facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Diş Çekiminden Sonra İltihaplanma Belirtileri
Diş Çekiminden Sonra İltihaplanma Belirtileri

Diş Çekiminden Sonra İltihaplanma Belirtileri

Diş çektirmek çoğu insan için endişe vericidir. İnsanlar yirmilik diş kaynaklı ağrı, diş çürümesi ve buna benzer birçok sebepten diş çektirirler. İşlem sonrası yaşanan ağrılı ve sıkıntılı süreç de çoğunlukla zor geçer. Bunların yanı sıra bir de işlem sonrası çekilen diş yerinin iltihaplanması, bu süreci daha da zorlaştırır. Diş çekiminden sonra iltihaplanma gerçekleştiğinde yaşadığımız şiddetli ağrı günlük hayatı oldukça olumsuz etkiler. Dahası diş çekimi sonrası enfeksiyonun birçok nedeni vardır. Tüm bu nedenlerle birlikte diş çekimi sonrası iltihap belirtilerinin neler olduğunu bu yazımızda paylaşıyor olacağız.

Diş Çekimi Sonrası Enfeksiyon Nedir?

Diş çekiminden sonra çekilen dişin bulunduğu yerde boşluk oluşur. Bu boşlukta meydana gelen enfeksiyon oldukça rahatsız edici bir hal alabilir. Ayrıca çekilen diş yerinin iltihaplanması; nedenine ve olan bölgeye göre farklılık gösterir. Bunlardan biri alveolit olarak bilinir. Alveol, dişlerin kemiğe bağlandığı bölgeye verilen isimdir ve bu bölgede meydana gelen iltihap olarak adlandırılır. Buna benzer birçok çeşidi olsa da diş çekimi sonrası iltihap neden olur ve belirtileri nelerdir sorularını genel hatlarıyla ele alalım.

Çekilen Diş Yerinin İltihaplanmasının Nedeni Nedir?

Diş çekimi operasyonu sırasında çene kemiğine bağlı sorunlu dişin çıkarılmasıyla o bölgede boşluk meydana gelir. Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir. Eğer boşluğa yerleşen kan pıhtısı bozulursa, bölge enfekte olmaya açık hale gelir. Sonuçta da çekilen diş yerinin iltihaplanması söz konusu olur. Yani özetle diş çekimi sonrası iyileşme sürecinde önemli rol oynayan kan pıhtısı, iyileşme sağlanıncaya kadar yapısını korumalıdır.
Diş çekildikten sonra oluşan kan pıhtısının bozulmasının sebeplerini genel sebepler ve işlem sonrası yanlış uygulamalar olarak değerlendirebiliriz. Genel olarak kişinin ağız hijyenine önem vermemesi, düzenli diş fırçalamamak, sigara ve alkol tüketimi gibi durumlar birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Diş çekiminden sonra iltihaplanma da bunlardan biridir. Ek olarak operasyonu takip eden saatlerde ve devamındaki günlerde, diş hekiminin önereceği doğrultuda hareket etmek gerekir. Örneğin diş çekiminden hemen sonra işlem bölgesini emme hareketi pıhtının bozulmasına yol açar. Benzer şekilde dil ile veya başka bir cisimle işlem bölgesini kurcalamak da pıhtının yapısını bozacaktır. Buna ek olarak doktorunuzun uzak durmanızı söylediği süre boyunca çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecek tüketmek de diş çekimi sonrası enfeksiyon riski oluşturur. Ayrıca bu süre zarfında duş almak da çekilen diş yerinin iltihaplanmasına sebebiyet verebilmektedir. Bunun yanı sıra diş çekimi öncesi bölgeye uygulanan anestezinin dozunun fazla olması da işlem sonrası kanın pıhtılaşmasını zorlaştırmaktadır.

Diş Çekimi Sonrası İltihap Belirtileri

Başta da söylediğimiz gibi diş çektirmek başlı başına zor ve sıkıntı verici bir durumdur. Bu operasyon sonrası ağrı ve sızlama, işlem bölgesinde hafif şişlik oluşması olağan sonuçlardandır. Eğer bunlara ek olarak kulak ve baş ağrısı, diş ağrısının azalması beklenirken daha da artması söz konusu olduysa, diş çekimi sonrası enfeksiyondan şüphelenmek gerekir. Daha detaylı bilgi için diş çekimi sonrası iltihap belirtilerini maddeler halinde inceleyelim.

  • Diş çekimini takip eden 2. veya 3. günde çene ve diş ağrısı başlaması
  • İşlem sonrasında azalması beklenen ağrının artarak devam etmesi
  • Çenenin her zamanki boyutlarında açılamaması
  • Şiddetli hissedilen çene, kulak ve baş ağrısı
  • Ağızda hoş olmayan koku ve tat duyulması
  • Halsizlik ve yüksek ateş
  • Çekim bölgesindeki diş etlerinde beyazlık
  • Diş etinde ağrılı ve yoğun şişlik

Tüm bu sorunları diş çekimi sonrası iltihap belirtileri şeklinde yorumlarız . Eğer siz de diş çekiminden sonraki günlerde bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşadıysanız hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Çünkü bunlar çekilen diş yerinin iltihaplanmasına işaret eder ve daha ciddi sorunlara neden olmadan tedavi edilmelidir.

Diş Çekimi Sonrası Enfeksiyon Nasıl Önlenir?

Diş çekiminden sonra iltihaplanma yaşanması gerçekten ciddi acı vermektedir. Dolayısıyla istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle diş çekimi öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri iyice araştırmak faydalı olacaktır. Ayrıca çekilen diş yerinin iltihaplanmasını önlemek için neler yapmak gerektiği konusunda doktorunuzla konuşmak iyi bir fikir olacaktır. Doktorunuz operasyon sonrasında hangi aktivitelerden kaçınmanız gerektiğini saat ve gün bazında size aktaracaktır. Aynı şekilde diş çekiminde sonra iltihaplanmayı engellemek amacıyla antibiyotik tedavisi de düşünebilir. Peki diş çekimi sonrası enfeksiyona karşı alabileceğimiz bireysel önlemlerin neler olabileceğine bir bakalım.

  • Diş çekiminin hemen ardından hekiminiz bölgeye tampon amaçlı gazlı bez yerleştirir. Bu bezi veya pamuğu en az yarım saat yerinden çıkarmamalı ve hareket ettirmemelisiniz. Çünkü bu tampon, bölgedeki kanın pıhtılaşması ve dolayısıyla iyileşmenin başlaması için gereklidir. Özetle sağlıklı bir pıhtı oluşana kadar pamuk ısırmak suretiyle yerinde muhafaza edilmelidir.
  • Diş çekimi sonrası beslenme için mutlaka doktorunuza danışın. İşlemi takip eden birkaç gün boyunca çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Bu süreçte ılık ve yumuşak gıdalar tercih etmelisiniz. Taneli ve sert yapıdaki besinlerden uzak durmalısınız.
  • Diş çekiminin ardından dilinizle veya başka bir cisimle çekim bölgesini kurcalamak oldukça yanlıştır. Özellikle diliniz ile emme hareketi yapmak veya tükürmek istediğimiz kan pıhtısının yapısını bozar. Dolayısıyla iyileşme gecikir ve zorlaşır. Bu nedenle tükürme ve pipetle içecek tüketme gibi davranışlardan kaçınmalısınız.
  • Sigara kullanıyorsanız diş çekiminin ardından bir süre ara vermelisiniz. Çünkü sigara içme sırasında emme hareketi gerçekleşir ve bu iyileşmeyi sağlayan kan pıhtısına zarar verir. Bu nedenle diş çekiminin ardından bir süre sigara içmemek önemlidir. Bu süreyi doktorunuz söyleyecektir.

Enfeksiyona Karşı Her An Hazırlıklı Olabilirsiniz.

  • Yalnızca diş çekim sürecinde değil, genel olarak diş sağlığı ve bakımına özen göstermelisiniz. Bu sizi sadece diş çekiminden sonra iltihaplanmaya karşı değil; birçok ağız ve diş sağlığı probleminden koruyacaktır.
  • Dişlerinizi her zaman düzenli olarak fırçalayın. Çünkü bu iyi bir ağız ve diş sağlığı için elzemdir. Siz de dişlerinizi düzenli ve doğru bir şekilde fırçalarsanız, diş çekimi sonrası iltihap belirtileri yaşamaktan kendinizi büyük ölçüde korumuş olursunuz.

Diş Çekiminden Sonra İltihaplanma Varsa Hekiminize Bildirin

Yukarıda listelediğimiz önerilerin yanı sıra; doktorunuzun vereceği tavsiyelere uymak, çekilen diş yerinin iltihaplanmasını önlemek için son derece önem taşımaktadır. Doktorunuz diş çekimi sonrası kaçınmanız gereken davranışları, tüketmeniz ve uzak durmanız gereken gıdaları size detaylı olarak aktaracaktır. Bütün önlemleri aldığınız halde diş çekimi sonrası iltihap belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız vakit kaybetmeden hekiminizi ziyaret edin. Basit bir muayene ile diş çekiminden sonra iltihaplanma olup olmadığını tespit edebilmektedir. Ardından size uygun bir antibiyotik ve ağrı kesici reçete ederek varsa enfeksiyon tedavinizi başlatacaktır.Diş çektirmek kendi başına zorlayıcı bir süreçtir. Ancak sizin göstereceğiniz sabır ve özen sayesinde ve başarılı bir diş hekimi yardımıyla bu süreç rahatlıkla atlatılabilmektedir.

Diş çekimi öncesi ve sonrasında sorunsuz ve hızlı bir iyileşme sağlamak için size en uygun olduğunu düşündüğünüz diş hekimini seçmenizi öneririz.İstanbul Diş Hekimi , Ankara Diş Hekimiİzmir Diş HekimiBursa Diş HekimiAntalya Diş Hekimi listesini inceleyebilir; yorumları okuyarak kolayca randevu alabilirsiniz.

  • Paylaş:

2 Yorum

  •  1 yıl önce

    merhabalar ,ben dişimi çektirdikten 36 dakika sonra o gazlı bezi çıkardım daha sonra evde bile 3-4 saat konuşmadım,yemek yemedim su iiçmedim ayriyeten tükürüğümü hep yutkundum tabi bazen tükürük sandığım şey kan olabiliryordu bu da gayet normal diye biliyorum ama 24 saat oldu kanama yok gece sızıntı olmuş çok az o kadar lakin ağzımda böyle kötü bir tat var hastanede dişimi çekerkenki kimyasalmıydı artık yada dişin çürüğümü o tadı verdi bilmiyorum ağzımda arada sırada bu tat beliriyor .bir diğer sorum ise şu yutkunurken boşluktan dolayı dilim arada sırada küçük vakumlamalar yapıyor.çünkü şey çenemi kapattığım zaman sağ tarıfımon bir tarafı boş e haliyle yutkunurkende dilim oraya temas o taraf yanağımada temas ediyor .sizce tedavilerim doğrumu ve ne yapmalıyım .(not :yediğim öğünler:patates püresi,elma püresi,hafif ısıtılmış ılık merccimek çorbası tanesiz )

  •  2 yıl önce

    Bende çok kötü oldum.

Yorum Yapın

ap servers