facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. İş Hayatında Stresle Baş Etme Yöntemleri
İş Hayatında Stresle Baş Etme Yöntemleri

İş Hayatında Stresle Baş Etme Yöntemleri

Stres, kişilerin baş etme yollarını zorlamada dış etkenlere verilen tepkileri temsil etmektedir. Bazı durumlarda belli düzeylerde kaldığı sürece kişiyi motive etmenin yanı sıra tehdit edici faktörlere karşı da önlem almayı sağlar. Fakat aşırıya kaçan durumlarda kişi için psikolojik ya da biyolojik olarak bir yıpranma üzerine çeşitli psikolojik sorunlar yaşamaya neden olabilir. Peki iş hayatında stresle baş etme yöntemleri nelerdir?

İş yerlerinizde stres altında kalmanızın nedeni ise tamamen çalışma koşullarınızla ilgilidir. Ancak bireysel faktörler olarak örneğin; kişilik özelliklerinden dolayı stresle baş etme yolları, aile yaşantısında ya da diğer sosyal destek kaynakları üzerinden yaşamın diğer alanlarını üstlenen rollerde güçlükler iş stresini her zaman artırmaktadır. Diğer bir yandan ise işte yaşanılan stresler kişinin diğer yaşam alanlarında da yansımaya uğrar. Çalışma koşullarında belli ölçülerde kontrol sağlayabiliriz. Bu nedenle zor koşulların altında kalsanız bile yeni hedefler belirlemeniz yerine önce bu koşullarla baş edebileceğiniz düşüncesine odaklanılmalısınız.

İş Hayatında Stresle Baş Etme Yöntemleri Nelerdir?

  • Çalışma Zamanını En Uygun Şekilde Kullanabilmek
  • Çalışanlarla Sağlıklı İletişim Kurmak
  • Yönetici Çalışan İlişkisi
  • Çalışma Yaşamı-Duygusal Yaşam İlişkisi
  • İş hayatında stresle baş etmek için, açık ve net olun
  • Aşırı Hırs Yorar ve Yıpratır
  • İş hayatında stresle baş etme yöntemlerinin en önemlisi kurumsal destek almaktır.

Çalışma Zamanını En Uygun Şekilde Kullanabilmek

İşinizi çok seviyorsanız, aşırı sorumluluk duygusu altında konumunuzu sağlamak ve kendinizi ispatlamanız için birçok sebepleri düşünerek uzun süreli çalışmalar gerçekleştirirsiniz. Ancak bu davranış bitkinlik, yorgunluk, tükenmişlik hissi, depresif duygu durumu gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden çalışma zamanınızı kontrol altında tutmalısınız.

Çalışanlarla Sağlıklı İletişim Kurmak

Çalıştığınız yerlerde herkesle kurduğunuz ilişkiler çok iyi olmayabilir. Ancak çalışma ortamında, birlikte iş yapmak ve serbest zamanlarınızda sohbet etmekten hoşlanacağınız, güven duyabileceğiniz ve paylaşım yapabileceğiniz arkadaşlarınızla olmak size daha iyi gelecektir.

Yönetici Çalışan İlişkisi

Çalışılan iş yerlerinde yönetici tarafından ya da iş sahibi tarafından ilişkilerin olumlu yönde tutulması ruh sağlığınızı önemli boyutta etkiler. Yöneticinin, çalışanlarının düşüncelerine ve fikrilerine saygı göstermesi ya da desteklemesi hatta alt-üst ilişkilerde de iltifat etmesi her zaman çalışanların üzerinde değer hissi oluşur. Bu yüzden yönetici ile aranızdaki iletişiminiz de ruh sağlığınız için önemlidir.

Çalışma Yaşamı-Duygusal Yaşam İlişkisi

Özel hayatınızda sağlayamadığınız duygusal ihtiyaçlarınızı profesyonel çalışma ortamlarından karşılama isteği psikolojik olarak mutsuzluğa yol açabilir. Bunun nedeni çalışma ortamlarınızın duygusal ihtiyaçlarınızın karşılanmasını sağlayan bir yapı olmamasıdır. Aslında bu şöyledir; aile ve sosyal yaşam iş ile karıştırılmamalıdır.

Açık ve Net Olun

İstekleriniz, beklentileriniz ve yapmak isteme ve istememe arasında kalma gibi onaylamadığınız konularda aksine net olmalısınız.

Aşırı Hırs Yorar ve Yıpratır

İş yaşamında oluşan rekabetler doğru oranda olduğu sürece motivasyon artırıcı rol oynayabilir. Diğer insanların değerini düşürmeye çalışan tavırlar ve hırslı tutumlar iş ortamında huzuru bozar ve bu ortamdan rahatsız olan kişilerin de ayrıca mutsuz olmasına neden olur.

İş Hayatında Stresle Baş Etme Yöntemleri : Kurumsal Destek

Çalışılan kurumlarda genel psikososyal problemleri ölçümleyerek, çalışanlar üzerinde olumlama yapabilmek için stres ile baş etme/stres azaltma eğitim seminerleri, çalışanların kurum içi sorunları aktarabileceği ve çözümlerin önerilebileceği toplantılar yapmak gerekir. Bu şekilde çalışanlara psikolojik destek sağlama açısından son derece etkili yöntemler çıkabilir ve iş yerindeki motivasyon artabilir.

 

Stres Nedir ve Nasıl Yönetilir?

Stresle Baş Etme Yöntemleri Nelerdir?

Yoğun Stres Altında Psikolojik Destek İhtiyacınız Olabilir

 

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers