facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Dış Gebelik Nedenleri
Dış Gebelik Nedenleri

Dış Gebelik Nedenleri

Normal gebelik, döllenmenin rahim içinde oluşması ile gerçekleşir. Normal gebeliğin aksine dış gebelikte ise, yumurta ve sperm hücrelerinin döllemek için rahim dışındaki bir yerde döllenme gerçekleştirmeleri, dış gebeliği oluşturmaktadır. Genel olarak fallop tüplerinde döllenen yumurta sağlıklı bir gebeliğin oluşmasına büyük ölçüde engeldir. Aynı zamanda rahim ağzında görülen dış gebeliklerde görülmektedir. Peki dış gebelik nedenleri nelerdir?

Dış Gebelik Nedenleri Nelerdir?

Dış gebelik nedenleri ile birlikte ele alındığında bayanların karşılaşabilecekleri en sık gebelik türlerinden biridir. Dokuların zarar görmesinden doyalı sağlıksız bir gebeliğin oluşması daha önce geçirilmiş olan ameliyat ve iltihaplı hastalıkları kapsamaktadır. En sık görülen dış gebelik nedenleri şunlardır:

  • Progesteron içeren rahim içi spiralleri dış gebelik ihtimalini artırmaktadır.
  • Daha önce dış gebelik geçirmiş olmak, sonraki gebeliklerde riskin artmasına neden oluyor.
  • Tüplerde görülen genetik bozukluklar
  • Tüpleri tıkayan derece de enfeksiyon geçirmiş olmak
  • Enfeksiyon kaynaklı tüplerde tıkanıklık
  • Enfeksiyondan dolayı hasar görmüş olan tüplerdeki yapışıklık, dış gebeliğin temel nedenleri arasında sayılmaktadır.

Ektopik gebelik olarak da adlandırılan dış gebelik, rahim içindeki yapışıklıklardan dolayı, sperm ve yumurtaların hareketlerini kısıtlaması ile normal gebelik oluşmasını engeller.

Bu konuda spermin rahim içine yerleşmiş olması, sağlıklı yumurtalar ile mümkün olacağından, rahim yapısının buna elverişli olmaması, dış gebelik ile karşı karşıya kalınmasına neden olmaktadır.

Dış Gebelik Belirtileri

Normal seyrinde görünen bir gebelik ile aynı belirtiler dış gebelikte de görülür. Bu sebeple ilk aşamada teşhisi oldukça zordur. Mide bulantıları ve adet gecikmesini takip eden, tansiyon düşüklüğü ve vajinal kanama, dış gebeliğin bu şikâyetler ile de teşhis edilmesini kolaylaştırır. Dış gebelik nedenleri kadar belirtileri de bilinmelidir. Diğer dış gebelik belirtileri ise;

  • Omuz ağrısı
  • Karnın alt bölgesinde şiddetli ağrı
  • Bayılma hissi
  • Düşük tansiyon
  • İç kanamaya bağlı halsizlik, başlıca belirtiler arasındadır.

Dış gebelik hiçbir belirti vermeden de, normal hamilelik belirtileri ile aynı özellikleri taşır. Bu sebeple en kesin teşhis ultrason muayenesinde görülür.

Yapılan testlerin pozitif olmasına karşın rahim içinde gebeliğin görünmemesi, akla ilk olarak dış gebeliği getirmektedir. Normal gebelik ile dış gebelik aynı anda oluşabilen bir durumdur. Böyle durumlarda, düşük tehlikesi, miyom ve akut apandisit ihtimaller dahilinde değerlendirilmelidir.

Dış Gebelik Tedavisi

Dış gebelik erken tanısı koyulduğunda tedavisi olan bir durumdur. Hastalığı geçiren kişinin genel durumu takip edilerek uygulanacak tedavi yöntemleri farklılık göstermektedir. Dış gebelik nedenleri hastada araştırılmalıdır. Dış gebelikte ilaç tedavisi, vajinal kanamanın görülmediği ve erken fark edilen gebeliklerde ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

İlaç tedavisi daha sonra çocuk sahibi olmaya herhangi bir zararı olmayan bir tedavi biçimidir. Yaklaşık bir aylık bir sürede iyileşme oranı oldukça yüksek olan ilaç tedavisinde, BetaHCG değerleri düzenli olarak kontrol edilerek, tedavideki ilerleme izlenir.

Ameliyat ile dış gebelik tedavisi ise; kendi içinde iki yönteme ayrılmaktadır. İlk yöntemde, tamamen hasar görmüş olan tüpün alınması işlemi ile dış gebelik sonlandırılmaktadır. İkinci yöntemde ise, tahribata uğramamış olan tüpler korunarak, dış gebeliğe neden olan dokular rahimden temizlenerek, tedavi edilir.

Herhangi bir zararı olmayan rahim dışı dokuların birçoğu müdahale gerektirmeksizin yok olan dokulardır. Bu dokular için bekleme tedavisi uygulanarak, hastanın dış gebelikten en az hasar ile kurtulması amaçlanır. Dış gebelik nedenleri olarak ele aldığımız bu yazımızda tedavi çok daha önemli bir konudur. Dış gebelik ile ilgili sizlere tavsiye ettiğimiz doktorların listesini paylaşıyoruz.


İstanbul kadın doğum , Ankara kadın doğum , İzmir kadın doğum , Bursa kadın doğum , Antalya kadın doğum doktorları profillerini inceleyin. Yorumları okuyup , hemen kolay randevu alın.


Doğum Kontrol (Gebelikten Korunma) Yöntemleri Nelerdir?

Rahim Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar?

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers