facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Diş Eti İltihabı Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?
Diş Eti İltihabı Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?

Diş Eti İltihabı Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı konusunda ortaya çıkabilecek birçok problem vardır. Bunlardan en yaygın olanı diş eti iltihabı olarak ön plana çıkmaktadır. Ağız içi hijyenine çok dikkat edilmesi gerekir. Eğer yetersiz olursa çeşitli diş eti hastalıkları meydana gelebilir. Bunların yanı sıra kişinin beslenme alışkanlıkları ve benzeri etkenlerden kaynaklı olarak da ağız ve diş sağlığı sorunları yaşanabilir. Bu sebeple uzmanlar, hem diş fırçalamayı hem de düzenli kontrolleri aksatmamanızı tavsiye ediyor. Diş etleri, düzensiz bakımlardan ve benzeri şeylerden en fazla etkilenen kısımlardan birisidir. Burada meydana gelen önemli sorunlardan birisi olarak iltihap oldukça yaygın meydana gelir. Erken tedavi edildiğinde sorun olmasa dahi ihmal edilmesi daha büyük problemlere neden olabilir.

Diş Eti İltihabı Nedir?

Diş etinde meydana gelen sorunlardan birisi iltihaptır. Enfeksiyon sorunu diş etinin tabanda yer alan kısmında ortaya çıkar. Burada kızarma ve tahriş meydana getirir. Aynı zamanda şişmeye de neden olur. Genel olarak dişlerde bakteri birikmesi buna neden olur. Aynı zamanda dişlerde plak tabakası oluşması durumunda da enfeksiyon sorununun meydana geldiğini söylemek mümkündür.

İltihap ciddiye alınması gereken diş eti problemlerinden birisidir. Eğer ihmal edilir ise daha önemli sorunlara yol açabilir. Bunlar genel olarak diş eti çekilmesi, diş kaybı şeklinde olur. Yani ihmal etmeden bir an önce muayene olmak ve uzman bir hekimden tedavi konusunda yardım almak son derece önemlidir.

Diş Eti İltihabı Belirtileri

Diş etinde iltihap meydana gelen kişilerde bazı belirtileri erken ortaya çıkar. Bu belirtiler neticesinde de uzman bir diş hekiminden yardım alarak muayene olabilirsiniz. Öncelikle sağlıklı diş etine sahip olan insanlarda diş eti yapısı sıkıdır ve rengi de soluk pembedir. İltihap daha başlangıçta iken belirtiler belirgin olmayabilir ve hafif gelişim gösterir. Genel olarak diş eti iltihabı belirtileri şunlardır;

  • Diş etlerinin renginin parlak bir kırmızı tonunda olması
  • Diş eti kanaması
  • Ağızda koku meydan gelmesi
  • Diş hassasiyeti
  • Diş etlerinde şişme meydana gelmesi veya daha kabarık bir görüntü oluşması
  • Diş etlerinde çekilme meydana gelmesi

Belirtilen semptomları gösteren kişilerin yapması gereken tek şey direkt olarak bir diş hekimine giderek muayene olmaktır. Muayene sonrasında sorun tam olarak saptanır ve tedavisi için gerekli olanlar yapılır.

Diş Eti İltihabı Neden Olur?

Diş etinde iltihap sorunu meydana gelmesinin pek çok nedenleri olabilir. En genel neden olarak ise ağız hijyeninin yetersiz olması gösterilebilir. Yeteri kadar hijyene dikkat etmeyen kişilerde bu sorun ortaya çıkabilir. Yeterli ağız bakımının olmaması durumunda ilk olarak diş üzerinde plaka meydana gelir. Bu plakalar ise sonrasında tartar meydana getirir. Tartardan kaynaklı olarak ise diş etlerinde enfeksiyon oluşur.  Aynı zamanda sigara ve benzeri tütünlerin kullanımından dolayı, kötü beslenme alışkanlıkları, hormonal değişiklikler, birtakım kronik hastalıklar nedeniyle de diş etinde enfeksiyon meydana gelebilir. Tüm bunlarla birlikte diş çekimi sonrası iltihap oluşabilir. Bunun nedeni ise diş çekiminde sonra hekim tavsiyelerine uyulmamasıdır.

Çocuklarda Diş Eti İltihabı

Diş etinde enfeksiyon meydana gelmesi sadece yetişkinlerde ortaya çıkmaz. Aynı zamanda çocuklarda da ortaya çıkan bir sorun olarak biliniyor. Bu konuda ebeveynlerin dikkat etmesi gerekir. Erken teşhis edilmesi ile problem daha da büyümeden gerekli tedaviye başlanması mümkün oluyor. Çocuklarda diş eti iltihabı sorunu dişe sıkışan yiyeceklerin çıkarılmaması sonucunda sık ortaya çıkar.

Aynı zamanda yaralanma, düşme ve benzeri travmalar neticesinde de meydana gelebilir. Diş değişimi dönemlerinde de iltihap sorunu ortaya çıkma ihtimali vardır. Bu nedenle çocuklarda da ağız bakımına ve hijyenine dikkat edilmesi önemlidir. Çocukluk döneminde ağız hijyeni konusunda eğitim verilmesi ilerde ortaya çıkabilecek ağız ve diş sağlığı sorunlarının önüne geçiyor.

Diş Eti İltihabı Tedavisi

Hastanın durumuna göre tedavisi diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır. Hastalığa neden olan unsurların ne olduğuna bağlı olarak da diş eti iltihabı tedavisi değişkenlik gösterir. Sizler için en iyi tedavi yöntemini belirleyecek olan diş hekimidir. Hastalığın erken teşhis edilmesi, tedavi için oldukça avantajlı bir durumdur.

Erken teşhis sayesinde sorun çok fazla ilerlemeden daha kolay bir şekilde tedavi etmek mümkün oluyor. Hastanın durumuna bağlı olarak değişse de genel olarak antibiyotik kullanımı yaptırılır. Aynı zamanda profesyonel diş temizliği işlemine de gerek olabilir. Diş hekimi tarafından gerekli görülmesi halinde ameliyat kararı alınabilir.

Diş Eti İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş eti iltihabının tedavisi büyük bir öneme sahiptir. Özellikle erken tesşhis ve tedavi bu noktada fazlasıyla dikkat edilmesi gereken bir husustur. Kulağa basit gibi gelse de diş etindeki enfeksiyon, diş kaybına yol açabilecek kadar önemli bir sağlık problemidir. Aynı zamanda fazlasıyla ciddi bir problem olan diş eti çekilmesi de bu durumdan kaynaklı olarak gelişebilir. Daha önce diş eti çekilmesi olan ve tedavi edilen kişilerde bu durumun tekrarlamasına yol açabilir. Görüldüğü üzere tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle tedaviye fazlasıyla önem verilmesi gerekir.

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?

Diş eti iltihabını önlemek için birçok şeye dikkat edilebilir. Bunlardan ilki ise ağız ve diş sağlığıdır. Ağız hijyenine dikkat eden ve temizliğini yapan kişilerde iltihap sorunu görülme ihtimali azalıyor. Günde en az 2 kere dişleri fırçalamanız bu noktada önemlidir. Aynı zamanda diş ipi ile de temizleme yapabilirsiniz. Önlemek için bunlar en önemlileridir. Bunların yanı sıra düzenli olarak diş kontrolüne gitmenizin de faydası vardır. Diş hekimleri tarafından yapılan kontrollerde daha gelişme aşamasında olan enfeksiyon ve diğer diş eti sorunları tespit edilebilir. Böylece erken tedavi imkânı ortaya çıkar.

Diş etinde enfeksiyon meydana gelmesinin önüne geçmeyi isteyen kişiler için yılda en az bir kere diş hekimine giderek diş temizliği yaptırabilir. Aynı zamanda gargara kullanarak da iltihap oluşma ihtimalini azaltabilirsiniz. Bununla birlikte diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirmeyi ihmal etmeyin. Bütün bunlara uymanız halinde diş etlerinde enfeksiyonu önlemeniz mümkündür.

Diş Eti İltihabında Erkek Teşhis ve Tedavinin Önemi?

Ağız ve diş sağlığını etkileyen hastalıklarda erken teşhisin önemi büyük oluyor. Özellikle diş etinde meydana gelen sorunlardan birisi olan enfeksiyon, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir problemdir. Erken teşhis edildiği takdirde daha önemli ağız ve diş sağlığı sorunlarına neden olmadan tedavi edilebilir. Bu yüzden diş eti iltihabının erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir Düzenli olarak diş kontrollerine giden kişilerde erken teşhis etmek daha kolay oluyor. Aynı zamanda belirtiler takip edilerek de bu soruna sahip olunup olunmadığı gözlemlenebilir. Bu doğrultuda tedavisi daha kolay ve acısız gerçekleştiriliyor.

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers