facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Diş Eti Hastalıkları
Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

Besinleri çiğneme, konuşma ve estetik bir görünüm sunması bakımından dişlerin önemi oldukça büyüktür. Sağlıklı bir yaşam için besinleri parçalayarak öğüten dişlerde zamanla diş eti hastalıkları meydana gelebilmektedir. Yaşanan bu sorunlar dişlerin çürümesine ve sağlıksız olmasına yol açtığı gibi sindirim sistemini de etkiler. Çünkü diş etlerinde ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar beraberinde ciddi sorunlar doğurur. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen diş eti rahatsızlıkları düzenli yapılan ağız bakım kontrolleri ile önlenebilir. Diş eti hastalıkları belirtileri gösteriyorsanız , tedavisi ihmal edilmemelidir.

Dişlerin çevresini saran ve destekleyen yapıya diş eti denir. Düzenli bakımı yapılamayan diş etlerinde kanama ve kötü koku meydana gelir. Oluşan bu enfeksiyonlar ilk dönemler herhangi bir belirti vermezken ilerleyen süreçlerde diş çürüklerine hatta diş kayıplarına dahi yol açabilmektedir.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş çevresini saran dokular olarak bilinen diş etlerinde görülen hastalıklar ciddi enfeksiyon rahatsızlığıdır.

Gingivitis: Diş eti hastalıkları içerisinde en hafif düzeyde görülen hastalık türüdür. Oluşumunu mikrobiyal dental plaklar tetikler. Oluşan şişlikler kırmızı renk görüntüsü ve kanama şeklinde kendini gösterir. Bununla birlikte ilerleyen süreçlerde ağız kokusu ciddi şekilde hissedilmektedir. Bu gruptaki hastalar pek ağrı hissetmezler. Fakat zamanla diş etlerinde apse meydana gelir.

Kronik Periodontitis: Yetişkin birçok bireyde görülen kronik periodontitis çok fazla belirti vermediği için pek hissedilmez. Dolayısıyla çok geç fark edilmektedir ve bu sebeple tedavi süreci zorlaşır. Ancak önemsenmeyen kronik periodontitisler diş etlerini, daha sonra diş köklerinde bulunan lifleri ciddi hasara uğratır. Bununla birlikte tüketilen besinler bu hasarlar üzerinde enfeksiyona yol açarak diş kemiği erimesine neden olurlar. İleri düzey kronik periodontitis hastalıkları cerrahi işlem gerektiren müdahaleler ile düzeltilir.

Agresif Periodontitis: Bu diş eti rahastızlığı daha çok gençleri tehdit etmektedir. Çünkü yapılan araştırmalar genetik faktörlerin etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte geç fark edildiği için kemik ve diş kayıplarına neden olur. Böyle olunca tedavi yöntemi daha zor bir şekilde uygulanıyor.

Diş Eti Absesi: Aralarında yaygın bir şekilde görülen diş eti apsesi şişlik ve hassasiyet şeklinde kendini gösterir. Daha çok diş eti kanamasına neden olurlar.

Nekroz Oluşturan Periodontal Hastalıklar: Bu hastalık etleri yok etmektedir. Dolayısıyla erken fark edilip tedavi edilmesi gerekir. En sık görülen belirtisi ise ağrı şikayetleridir.

Diş Eti Hastalığı Neden Olur?

Toplumun önemli bir kısmında görülen diş eti hastalıkları birçok nedenden dolayı ortaya çıkar. Temel olarak bakteri plağı diş eti rahatsızlığına tetikleyerek kişilerin yaşam kalitesini düşürür. Bunun dışında sigara kullanan kişilerde de yaygın bir şekilde görülmektedir. Çünkü sigara içerisinde bulunan kimyasal maddeler doğrudan diş etlerini etkileyerek iltihaba neden olur. Kronik rahatsızlıklar ve lösemi, AIDS gibi vücudun bağışıklık sistemini düşüren hastalıklar dişeti hastalıklarını da tetikler. Ayrıca düzensiz beslenme, farklı özelliklere sahip ilaç kullanımları, yaşanılan yoğunluk ve streste diş eti sağlığını bozar.

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri

Çoğu zaman belirti vermeden ilerler. Dişi destekleyen diş etleri enfeksiyon nedeniyle diş köklerini olumsuz etkilediği gibi çene kemiğini de etkiler. Diş eti hastalıkları belirtileri şu şekilde meydana gelir.

  • Gün içerisinde diş fırçalarken ya da belli belirsiz zamanlarda meydana gelen kanama
  • Hasasiyet
  • Diş etlerinin kırmızı ve morumsu görünüm alması
  • Diş etlerinde çekilme ve ağız kokusu
  • Kendiliğinden dişten ayrılan diş etleri
  • Diş etlerinde oluşan iltihaplanma
  • Dişler arasında ayrıklık meydana gelmesi

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Dişin çevre dokusu ile ilgilenen bölümü periodontoloji denir. Bu dokularda meydana gelen hastalıklar periodontoloji bilimi içerisine girer. Diş eti hastalıkları tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli detay erken dönemde varlığının fark edilmesidir. Erken dönemde fark edilen rahatsızlıklar diş ve yüzeyinin temizliği ile ortadan kalkar. Ağız bakım hijyeni sağlandıktan sonra hasta bu konuda bilgilendirilir.

İstanbul diş hekimi yorumlarını okuyup, randevu alın.
Ankara diş hekimi yorumlarını okuyup , randevu alın.
İzmir diş hekimi yorumlarını okuyup , randevu alın.
Bursa diş hekimi yorumlarını okuyup , randevu alın.
Antalya diş hekimi yorumlarını okuyup, randevu alın.

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers