Psikolog Hangi Hastalıklara Bakar?
Psikoloji; bir çok alanı içinde bulunduran bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı ile ilgilenen psikologlar üniveristelerin psikoloji bölümünden mezun olurlar. Klinik psikolog olmak için ise üniversitelerin klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Peki psikolog hangi hastalıklara bakar?
Psikologlar danışanlarının durumuna göre psikiyatri doktorları ile iş birliği yapabilirler.
Psikolog Hangi Hastalıklara Bakar?
Psikologlar psikolojik rahatsızlıkların birçoğu ile ilgilenmektedir. Bu hastalıklar; depresyon, anksiyete, sosyal kaygı bozukluğu, kişilik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, öfke kontrol bozukluğu, aile içi iletişim sorunları , dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite, sosyal ve diğer fobiler gibi birçok psikolojik rahatsızlıkla ilgilenmektedirler.
- Depresyon: Depresyon insan hayatını derinden etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta kişi kendini özgüvensiz ve suçlu hissedebilir, umutsuzluk ve çaresizlik yaşanması ile birlikte ölüm ve intihar düşünceleri birlikte gelmektedir.
https://doktorbilgini.com/depresyon-belirtileri-nedenleri-tedavisi/ - Anksiyete: Hayat boyunca bazen anksiye ve kaygı yaşamak normal bir durumdur. Ancak normal gibi gözüksede yaşanan bu durum uzun süredir yaşanıyor ve gğünlük hayatı etkiliyorsa psikolojik rahatsızlık olarak değerlendirilebilir.
https://doktorbilgini.com/anksiyete-nedir-neden-olur-belirtileri-tedavisi/ - Kişilik Bozukluğu: Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde çok yaygın görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. 11 tip kişilik bozukluğu bulunmaktadır.
https://doktorbilgini.com/kisilik-bozuklugu-nedir-belirtileri-ve-turleri/ - Öfke Kontrol Bozukluğu: Yaşadığımız olaylara sinirlenmemiz ve tepki vermemiz gayet doğal bir davranıştır. Ancak bu tepkiler aşırı ve duyulan öfke devamlı yaşanıyorsa psikolojik rahatsızlık olarak değerlendirilebilir.
https://doktorbilgini.com/ofke-kontrol-bozuklugu-belirtileri-tedavisi/ - Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Hayatın zor dönemlerini birçoğumuz yaşadık ve yaşayacağız. Bu zor dönemlerden sonra olaylara bakış açılarımız ve tepkilerimiz bizim psikolojik durumumuz hakkında bilgi verecektir. Örnek vermek gerekirse savaştan sonra evine dönen bir askerin ses duymasında sper alması ve tetikte yaşaması gibi.
- Aile İçi İletişim Sorunları: Aile; toplumun en küçük yapı ve özel taşıdır. İnsan kişiliği ve davranışları bu yapıda şekillenir. Aile içi yaşanan sorunları bazı durumlarda aile fertlerinin aşması mümkün olmayabilir. Bu durumda psikologlar aile içi yaşanan iletişim sorunlarını çözmek için destek olmaktadır.
https://doktorbilgini.com/aile-ici-etkili-iletisim-nedir-nasil-olmalidir/ - Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite: Küçük yaşlarda başlayan ve her yaşta görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Hayatı derinden etkilen bu rahatsızlık kişinin başarı oranını düşürebilir. Genel olarak çabuk sıkılır ve odaklanamazlar.
https://doktorbilgini.com/dikkat-eksikligi-ve-hiperaktivite-bozuklugu-dehb-nedir/
Yukarıda belirtilen hastalıklar psikolog hangi hastalıklara bakar sorusunun sadece bir kısmını cevaplamaktadır. Çünkü daha bir çok psikolojik rahatsızlıkla ilgilenmektedirler.
Psikolojik rahatsızlıklarla ilgili daha fazla bilgi için: https://doktorbilgini.com/psikolojik-hastaliklar-nelerdir-neden-olur/
Psikolojik destek almak için Türkiye geneli psikolog listesini inceleyin.
Psikologlar Hangi Terapi Yöntemlerini Kullanırlar?
Psikolog hangi hastalıklara bakar sorusunun yanında bu hastalıklara hangi terapi yöntemleri ile yaklaşırlar sorusunun önemide büyüktür.
- Bilişsel davranışçı terapi
- Oyun terapisi
- Cinsel terapi
- Aile terapisi
- Kum terapisi
- EMDR
- Davranışçı terapi
- Hipnoterapi
- Varoluşçu
- Bütüncül psikoterapi
Klinik Psikoloji Nedir?
Psikolojin alt dallarından birisi olan klimik psikoloji, ünivresitesilerin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra psikologların klinik psikoloji yüksek lisansı ile klinik psikolog ünvanına hak kazandığı bilim dalıdır. Klinik psikolojinin öncüsü Sigmund Freund olarak kabul edilmektedir.
İlgili Makeleler
https://doktorbilgini.com/en-sik-gorulen-psikolojik-hastaliklar-nelerdir/
Yorum Yapın