
Panik Atak İçin Hangi Doktora Gidilir?
Panik atak bozukluğu insan hayatını derinden etkileyen, dünya genelinde en çok görülen psikolojik rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Bu nedenle panik atak tedavisi insanlar için önemli bir yere sahiptir. Peki panik atak nedir? Panik atak için hangi doktora gidilir?
Panik Atak Nedir?
Panik atak, ani veya düzenli olarak panik ve korku ruh halinin etkisi altında kalınan, diğer adı ile aksiyete bozukluğudur. Gün içersinde yaşanan bazı panik ve korku durumları normal kabul edilse de tekrarlıyor, uzun süredir devam ediyorsa ve kişinin hayatını derinden etkiliyorsa uzman kontrolünde tedavi edilmesi gerekmektedir.
Ülkemizde panik atak görülme sıklığı oldukca fazladır ve her geçen gün daha da artmaktadır.
Panik atak Neden Olur?
Panik atak nedenleri kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ancak aşağıdaki genel faktörler nedenleri arasında yer alabilir.
- Genetik faktörler,
- Stresli yaşam,
- Yaşam tarzı,
- Kişilik yapısı,
- Travmalar,
- Yakın ve sevilen kişilerin kaybı,
- İlaçlar,
- Fazla kafein tüketimi,
- Madde ve alkol kullanımı,
- Sağlık sorunları.
Panik Atak Belirtileri Neledir?
Panik atak belirtileri kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak rahatsızlığı yaşayan kişilerde aşağıdaki belirtiler görülmektedir.
- Terleme,
- Titreme,
- Mide krampları ve bulanması
- Yoğun endişe ve korku
- Huzursuz ruh hali,
- Baş ağrısı,
- Korku,
- Stresli ve gergin ruh hali,
- Nefes darlığı,
- Kalp çarpıntısı,
- Nedensiz vücut ağrıları,
- Baş dönmesi,
- Bayılacakmış gibi hissetme,
- Vücutta karıncalanma,
- Hızlı nefes alıp verme,
- Sosyalleşmeden kaçınmak.
Yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız psikolojik destek almanız gerekmektedir. Çünkü rahatsızlığı tek başınıza yenmeniz mümkün olmayabilir. Peki panik atak için hangi doktora gidilir?
Panik Atak İçin Hangi Doktora Gidilir?
Panik atak için hastanelerin ruh sağlığı bölümüne psikiyatri doktorları veya psikologlara gidilir. Tedavi sürecinde ilaç ve psikoterapi seçeneklerinin birlikte ilerlemesi süreç için çok faydalı olacaktır. Tedavi sürecinde hangi ilacın ve terapi yönteminin kullanılacağı kişinin durumuna göre uzman tarafından belirlenir. Reçete edilen ilaçlar kırmızı reçeteli olarak doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardır.
Türkiye’nin doktor ve sağlık arama platformu Doktor Bilgini ile aşağıda bulunan linklerden şehrinizde bulunan uzmanların profillerini inceleyebilsiniz. Yorumlarını okuyup, kolay ve hızlı randevu alabilirsiniz.
Psikiyatri doktorları için: https://doktorbilgini.com/psikiyatri/
Psikologlar için: https://doktorbilgini.com/psikoloji/
Yorum Yapın