hemen ücretsiz kolay randevu alın. Ankara psikolog listesini inceleyin. Ayrıca yorumları okuyup, hemen ücretsiz kolay randevu alın. İzmir psikolog listesini inceleyin. Ayrıca yorumları okuyup, hemen ücretsiz kolay randevu alın. Bursa psikolog listesini inceleyin. Ayrıca yorumları okuyup, hemen ücretsiz kolay randevu alın. Antalya psikolog listesini inceleyin. Ayrıca yorumları okuyup, hemen ücretsiz kolay randevu alın. Online psikolog listesini inceleyin. Ayrıca yorumları okuyup, hemen ücretsiz kolay randevu alın. Yazar:
Psikolog Esra Yılmaz
Sınav Öncesi Hazırlanırken Beslenme Önerileri
 
  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers