Kadınlarda Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon, bir olay ya da durum karşısında kısa süreli yaşadığınız üzüntü değildir. Bununla birlikte depresyon günlük hayatınızı derinden etkileyecek ve ciddiye alınması gereken duygu durum bozukluğudur. Belirtileri hayatınızı derinden etkileyene kadar fark edilmeyebilir. Dünya genelinde kadınlarda depresyon belirtileri erkeklere oranla neredeyse 2 kat daha fazladır. Bununla birlikte kadınlar, depresyonu erkeklerden farklı yaşayabilmektedir.
Kadınlarda Depresyon Belirtileri
Kadınlarda en sık görülen depresyon belirtileri aşağıdaki gibidir.
- Keyif alınan hobilerden ve ilgi alanlarından artık zevk almamak, ya da daha az zevk almak,
- Odaklanma problemleri,
- Uzun süreli iştahsızlık,
- Nedensiz kilo kaybı ya da kilo alımı,
- Bitkinlik hissi,
- Kendini suçlu hissetmek,
- Endişeli veya öfkeli ruh hali,
- Gelecek için umutsuzluk,
- Sebepsiz ağlama nöbetleri,
- Uyku problemleri,
- Sebepsiz ruh hali değişiklikleri,
- İntihar etmeyi düşünmek.
Erkek ve kadınların yaşadığı depresyon arasındaki farklar nelerdir?
Erkeklere göre kadınlarda depresyon farklılık gösterebilmektedir. Çünkü kadınlar ve erkekler arasında hormonal farklılıklar bulunmaktadır.
Kadınlarda depresyon belirtileri aşağıdaki durumlarda hormonal değişikliklere neden olabilmektedir.
- Adet
- Gebelik
- Doğum
- Menopoz
Kadınlarda depresyon belirtilerinin diğer farklılıkları ise sosyal yaşantıdan kaynaklanabilmektedir. Türkiye’de erkeklerin duygularını saklaması beklenirken , kadınların daha duygusal olması beklenmektedir. Bu nedenle depresyon belirtilerinde farklılık görülebilmektedir.
Depresyona giren erkek davranışları;
- Öfke
- Etrafındaki insanları suçlamak
- Kavga
- Alkol veya uyuşturucu kullanımı
Depresyona giren kadın davranışları;
- Üzüntülü ruh hali
- Kendilerini suçlamak
- Duygusal yeme bozuklukları
Kadınlarda Depresyon Neden Olur?
Kadınların depresyon belirtileri göstermeleri biyolojik ve psikolojik nedenlerle olabilir. Ancak doğası gereği hamilelik ve doğum gibi önemli olaylar nedeniyle de kadınlar depresyon belirtileri gösterebilmektedir.
PMS
Adet öncesi gerginlik sendromu , kadınlarda adet görmeden hemen önce yaşanmaktadır. Ancak PMS’nin depresyona nasıl etki ettiği tam olarak bulunamamıştır. Fakat hormonlarda yaşanan değişiklerin , ruh halimizde önemli yere sahip olan serotonin gibi maddeleri etkilediği görülmektedir.
Pms belirtileri genellikle geçicidir. Şişkinlik hissi , baş ağrısı , göğüslerde hassasiyet olabileceği gibi depresyon ve anksiyete de görülebilmektedir. Ancak her zaman depresyon PMS belirtileri olarak kabul edilmektedir. Sadece adet öncesi disforik bozukluk depresyon olarak kabul edilebilmektedir.
Perinatal Depresyon
Bu depresyon türü, hamileyken ya da hamilelikten hemen sonra görülmektedir. Doğumdan sonra yaşanan depresyon türüne doğum sonrası depresyon da denmektedir.
Vücudumuzda bulunan hormonlar hamilelikte veya doğumdan sonra çok hızlı ve farklı değişikler gösterebilmektedir. Bu durum ise depresyon ya da anksiyete belirtileri göstermemize neden olabilmektedir. Bununla birlikte intihar düşünceleri , uyku problemleri yaşanabilmektedir. Tüm bunlarla beraber yaşanan çift problemleri , düşük yapma , aile tarafından dışlanma gibi durumlarda depresyona neden olabilmektedir.
Perimenopozal Depresyon
Menopoza girildiğinde yaşanan depresyon türlerindendir. Bu süreçte vücutta çok büyük hormon değişiklikleri yaşanmaktadır. Bununla birlikte kadınlarda depresyon belirtileri kaçınılmaz olabilmektedir.
Stresli bir iş ve yaşam hayatı , ilişkilerde yaşanan sorunlar ve doğum sonrası depresyon gibi yaşam olayları perimenopoz döneminde kadınlarda depresyon belirtileri göstermesine neden olabilmektedir veya risk oranını artırmaktadır.
Kadınlarda depresyon belirtileri dünya genelinde sıklıkla görülmektedir. Depresyon tek başınıza başa çıkabileceğiz bir durum olamayabilir. Bu sebeple hayatınızı derinden etkilememesi için psikolog ya da psikiyatri doktorlarından destek almanız gerekmektedir. Aşağıda sizlere illere göre psikolog ve psikiyatri doktorları listesi hazırladık. Profilleri inceleyip, kolaylıkla ücretsiz randevu alabilirsiniz.
İstanbul psikolog , Ankara psikolog , İzmir psikolog , Bursa psikolog , Antalya psikolog listesini inceleyin.
İstanbul psikiyatri , Ankara psikiyatri , İzmir psikiyatri , Bursa psikiyatri , Antalya psikiyatri doktorlarını inceleyin. Yorumları okuyup , randevu alın.
Yorum Yapın