facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Böbrek Taşı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Böbrek Taşı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Böbrek Taşı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Böbrek taşı ağrıları hastalar tarafından doğum sancısından bile daha ağır olduğu söylenmektedir. Bu yüzden bu yazımızda sizlere Böbrek taşı belirtileri, böbrek taşı nedenleri ve böbrek taşı tedavi yöntemleri hakkında uzman görüşlerini paylaşacağız.

Vücudumuzda böbrek taşı farklı nedenlerle oluşabilmektedir. Büyüklüğüne, tipine ve bulunduğu yere göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Dünya genelinde her yıl 10 milyondan fazla kişi böbrek taşı rahatsızlığı yaşamaktadır. Erkeklerde daha çok görülmektedir ve 30’lu yaşlarda ilk belirtilerini göstermektedir. Her iki tarafta görülebildiği gibi tek tarafta görülebilmektedir.

Böbrek Taşı Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

Böbreklerimiz, vücuttan atılması gereken atık maddelerin atılmasında görev yapmaktadır. Sıvı alımının az olduğu durumlarda ve diğer etkenlerinde olması ile böbrek taşı oluşum nedenleri olabilmektedir.

  • Yetersiz su tüketimi
  • Obezite
  • Zayıflama için mide ameliyatları
  • Çok fazla tuz ve şeker tüketimi
  • Bazı ilaçlar
  • Hareketsiz bir yaşam
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Daha önceden geçirilmiş bağırsak ameliyatları
  • Genetik
  • Daha önce böbrek taşları oluşumu
  • Böbrek hastalıkları
  • Uzun süre vitamin desteği almak

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Böbrek taşları idrar oluşumu, İdrar içerisinde bulunan kristaller, sorunsuz bir şekilde dışarı atılmaktadır. Ancak kristaller birbirleri ile birleştiği zaman taş oluşumu başlamaktadır. Türkiye’de yapılan son araştırmaya göre taş oluşumu oranı yaklaşık olarak %11dir. Taş oluşumunu engellemek için günlük 2 Lt – 2.5 Lt su tüketilmelidir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşı belirtileri, genel olarak idrar yollarına geldiği zaman ve idrar yollarında tıkanıklık nedeni ile belirti vermektedir. Taşların boyutu belirtilerin gözlemlenmesine engel olabilmektedir. Ayrıca böbrek taşı büyüklük durumuna göre de idrar yollarını tıkar ve idrarın dışarı atılmasında sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle böbrek taşları, böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir.

  • Şiddetli Ağrı
  • İdrarda koku ve renk değişimi
  • Mide bulantısı
  • İdrar yaparken yanma
  • İdrarda kan
  • Kusma
  • Sık idrara çıkma
  • Ateş
  • İdrar yapmada zorluk

Böbrek Taşı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Böbrek taşı hastalıklarında hastanın geçmişi ve yaşadıkları ile birlikte fiziki muayene gerçekleşiyor. Sonrasında belirlenen tetkikler yapılmaktadır

  • İdrar testi
  • Kan testi
  • Üriner sistem grafisi
  • Ultrasonografi

Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek taşı tedavi yöntemleri taşın çeşitlerine, boyutuna ve bulunduğu yere göre değişiklik göstermektedir. Fakat küçük taşlarda müdahale gerektirmeden düşmesi beklenmelidir.

Su tedavisi: Sıvı tüketimi böbrek taşlarının düşülmesinde etkili rol oynamaktadır. Aynı zamanda bol su tüketimi idrar yollarının temizlenmesine fayda sağlar ve sık idrar yapmanıza yardımcı olur.

Böbrek Taşlarının Kırılması: Böbrek taşlarını parçalamak, daha küçük hale getirmek için vücudun dışarısından şiddetli titreşimler ile ses dalgaları uygulanır. Bununla birlikte böbrek taşlarının daha küçük hale getirilip, idrar yolu ile daha kolay dışarı atılmasını sağlamaktadır.

İlaç Tedavisi: Böbrek taşlarının daha kolay düşürülmesi için uygun kas gevşetici ilaçlar ve ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Bu sayede idrar yollarında kaslar gevşetilerek böbrek taşlarının düşürülmesi kolaylaştırılır.

Cerrahi Operasyon: Böbrek taşı ameliyatlarına Perkitan Nefrolitotomi (PNL) adı verilir. Kapalı olarak gerçekleştirilen bu ameliyat, genel anestezi yapılarak, sırtta açılan küçük bir kesi ile böbrek taşları temizlenmektedir.

Böbrek Taşı Ameliyatı ve Sonrası (Pertikan Nefrolitotomi)

Böbrek taşı ameliyatı kapalı olarak gerçekleştirilir. Genel olarak 3 cm ve daha büyük taşların bulunduğu durumlar için kullanılmaktadır. Genel anestezi ile böbrek hizasında 1 cm’lik kesi açılmaktadır. Daha sonra iki ucu açık tüp böbreğe yerleştirir ve gelişmiş teknik aletler ile taşlar dışarı çıkarılmaktadır.

Ameliyat sonrası, taş durumlarını değerlendirmek amacıyla görüntüleme yöntemleri uygulanmaktadır. Kalan taş varsa, taşın büyüklüğüne göre diğer taş temizleme yöntemleri uygulanabilmektedir. Ameliyat sonrası, hasta 1-3 gün hastane gözetiminden sonra taburcu edilmektedir. Sonrasında bir hafta idrarda kan görülebilmektedir. Enfeksiyonu engellemek adına antibiyotik kullanılmalıdır. Yara yerinde azda olsa ağrı görülebilmektedir. Genel olarak 2 hafta içinde hasta, eski hayatına dönebilir.

Böbrek Taşı İçin Gelen Soruları

Hangi Doktora Gidilmelidir?

Böbrek taşı hastalığı için üroloji doktoruna gidilmelidir. Cerrahi müdahalede gerekebildiği için üroloji doktoru seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir. DoktorBilgini.com üzerinden ilinizde bulunan en iyi üroloji doktorlarının profillerini inceleyip hemen randevu alabilirsiniz.

Boyut olarak 5 mm altında olan taşlar, kendisi düşebilmektedir. Bol sıvı tüketimi ve hareketler yardımcı düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bazı bitkiler böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilmektedir ve taşın kolay düşmesini sağlayabilmektedir. Ancak sizlere önerimiz doktorunuza danışmandan bitkisel tedavi yolları denememizdir. Bitkiler bazen zararlı olabilmektedir. Bununla birlikte ilaç tedavisi ile de taşlar düşürülür. 5 mm’den büyük olan taşlar için diğer tedavi yöntemleri gerçekleştirilmektedir.

Böbrek Taşı Düştüğünü Nasıl Anlarız?

İdrar yaparken bir parça çıktığını hissetiyseniz ve ağrılarınız birden kesildiyse ya da uzun süredir ağrı belirtisi göstermiyorsa düşürmüş olabilirsiniz.

Böbrek Taşı Kanala Düşerse Ne Yapmalı?

Kanala düşen taşlar gözden kaçabilir ve bu nedenle ultrasonda gözükmeyebilir. Bu durumda tomografi yöntemine başvurulması gerekmektedir. Bu sayede en küçük taş görülebilmektedir ve tüm planlama bu sayede yapılabilir.

Böbrek Taşı Sancısına Ne İyi Gelir?

Böbrek sancıları çok acı vericidir. Evde acınızı hafifletmek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz.

  • Ayak bölgesini sıcak tutun.
  • Ağrı hissedilen yani böbrek kısmına sıcak su torbası koyun.
  • Maydanoz ve yaban mersini suyu tüketin.
  • Limon ve zeytinyağı tüketin.

Lazerle Böbrek Taşı Kırma Nasıl Yapılıyor?

Lazerle taş kırma üreteroskopi ile yapılmaktadır.  Üreteroskopi yaklaşık olarak 3 mm çapındadır ve üzerinde bulunan lazer kabloları ile taş parçalanmaktadır ve parçalanan taş vücuttan çıkarılmaktadır.

Böbrek Taşı Düşürmek İçin Hareket Önerileri Nelerdir?

Düşürmek için yapılması gereken hareketler Biosan Pozisyonları olarak tanımlanmıştır. Taşlar yer çekimi ile aşağıya doğru hareket etmektedir. Bir testiden kum çıkarmak gibi düşünün bu durumu. Kumu çıkarmak için testiyi ters çevirmeniz gerekmektedir. Bu durumda böbrekleride ters çevirmek gerekmektedir ama nasıl? Dizlerinizi altına bir yastık koyun ve secdeye eğilir gibi eğilin.

Ses Dalgası İle Böbrek Taşı Kırma Nasıl Yapılıyor?

Ses dalgaları ile taş kırma işlemine ESWL denmektedir. ESWL işlemi , röntgen veya ultrason ile belirlenen taşların, ses dalgaları yardımı ile küçük parçalara ayrılmasıdır. Belirli bir frekansta üretilen ses dalgaları hastanın cildinden taşlara iletilmektedir. ESWL, ses dalgası işleminden sonra hasta hemen taburcu edilir.

Böbrek taşı düşürme ciddi bir rahatsızlıktır ve kesinlikle uzman doktora başvurulması gerekmektedir. DoktorBilgini.com ailesi olarak sizlere şehrinize göre en iyi üroloji doktorlarını listeledik. Listeleri aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.

Böbrek taşı tedavisi için şehrinizde bulunan üroloji doktorları listesini inceleyin. Yorumları okuyup, kolay randevu alın.

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers