facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Böbrek İltihabı Neden Olur ve Belirtileri
Böbrek İltihabı Neden Olur ve Belirtileri

Böbrek İltihabı Neden Olur ve Belirtileri

Böbrek enfeksiyonu olarak adlandırılan hastalık, günümüzde birçok kişinin sahip olduğu, yaşadığı bir hastalıktır. Her yaş grubunda ortaya çıkması mümkündür. Özellikle kadınlarda daha fazla ortaya çıktığı söylenebilir. Böbrek enfeksiyonu iltihabı diğer adı ile enfeksiyonu genel olarak üretrada veya mesanede başlar. Daha sonra ise böbreklerin tekine ya da ikisine gider. Bir tür idrar yolu enfeksiyonu olduğu söylenebilir. Böbrek enfeksiyonu neden olur sorusunun cevabı ise hastalığın türüne göre değişiklik göstermektedir. Böbrek iltihabı ya da enfeksiyonu belirtileri kendisini bazı fiziksel reaksiyonlarla kendisini göstermektedir ve tedavisi ihmal edilmemelidir. Çünkü zamanla böbreklerde ciddi tahribat açabilmektedir.

Böbrek İltihabı (Enfeksiyonu) Belirtileri 

Böbreklerinde enfeksiyon meydana gelen kişilerde birtakım belirtiler görülür.  En genel belirtilerden bazıları ateş, titreme ve karın ağrısıdır. Böbrek iltihabı belirtileri arasında karında ve belden aşağısında ağrı meydana gelmesi söz konusu olabilir. Aynı zamanda aniden idrara çıkma isteği ve sık idrar gelmesi gibi belirtiler de mevcuttur.

İdrarda iltihap ya da kan olması veya idrar yaparken yanma hissi oluşması, acı çekmeniz gibi belirtiler böbrek enfeksiyonuna işaret ediyor olabilir. Bulanık ve kötü kokulu idrar, mide bulantısı ve benzeri çeşitli durumlar da belirtiler arasında yer alır.  Bu belirtileri göstermeniz halinde mutlaka bir doktora gitmeli ve muayene olmalısınız. Böylece erken teşhis ile daha kolay ve hızlı bir şekilde tedavi sağlanabilir.

Böbrek iltihabı belirtileri;

  • İdrarda yanma veya ağrı,
  • Ani idrar çıkma isteği
  • Sık idrara çıkma
  • Bulanık idrar
  • Kanlı idrar
  • Karında ve ya börekte ağrı
  • Ödem
  • Yüksek ateş
  • Kusma
  • Yüksek kan basıncı (Yüksek tansiyon)

Öneri: Sizde bu belirtilerden 2 ya da daha fazlasını yaşıyorsanız, üroloji doktoruna muayene olmanızda fayda vardır. Çünkü hastalığın tedavisi ertelendiğinde böbreklere ciddi zararlar verebilmektedir. Bu sebeple sizlere şehirlere göre üroloji doktorları listesi hazırladık. Yorumları okuyup, kolay randevu alabilirsiniz.

İstanbul üroloji
Ankara üroloji
İzmir üroloji
Bursa üroloji
Antalya üroloji

Böbrek Enfeksiyonu Neden Olur?

Hastalığın bir diğer adı ise nefrittir. Böbrek enfeksiyonu neden olur sorusunun cevabı ise nefrit türlerinde gizlidir. Çünkü nefrit türlerine göre hastalığın nedenleri değişmektedir.

İnterstisyel nefrit

İnsterstisyel nefrit genel olarak kişinin bir antibiyotiğe ya da ilaca karşı alerjisinin olmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte kan değerlerinizde görülecek olan düşük potasyum değerleride başka bir nedeni olabilmektedir. Çünkü potasyum , kalp atışı ve metabolizma gibi vücuttaki bir çok görevin gerçekleştirilmesine destektir. Ayrıca uzun süredir kullanılan ilaçlar, böbreklere zarar verebilmektedir.

Piyelonefrit

Piyelonefrit ise bakterilerden kaynaklanmaktadır. Aslında bahse konu bakteriler kalın bağırsaklarda bulunur ve dışkı ile dışarı atılmaktadır. Ancak bu bakteriler böbreklere kadar ilerleyebilir ve enfesiyona neden olabilmektedir. Diğer nedenler ise;

  • Böbrek taşları
  • Böbrek ya da mesane ameliyatları

Glomerülonefrit

Uzmanlar tarafından yapılan tüm araştırmalara rağmen, bu nefrit türünün nedeni bilinmemektedir.  Ancak bazı durumların ve ya şartların bu enfeksiyonu tetikleyici olduğu düşünülmektedir.

  • Bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunlar
  • Kanser
  • Kan yoluyla böbreklere ulaşan iltihap

Böbrek İltihabı Hangi Testle Anlaşılır?

Böbrek iltihabı sahibi olan kişiler uzman doktordan yardım alarak muayene edilir. Öncelikle hangi belirtileri gösterdiğinizi doktorunuz ile paylaşmanız gerekir. Belirtiler neticesinde doktor eğer böbrek enfeksiyonundan şüphelenir ise test isteyecektir. Genel olarak idrar kültürü testi yapılarak böbrek enfeksiyonunu tespit etmek mümkün oluyor.

Hastalığa sahip olup olmadığınızı anlamak için yapılan bu idrar testi kısa süre içerisinde sonuçlandırılır. Böbrek iltihabı hangi testle anlaşır merak edenler için, idrar kültür testi ile alaşılmaktadır. Test sonucunda enfeksiyon olduğu anlaşılır ise hemen tedaviye başlanır. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına ise hastanın durumuna ve enfeksiyonun nedenine göre uzman hekim tarafından belirlenir. Tedavi sonrasında enfeksiyon giderilir.

Böbrek Enfeksiyonu Tedavisi

Böbreklerinde enfeksiyon ortaya çıkan kişilerin en kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir. Böbrek enfeksiyonunun tedavisinin nasıl yapılacağı uzman hekimler tarafından belirlenir. Hekimler, enfeksiyonun neden ortaya çıktığına ve ne kadar ilerlediğine bağlı olarak uygun tedavi yöntemini belirler. Antibiyotikler en fazla kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi olarak ön plana çıkıyor. Böbrek enfeksiyonu tedavisi sırasında ilk seçenek olarak antibiyotikler kullanılır. Genel olarak enfeksiyonun tedavisi şu yöntemler ile gerçekleştirilir:

Antibiyotik İle Böbrek Enfeksiyonu Tedavisi

Böbreklerinizde iltihap meydana gelmesi durumunda doktorlar ilk sırada antibiyotik tedavisine yer verir. Enfeksiyona bağlı olarak hangi ilacın ne kadar süre ile kullanılacağına doktor karar verir. Doktorun önerisi doğrultusunda bir ya da daha fazla hafta süre ile antibiyotik kullanımı yapılabilir. Antibiyotik kullanımından sonra doktorunuz iltihabın gidip gitmediğini görmek amacıyla tekrar test isteyebilir. Test sonrasında ise iltihap tam anlamıyla temizlenmemiş ise yeniden antibiyotik kullanımı istenebilir. Doktorlar, uygun görmesi halinde böbrek enfeksiyonu tedavisi antibiyotik kullanımının yanı sıra farklı tedaviler ile gerçekleştirilebilmektedir.

Hastanede Böbrek Enfeksiyonu Tedavisi

Böbrek enfeksiyonlarının şiddeti hastalara göre değişkenlik gösterir. Belirtmek gerekir ki eğer enfeksiyon şiddetli ise hastanede tedavi edilmesi de gerekebilir. Tedavi kapsamında damardan sıvı şekilde antibiyotik verilmesi sağlanabilir. Bu şekilde tedavi gerekip gerekmediğine karar verecek olan kişi muayene ve test sonrasında doktorunuz olacaktır. Eğer enfeksiyonunuzun ciddiyeti yüksek ise bu durumda antibiyotik tedavisinin yerine hastaneye yatmanız istenecektir. Böbrek iltihabı tedavisi hastanede gözetim altında gerçekleştirilir. Ne kadar süre hastanede kalacağınıza ve tedavinin ne kadar süreceğine ise doktorunuz karar verir. Böbrek iltihabı giderildikten sonra ise hastane tedaviniz sona erer. Enfeksiyon büyük oranda azaldıktan sonra hastanede yatmadan da tedaviye devam etme imkânı vardır.

Böbrek Enfesiyonunun Tekrarlaması Durumunda Tedavisi

Böbrek enfeksiyonu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak sonradan tekrar ortaya çıkması mümkündür. Özellikle hastalarda idrar yolu enfeksiyonu olması halinde bu sorunun tekrar ortaya çıkma ihtimali olabiliyor. Tekrarlama durumunda yapılması gereken şey bir böbrek uzmanından yardım almaktır. Aynı zamanda bir ürolog ile de görüşebilirsiniz.

Tekrarlama sonrasında yapılan muayene neticesinde hastalığın neden bir daha ortaya çıktığı öğrenilebilir. Gerekli testleri yaptıran doktorlar, sonuçları inceleyerek sizlere yardımcı olacaktır. Böbreklerde buna neden olan yapısal bir bozukluk olması durumunda ameliyat edilmesine ihtiyaç duyulabilir. Uzman hekimler bu konuda gerekli testleri yaptıktan sonra uygun böbrek enfeksiyonu tedavi yöntemi ile sizleri tedavi edecektir.

Böbrek İltihabı Öldürür mü?

Böbrek enfeksiyonu konusunda en sık gelen sorulardan bir tanesi böbrek iltihabı öldürür mü oluyor. Bu konuda birçok kişi endişeye kapılabiliyor. Belirtmek gerekir ki, eğer ciddiye alınmaz ve ihmal edilir ise böbrek enfeksiyonunun çok ciddi sonuçları olabilmektedir. İltihabın tedavisi, neden ortaya çıktığına göre değişkenlik gösterir.

Erken tedavi edilmemesi durumunda ise kronik böbrek yetmezliğine gidecek kadar önemli hastalıklara neden olabilmektedir. Bu da yaşam kalitesini oldukça fazla düşürür. Aynı zamanda hayati tehlike dahi oluşturabilmektedir. İhmal edilmesi ve tedavi edilmemesi halinde böbrek iltihabından kaynaklı diğer hastalıklar nedeni ile ölümler de meydana gelebilir. Çünkü enfeksiyon zaman içinde farklı sağlık sorunlarına da sebebiyet vererek daha zararlı hale gelecektir. Bu nedenle sizde börek enfeksiyonu belirtileri yaşıyorsanız üroloji doktoruna muayene olmanız gerekmektedir.

Böbrek İltihabı Beslenme

Üroloji Nedir Hangi Hastalıkları Bakar?

 

Böbrek Taşı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers