facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Vitamin Nedir? Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?
Vitamin Nedir? Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?

Vitamin Nedir? Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?

Vitamin, insan vücudunun asla vazgeçilmez bileşenleridir. Ayrıca sadece insan vücudunda değil hayvanlar ve hatta bitkilerde dahi vitamin mutlak bir ihtiyaçtır. Cilt hastalıklarının tedavisinde, soğuk algınlığında, metabolizma düzenlenmesinde ve hatta kan hücrelerinin düzenlenmesinde dahi vitaminlerin görevi vardır. Canlı bir vücut için vitamin vazgeçilmez olmasına vazgeçilmezdir ancak onu düzenli bir şekilde tüketiyor olmak da bir o kadar önemlidir. Eğer gerekli olduğu vakitlerde ya da daha öncesinde vücuda nüfuz etmezlerse oluşabilecek hastalık ve benzeri durumlarda vücut direnci düşük olacaktır. Bu da hastalıklara daha kolay yakalanmamıza ve onlarla savaş aşamasında yenik düşmemize neden olabilir.

İşte tam olarak bu sebeple vitaminlerin hangi besinlerde olduğunu, hangi vitaminin hangi işe yaradığını ve ne gibi faydalara münhasır olabileceğini net bir şekilde öğrenmemiz gerekiyor. Eğer vitaminleri net bir şekilde öğrenirsek ya da bu sayfayı kayıtlı tutarak ihtiyaç anında kullanmak istersek çok daha faydalı bir sonuç ortaya çıkacaktır. Çünkü hastalık ve benzeri durumlarda acil bir şekilde vitamin tüketmemiz lazım.

Vitamin Nedir?

Vitamin, vücudumuza sonsuz faydası olan ve o olmadan vücudun direncinin kırılabileceği bileşiklerdir. İnsan hayatının sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için mutlaka vitaminlere ihtiyaç vardır. Yaşam içerisinde binlerce çeşit hastalık vardır ve bu hastalıklarla insan vücudunun karşılaşması durumunda savaşabilmesi ve direnç koyabilmesi için vitamine ihtiyaç vardır.

Vitaminlerin Görevleri Nelerdir?

İnsan vücudunun her türlü ihtiyaç halinde direnç halinde kalabilmesine olanak sağlayan vitaminler, vücudumuzun tüm organlarına ve pozitif etkileri vardır. Ama vitaminlerin görevlerini madde olarak anlatmak gerekirse:

  • Günlük hayatın sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için her türlü vitamine ihtiyaç vardır. Vitaminler herhangi bir hastalık durumunda dirençli olabilmemize olanak sağlar.
  • Gebe insanların gebelik öncesinde, gebelik günlerinde ve gebelik sonrasında bebeğini ve kendisini daha sağlıklı bir şekilde besleyebilmesi için mutlaka vitamine ihtiyaç vardır. Bebekler mutlak surette ortalama düzeyde vitaminlere ihtiyaç duyarlar. Tüketilen her vitamin hem bebeğin hem annenin sağlığını ciddi oranda koruyacaktır. Vitaminler ayrıca gebelik riskini düşürür, erken doğum gibi tehlikeleri tamamı ile önleyebilir ve bebek gelişimi konusunda anneye büyük oranda yardımcı olurlar.
  • Üreme problemleri yaşayan insanlar için mutlak vitamin ihtiyacı vardır. Sperm ve yumurta eksikliği konusunda problem yaşayan insanlar için mutlaka vitamin tüketilmesi gerekir. Kısırlık tedavisinde de konusunda uzman hekimler mutlaka vitamin tüketilmesini şiddetle önerir.
  • Kadınlarda pek çok kez görülen Polikistik Over Sendromu (PKOS) adı verilen rahatsızlığın tedavisinde vitamine ihtiyaç duyulur. İnfertilite problemleri genellikle regl dönemlerinde meydana gelir. Bu dönemlerde her kadının mutlaka vitamine ihtiyacı vardır.
  • Psikolojik problemlerde de vitamine ihtiyaç duyulur çünkü psikolojik bunalımlar sonrasında vücudun enerjiye, güce ve çok daha fazlasına ihtiyacı vardır. Bu dönemlerde en güzel korunma vitaminler ile sağlanmalıdır. Aksi takdirde psikolojik problemlerin çok daha ileri gitmesi mümkündür.
  • Anksiyete, bipolar bozukluk ve stres gibi sorunlarla başa çıkabilmek için de aynı zamanda vitaminlere ihtiyaç vardır. Bu hastalıklar tıpkı üst maddedeki gibi psikolojik problemler olmasına rağmen çok daha ciddi hastalıklardır. Bu sebeple bu hastaların kendilerine daha fazla dikkat etmesi gerekir. Bu da ortalamanın çok daha üzerinde vitamin tüketimini gerektirir.
  • Uyku problemi yaşayan insanların büyük bir bölümü sadece fiziksel problemler sebebi ile uyku problemi yaşar. Uyku probleminin en büyük düşmanı ise vitaminlerdir. Vitaminler, uyku bozukluğu problemi ile neredeyse sonsuza kadar savaşabilirler.
  • Yaraların iyileşmesinde de vitamine ihtiyaç duyarız. Örneğin ağız ve diş sağlığı olarak dudak yaraları, diş minesi yaraları, diş eti hastalıkları , dil yaraları ve cilt yaraları gibi problemlerin tamamının iyileşebilmesi için vitaminler gereklidir.
  • Vitaminler, insan vücudundaki kan miktarını dengeler, kan oksijenini dengeler ve damar tıkanıklığına birebirdir. Vücutta yaşattığı dengeleme sayesinde tüm bileşenler yerine oturur ve hem psikolojik hem de biyolojik olarak dengelenmiş olur.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı en büyük savaşçı kesinlikle vitaminlerdir. Özellikle son on yıl içerisinde sayısı oldukça artan kalp ve damar hastalıklarına karşı vitaminlerle savaş vermek çok daha mantıklı olacaktır.
  • Kaslarda oluşabilecek krampların tamamı ile önlenmesine olanak sağlar. Eğer yeteri seviyede vitamin tüketilecek olursa kramplar tamamı ile yok olabilir.
  • Kemik gelişimi konusunda da vitaminler bir numaralı dosttur. Özellikle genç yaşta olan insanların kemik gelişimi çok önemlidir. 3 ile 25 yaş aralığı ve 45 yaş sonrasında kemiklerin son derece titiz bir şekilde desteklenmesi gerekir. Kemik erimesi gibi problemlerin yaşanmaması adına çok önemli bir ayrıntıdır vitaminler.
  • Mide rahatsızlıkları için vitaminler yine yukarıdaki tüm maddelerde olduğu gibi asla ama asla vazgeçilmezdir. Bağırsak ve pankreas sağlığını koruyabilmek adına yüksek dozda vitaminler tüketilmelidir. Günlük rutin olmasa dahi en azından haftalık düzenler içerisinde vitaminler tüketilmelidir. Besinler, midemizde yüksek dozda emilim sayesinde yakılır. Bağırsak emilimi ve mide emilimi için vitaminler son derece önemlidir.
  • Vitaminler yine benzer şekilde sindirim güçlüğüne de destek olur. Metabolizmayı destekleyen vitaminler olumsuz durum yaratabilecek hastalıkların da iyileşmesinde büyük rol oynarlar.
  • Kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için özellikle 50’li yaşlardan itibaren çok önemli aylar bekler. Bu durumda oluşabilecek problemlerin en azından askıya alınmasına olanak sağlayabilir. Vitaminler, kronik rahatsızlıklara karşı her ne kadar etkisi sadece askıya almak olsa da konusunda uzman hekimlerin gerekli kontrolleri altında büyük bir destekleyici olabilir.
  • Virüsler, mikroplar, bakteri ve diğer tüm hastalıklara karşı çok büyük bir direnç sağlar. Bu sayede özellikle kış dönemlerinde hastalanma olasılığı çok daha düşük olur. Vitaminler grubunda soğuk algınlığına en iyi gelen vitamin C vitaminidir. Nasıl ki C vitamini faydalı oluyorsa diğer tüm vitamin grupları da bakterilere, virüslere ve mikroplara karşı çok güçlü bir şekilde direnç sağlayacaktır.
  • DNA’da hücre zarı gelişimini destekleyen en önemli katkı ürünüdür. DNA’da oluşabilecek herhangi bir zarara karşı çok güçlü savaşçı olurlar.

Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?

Vitaminler hangi besinlerde bulunur aramalarına özel olarak aşağıdaki listeyi hazırladık.

  • A Vitamini: Portakal, ıspanak, yeşil renkli sebzeler, şeftali, karaciğer, süt, marul, tere, roka, brokoli ve benzeri gıdaların içerisinde A vitamini bulunur.
  • D Vitamini: D vitamini gerçek manada insan vücudu için en etkili vitamin grubundan bir tanesidir. Yumurtanın sarısında, somon balığı ve karides gibi balıkta, karaciğerde, peynirde, süt ve süt ürünlerinde mutlak düzeyde D vitamini bulunur.
  • E Vitamini: Muz, mango, ıspanak, et, tereyağı, Ayçiçek yağı, zeytinyağı, ceviz ve bademde E vitamini bulunur.
  • K1 Vitamini: Yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar, lahana, ıspanak, mısır, patates ve yumurtanın sarısında bulunan K1 vitamini, oldukça yüksek faydalara sahiptir.
  • B1 Vitamini: Süt, buğday, kuru üzüm, bezelye, nohut, tam tahıllar, kuru bakliyatlar, pirinç, balık, karaciğer, peynir, papatya, kepekli ekmek, buğday ve daha fazlasında bulunan B1 vitamini, vücudumuzdan eksik sik etmemiz gereken en önemli vitaminlerden bir tanesidir. Eğer bu vitamini gerektirdiği miktarda vücudumuzda bulundurmazsak ciddi sonuçlara yol açabilir.
  • B2 Vitamini: Yağsız süt, tavuk, balık, baklagiller, tahıllar, yeşil yaprak bulunan sebzelerin tamamı, yer fıstığı, patates, yumurta sarısı ve daha pek çok gıda içerisinde B2 vitamini bulunur.
  • B3 Vitamini: Kuru bakliyatlar, süt, kahve, çay, patates, bezelye, balık, peynir, tam buğdaylı ekmekler, hindi, biftek, peynir ve daha nice ürünler.
  • B5 Vitamini: Hayvan böbreklerinde yüksek dozda B5 vitamini bulunur. Maya, fındık, yoğurt, süt, yumurta sarısı, brokoli, maya, tam tahıllı ekmek, buğday, mantar, avokado gibi ürünlerde de yüksek dozda B5 vitamini bulunur.
  • B6 Vitamini: Vejeteryan olan insanların diğer yiyecek gruplarından alamadığı vitaminleri mutlaka buradan tamamlamaları gerekir. Ceviz, avokado, süt, ıspanak, portakal, ekmek ve fasulye de yüksek dozda B6 vitamini bulunur. Ayrıca muz, balık ve et gibi ürünlerde de orta düzeyde B6 vitamini bulunur.
  • Biotin: Tam buğdaylı ekmek, bira mayası, karaciğer, tavuk, kuzu eti, balık, süt ve peynirde de yüksek dozda biotin bulunur. Biotin, bir vücutta mutlaka olması gereken önemli bir vitamindir.
  • B12 Vitamini: Hayvanların neredeyse tamamında B12 vitamini bulunur. Hindi eti, kuzu eti, dana eti, tavuk eti, tavşan eti ve benzeri tüketilebilen hayvan etlerinde B12 vitamini bulunur. Süt, peynir ve yoğurt gibi ürünlerde de B12 az düzeyde bulunur. Örnek vermek gerekirse bir bardak süt içerisinde 0,090 MG B12 vitamini bulunur.
  • Folik Asit: Ispanak, fasulye, yeşil yapraklı tüm sebzeler, muz, portakal, limon, çilek, kiraz ve yumurta sarısında yüksek oranda folik asit bulunur. Folik asit midemiz için de çok faydalıdır ve mutlaka vücudumuzda bulunması gerekir.
  • C Vitamini: Geldik en sonuna. Gün içerisinde en fazla tükettiğimiz vitaminlerden bir tanesi de c vitaminidir. Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda aklımıza hemen gelen c vitamini için pek fazla söyleyebilecek bir şey yok. Faydasını bilmeyen insan sayısı çok az. C vitamini, siyah üzüm, limon, domates, portakal, çilek, muz, bezelye, mango, karnabahar, lahana ve brokolide de çok yüksek oranda c vitamini bulunur.

Bir İnsanın Günlük Vitamin İhtiyacı Ne kadardır?

Bir insanın günlük vitamin ihtiyacının karşı tarafa lanse edilebilmesi için vücut değerlerinin ölçülebilmesi, alınan değerlerin bir uzman kontrolünde kontrol ve tahlil edilmesi gerekir. Özellikle internette yer alan yanlış bilgilere göre yüksek dozda vitamin alımı yapmak oldukça sakıncalıdır. Vücudumuz bir makine gibidir ve asla fazlasını vücudumuzda bulundurmaz. Depolama ihtiyacı hissediyor olsa da bunu gerektiği kadar yapar. Eğer siz vücudunuza taşıyamayacağından fazlasını verirseniz bu bir türlü dışarı atılır. Hasta olabilirsiniz, sürekli tuvalet isteği hissedebilirsiniz, regl döngüleriniz bozulabilir, diş eti kanamaları, burun kanamaları, idrar kanamaları gibi çeşitli hastalıklar yaşanabilir.

Bu sebeple lütfen yanlış konulara aldanıp vücudunuzda bulunması gerekenden fazla vitamini almayın. İnsanlar internette yer alan bilgilere göre örneğin günde 5 – 6 adet limon tüketmesi gerektiğini düşünebilir. Ama bu oldukça zararlıdır. Hafta içerisinde 5 – 6 adet limon tüketmek dahi fazla olabilir. Soğuk algınlığı yaşadığınız dönemlerde günde 1 – 2 adet tüketilebilir ancak rutin günlerin içerisinde bu tarz işlemlere maruz kalmak oldukça zararlı olacaktır.

Bu yazıyı okuyan siz sevgili okurumuz, kan değerleriniz ölçülmeden, doktorunuz önermeden herhangi bir bilimsel veriyi buradan aktarıyor olmamız çok yanlış bir durum yaratacaktır. Bu nedenden ötürü eğer üşüyorsanız, kansızlık yaşıyorsanız, enerjiniz hemen kesiliyorsa, çok çabuk bir şekilde hasta oluyorsanız ve kendinizi sürekli olarak halsiz hissediyorsanız tek yapmanız gereken en yakın hastaneye giderek kan vermek olmalıdır. Aksini düşünmek ve daha kötüsü önermek çok yanlış olacaktır. İnternetten de benzeri şekillerde önerilere aldanıp fazla vitamin alımı yapmamalısınız.

Günlük Vitamin İhtiyacı Tablosu

Günlük vitamin ihtiyacı tablosu 19 yaş üzeri insanlar için değerleri temsil etmektedir. Tabloda bulunan ölçüler miligram ve mikrogram ölçüleri ile verilmiştir.

 

Vitamin Günlük Önerilen Miktar Günlük Üst Sınır
A Vitamini

Erkek :900 mcg

Kadın: 700 mcg

3.000 mcg
Tiamin B1 Vitamini

Erkek: 1.2 mg

Kadın: 1.1 mg 

Bilinmiyor
Riboflavin B2 Vitamini

Erkek: 1.3 mg

Kadın : 1.1 mg

Bilinmiyor
Niacin B3 Vitamini 16 mg  35 mg
Pantotenik Asit B5 Vitamini 5 mg Bilinmiyor
Piridoksin B6 Vitamini

31-50 yaş Kadın – Erkek : 1.3 mg 

51 + Erkek 1.7 mg

Gençler: 1.5 mg

100 mg
Kobalamin B12 Vitamini 2.4 mcg Bilinmiyor
Biyotin 30 mcg Bilinmiyor
Askorbik Asit C Vitamini

Erkek: 90 mg

Kadın :75 mg

Sigara içenler için : +35 mg

2.000 mg
Kolin

Erkek : 550 mg

Kadın: 425 mg

3.500 mg
Kalsiferol D vitamini

31-70 yaş : 15 mcg

71+: 20 mcg

50 mcg
E Vitamini 15 mg  1.000 mg
Folik Asit B9 Vitamini 400 mcg 1.000 mcg
K Vitamini

120 mcg

Bilinmiyor

Kaynakça : https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/listing_of_vitamins

Yağda ve Suda Çözünen Vitamin Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz fazla vitamin tüketmenin yaratacağı zararlar işte tam olarak bu noktada zarar veriyor. Suda eriyen adı verilen vitaminleri fazla almanız,

Suda çözünen vitaminler: B1, B2, B3, B6, B12 ve C vitaminleri suda çözünebilir. Bu sebeple fazla oranda almanız aslında vücuda çok da zarar veremeyecektir. Çünkü idrar yolu ile atılacaktır.

Yağda çözünen vitaminler: A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünebilir vitaminlerdir. Bu sebeple bu vitaminleri fazla alıyor olmanız çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bu vitaminler sadece doktor kontrolünde ve önerisinde alınması gerekir. Aksi takdirde dönüşü olmayacak problemlere yol açması bilimsel bir veri olarak açıklanmıştır.

Suda çözünen vitaminlerin tamamını olabildiğince fazla aldığınızı düşünecek olursak bu fazla vitaminler ter ve idrar olarak dışarı atılacaktır. Bu gibi durumlarda fazladan terliyor olmanız durumunda panik yapmanıza lüzum yok çünkü fazla vitaminleri vücudunuz atabilmek için otomatik olarak terleme yapıyor. Vücut sıcaklığınız çok fazla artıyorsa acil destek almanızda fayda var ancak vücut direncinizde herhangi bir problem yaşanmıyor ve gayet sağlıklı bir şekilde terliyorsanız bu durum yukarıda anlattığımız gibi doğal bir terleme sürecidir.

Vitamin Eksikliği İçin Hangi Doktora Gidilir?

Eğer vücudunuzda vitamin eksikliği yaşadığınızı hissediyorsanız en yakın hastanede iç hastalıkları yani dahiliye bölümüne gitmeniz doğru olacaktır. Dahiliye servisi sizden kan testi talep edecek ve tahlil sonuçlarını inceleyecektir. Bu sayede vücudunuzda az olan ya da fazla olan tüm vitamin miktarları anlaşılacaktır. Kan testi vermeden de hiçbir şekilde fazla vitamin alımı yapmanızı önermiyoruz. Bu çok sakıncalı bir durum yaratacaktır. Özellikle 18 ile 30 yaş aralığında olan insanların çok daha fazla dikkatli olması gerekir. Çünkü bu yaşlarda fazla vitamin alımı yapmak ileride büyük fiziksel sorunlara yol açabilir. Erken kemik erimesi, bunama, gözlerde bozukluk ve benzeri olumsuz durumlar ile karşılaşmamak adına sadece doktorunuzun önerdiği vitaminleri, gıdaları ve adetleri kadar tüketim yapmanız çok faydalı olacaktır.

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers