Güven Problemi Nasıl Aşılır?
Sağlıklı ve mutlu bir ilişkinin olmazsa olmazı güven duygusudur. Peki güven problemi nasıl aşılır?
Güven kelimesi ‘bir şeye veya birine içgüdüsel olarak sorgusuz sualsiz inanmak’ olarak tanımlanmaktadır. Bir ilişkinin gelişmesi ve mutlu bir şekilde devam edebilmesi için güven duygusunun gelişmiş olması gerekir. Ancak partnerler arasında güven problemi oluşması halinde ilişki bundan kötü etkilenir. Zamanla partnerler arasında kaygı ve korku hali gelişir. Güven problemi ilişkiyi zayıflatır ve hatta ilişkinin sonlanmasına neden olur. Bu nedenle mutlu ve huzurlu bir ilişki için güven problemi nasıl aşılır sorusuna cevap bulmak gerekir.
İletişiminizi Güçlendirin
Partnerinizle açık açık konuşmak birbirinizi daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Başka bir deyişle herhangi bir şey saklama kaygısı olmadan özgürce iletişim kurun. Ardından sizi rahatsız eden ve endişelendiren ne varsa birbirinizle paylaşın. Ayrıca partnerinizin de endişelerini dile getirmesine izin verin. Bu şekilde açık ve anlaşılır bir iletişim kurmak, aranızdaki güven problemini büyük ölçüde azaltacaktır. Bu nedenlerle güven problemi nasıl aşılır sorusuna en faydalı cevap iyi ve sağlıklı bir iletişimdir.
Sırlarınızı Paylaşın
Partnerinizle sırlarınızı paylaşmanız sizi birbirinize daha da yakınlaştırır. Sadece ikinizin arasında, size özel sırların olması aranızdaki bağı güçlendirir. Siz ona bir sırrınızı verirseniz ona güven duyduğunuzu belli etmiş olursunuz. Dolayısıyla o da bu güvene büyük olasılıkla karşılık verecektir. Ayrıca bu, birbiriniz için ne kadar değerli olduğunuzun da bir göstergesidir. Bunların yanı sıra partnerinize, onun sizin için ne kadar önemli olduğunu sık sık hatırlatacak kelimeler kullanın ve bunu eylemlerle destekleyin. Güven problemi nasıl aşılır diye sorduğumuzda, önce birbirinize verdiğiniz değeri gözden geçirmelisiniz. Sonuç olarak bu sorunu büyük ölçüde çözmüş olacaksınız.
Partnerinizi Gözlemlemeyi Azaltın
Güven problemine bağlı olarak partnerinizin hareketlerini sürekli takip etme isteği duyuyor olabilirsiniz. Bu eylemlere biraz ara vermeye çalışın. Sizin gözünüzün sürekli üstünde olduğunu hissetmek partneriniz için güvensizlik duygusunu daha da artıracaktır. Örneğin partneriniz dışarı çıkarken çok fazla soru sorma ihtiyacı duyuyorsanız bunu biraz azaltmayı deneyin. Benzer şekilde partnerinizin eşyalarını gözden geçirme arzunuzu da engellemeye uğraşın. Bu tür davranışlar güven problemi nasıl aşılır sorusuna hitap etmek yerine bu problemi büyütmektedir. Partnerinize, onun hayatına çok fazla dahil olmadığınızı gösterin.
Sizin için ne kadar zor olsa da, şüphe duymak yerine güven duymayı deneyin. Bu size de kendinizi iyi hissettirecektir. Ayrıca ona güvendiğinizi partnerinize de hissettirin. Bu sayede ilk olarak siz ona güven vermiş olacaksınız. Sonrasında size karşı olan davranışlarındaki değişimleri gözlemleyin. Partnerinize, şüpheleri bir kenara bırakıp ona güvenmeyi tercih ettiğinizi belli edin. Bu isteğinize kayıtsız kalmayacaktır.
Birbirinizi Suçlamayı Bırakın
Partnerinizle konuşurken sakin ve anlaşılır olmanız önemlidir. Örneğin partneriniz bir yere gidecekse öncesinde ve sonrasında sakince konuşmaya çalışın. Nereye gittiği veya ne yaptığı konusunda endişelenmek yerine bunları ona sorarak fikir edinmeye çalışın. Ona karşı suçlayıcı bir tavır sergilemeniz güven problemi nasıl aşılır sorusunu sizin için zorlaştırır. Çünkü konuşma sırasında onu suçlar veya suçlayıcı tavır sergilerseniz, size sağlıklı cevaplar veremeyebilir. Ayrıca kızgın veya üzgün görünürseniz partneriniz sizinle iletişim kurmaktan kaçacaktır. Sonuç olarak onu suçlamak yerine basit sorular sormaya ve şüpheleriniz hakkında açık bir şekilde bilgi almaya çalışın.
Güven Problemi Nasıl Aşılır Sorusunun Cevabı ‘Empati’
Olaylara partnerinizin bakış açısından bakmaya çalışın. Bu size bazen zor gelebilir ancak size yeni bakış açıları ve geniş bir perspektif kazandıracaktır. Dolayısıyla bir problemi çözme konusunda daha fazla şansınız olur. Ayrıca partnerinizle empati kurduğunuzda onu anlamanız daha da kolaylaşır. Onu anladığınızı belli ederseniz, size güven duyması kolaylaşacaktır. Endişelerini, korkularını anlayın ve bunu ona gösterin.
Kendinize Güvenin ve Özsaygınızı Geliştirin
Kendinize güvenmek yalnızca ikili ilişkilerde değil, tüm sosyal ilişkilerinizde size fayda sağlayan bir olgudur. İlişkinizde yaşadığını güvensizlik her zaman partnerinizden kaynaklı olmayabilir. Bazen bu güvensizliğin sizin kendi benliğinizden kaynaklandığını kabul edin. Bunun için kendinize daha çok yönelin ve kendinizi keşfedin. İlişkilerde kendinize güvenmemek, sizi değersiz hissettirecek ve aranızdaki güven duygusuna zarar verecektir. Bunun için öncelikle içinize dönün ve size değersiz olduğunuzu söyleyen o sesi susturun. Benliğinize hak ettiği saygıyı önce kendiniz göstermelisiniz. En önemlisi kendinize değer verin. Bu şekilde benlik saygınızı ve özgüveninizi yükselterek daha sağlıklı ilişkiler kurmanız mümkün olacaktır.
Geçmişte Yaşamayı Bırakın
Daha önceki ilişkilerinizi oldukları yerde bırakmayı deneyin. Bilerek veya istemsizce şu anki ilişkinizle geçmiş ilişkilerinizi karşılaştırıyor olabilirsiniz. Bu aslında size şu anki ilişkinizde yol gösterici olmaktan çok güven duygunuza zarar verecektir. Geçmiş ilişkilerinizde partneriniz tarafından aldatılmış, kandırılmış olabilirsiniz. Bunu anlayıp kabul edip hayatınıza devam etmeyi seçmelisiniz. Şu anki partneriniz tarafından da aldatılmış olabilirsiniz. Ancak buna rağmen ilişkiyi sürdürmeyi seçtiyseniz, sürekli şüpheyle yaklaşmak yerine seçimlerinizin sizi mutlu edeceği şekilde davranın. Güven problemi nasıl aşılır sorusunun cevapları arasında geçmiş ilişkilerinizi aramak güven duygusuna zarar verir.
Bir Terapistle Konuşun
Güven sorunlarının sebebinin her zaman partneriniz olmadığını söylemiştik. Belki geçmişte yaşadığınız bir durum, önceki ilişkileriniz veya çocukluğunuzda başınıza gelen bir olay sizde güvensizliğe neden olmaktadır. Bu nedenle ilişkilerinizde sorun yaşamanız çok doğaldır. Dolayısıyla güvensizlik duygusunun temel nedenini tespit etmek ve iyileştirmek amacıyla bir terapisti ziyaret etmeniz faydalıdır. Bu sayede sağlıklı ilişkiler kurmanızı engelleyen asıl etken belirlenecek ve terapistiniz size en uygun yöntemle bunun üstesinden gelmenizi sağlayacaktır. Güvenme yeteneğinizi yeniden kazanmanıza yardımcı olarak güven problemi nasıl aşılı sorusuna iyi bir cevap bulacaktır. Yardım istemekten çekinmeyin, her şeyi tek başınıza halletmek zorunda değilsiniz.
Yazar: Uzman Psikolog Betül Tamöz
Uzm. Psikolog Betül Tamöz
İlişkilerde yaşanan diğer sorunları öğrenmek ve incelemek için; ilişkilerde yaşanan sorunlar nelerdir?
Ayrıca psikolog listelerini inceleyip, yorumları okuyarak hızlı randevu oluşturabilirsiniz.
Yorum Yapın