facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Depresyon Türleri Nelerdir?
Depresyon Türleri Nelerdir?

Depresyon Türleri Nelerdir?

Depresif ruh hali, majör depresyonun dışında ruh sağlığı koşullarının önemli bir niteliğidir. Birçok uzman depresyonu dört ana türde tanır. Bunlar majör depresif bozukluk, bipolar bozukluk depresyonu, distimi (kronik depresyon) ve doğum sonrası depresyon şeklinde belirlenmiştir. Klinisyenler ve araştırmacılar semptomlara, zamanlamalara, nedenlere bakarlar. Ek olarak vücut sistemlerinin depresyonla ne şekilde hareket ettiğine bakarak mercek oluştururlar. Bunun yanında bazı uzmanlara göre, depresyonu en doğru şekilde anlamanın yolu metabolizma üzerindeki etkilerine bakmaktır. Kilo alımı ya da kilo kaybının gerçekleşip gerçekleşmediği ve glikozun kullanım şeklindeki değişiklikler buna örnektir. Tedaviye yaklaşım ve tedaviye dirençli bozukluklar da depresyon sınıflandırılmasına öncü olmaktadır.

Depresyon Türlerinden Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur?

Depresyon türlerinden biri olan doğum sonrası depresyon, genel olarak annelik ile gelen yaşam tarzı değişikliği ve hormonal değişikliklerle başlamaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar, doğum sonrası depresyonun %50’lik kısmının hamilelik döneminde başladığını göstermiştir. Bu yüzden bazı dönemlerde peripartum depresyon olarak da adlandırılmaktadır. Doğum sonrası depresyona sahip olan anneler, bu dönemde bebeğini öldürmesi yönünde halüsinasyonik emirler aldığını düşünebilmektedir. Buna karşılık, %80’lik dilimde yer alan anneler de hafif bir ruh hali değişikliği yaşayarak birkaç haftaya atlatabilmektedir.

Depresyon Ne Zaman Bipolar Bozukluğun Bir İşaretidir?

Bipolar bozukluk, manik ataklarla son bulan depresyon bulgularıyla işaretlenir. Bu esnada da insanlar oldukça coşkulu hisseder ve yoğun heyecan barındıran aktivitelere yönelebilirler. Hem depresif hem de şizofrenik bulgular yer alır. Bu tür duygudurum değişikliklerini tetikleyen faktör genellikle net olmaz, ancak yaşam kalitesindeki düşüşler (uykusuzluk vb.) sirkadiyen ritmi bozabilmektedir.

Depresyon Türlerinden Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Nedir?

Mevsimsel duygudurum bozukluğu SAD olarak da adlandırılmaktadır. Mevsim geçişlerinde başlayan ve özellikle sonbahar aylarında daha fazla nükseden depresyon türüdür. Az sayıda insanda görülen bir türdür. Uyuşukluk hissi ya da fazla uyumak başlıca semptomlardandır. Kış ve yaz SAD’ sinin özellikleri çoğunlukla ortaktır. Ancak yazın görülen depresyonda daha yaygın uykusuzluk görülmektedir. Kadınlar arasında dört kat daha yaygın olan mevsimsel depresyon, gün ışığına maruz kalmamaktan kaynaklı D vitamini eksikliğinden de meydana gelebilmektedir. Bu da melatonin (mutluluk) hormonunun aşırı üretimini tetikleyerek karanlığın başlamasıyla açığa çıkar.

Depresyon TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) İle Ortaya Çıkar Mı?

Travma sonrası stres bozukluğu olan kişilerin ortalama yarısı majör bozukluktan da yakınmaktadır. İki farklı depresyon türünün aynı anda nüksetmesi çok çeşitli semptomları bir arada tutar. Bunlara uyku bozukluğu ve suçluluk duygusu gibi örnekler verilebilir. Ancak bazı uzmanlar, son dönemde majör depresyonun TSSB ile ortaya çıkmasının altında farklı tip durumların yer aldığını öngörmektedir. Bunun nedeni ise her iki depresif hale sahip olanların bilişsel işlevselliklerinin bozulması ve intihar gibi risklerin yükselmesidir.

Depresyonla Bağlantılı Başka Hangi Bozukluklar Vardır?

Kalıcı depresif bozukluk olarak adlandırılan distimi, iki yılı veya iki yılı aşkın sürede seyreden düşük dereceli bir depresyon türüdür. Majör depresyon kadar şiddetli olmamakla birlikte daha kronik seyreder. Distimi, her geçen gün yaşam kalitesini düşürmez ancak kişiyi zevk aldığı durumlardan mahrum ederek, halsizlik gibi değişimlere sokabilir. Bunun sonucunda da kilo alımı gibi durumlar meydana gelebilir. Kalp rahatsızlığı gibi durumlara eşlik ettiği yönünde de kanıtlamalar bulunmaktadır.
Depresyon birçok kronik rahatsızlığa yanıt olarak da meydana gelebilmektedir. Bunun nedeni kronik hastalıkların bireyler üzerinde yaşam tarzı gibi durumları değiştirmesinden kaynaklı meydana gelen zorluklardır.


İstanbul psikolog , Ankara psikolog , İzmir psikolog , Bursa psikolog , Antalya psikolog profillerini inceleyin. Ayrıca yorumları okuyup , kolay randevu alın.


İstanbul psikiyatri , Ankara psikiyatri , İzmir psikiyatri , Bursa psikiyatri , Antalya psikiyatri doktorlarını inceleyin. Yorumları okuyup , hemen randevu alın.


  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers