facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı, glutene ve gluten içeren gıdalara karşı intoleransı olan bireylerde görülen hastalıktır. Bu kişiler gluten içeren arpa, buğday, çavdar ve bunların ürünlerini tükettiklerinde bir takım belirtiler gösterirler. Bebeklerde çölyak hastalığı belirtileri ise yetişkinlerden biraz farklıdır. Her yaşta ortaya çıkabilen çölyak hastalığı belirtilerini ve hangi yaş grubunda nasıl ortaya çıktığını inceleyelim.

Çölyak Nedir?

Çölyak, diğer adıyla gluten intoleransı, gluten içeren gıdaların tüketilmesi halinde belirti gösteren bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Gluten bir proteindir ve buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi gıdalarda doğal olarak bulunmaktadır. Çölyak hastası bireylerin ince bağırsağında gluten sindirilemez ve bu da ince bağırsağın zarar görmesine neden olur. Dolayısıyla ince bağırsağın doğal yapısı bozulmuş olur. Sonuç olarak da besinlerin kana emilimini sağlayan ince bağırsak işlevini tam olarak yerine getiremez.

Çölyak Hastalığı Neden Olur?

Çölyak hastalığı genetik faktörlere bağlıdır. Başka bir deyişle kişilere kalıtım yoluyla geçer ve kalıtsal yatkınlığa bağlıdır. Ailesinde çölyak hastalığına sebebiyet veren geni taşıyan biri varsa, kişinin de çölyak hastası olması olasıdır. Bunun yanı sıra ailesinde çölyak hastalığı belirtilerine sahip biri olmasa bile kişiye çölyak teşhisi konması mümkündür. Ayrıca kronik veya kalıtsal herhangi bir hastalığınız varsa, çölyak hastalığı riski artmaktadır ve belli aralıklarla kontollerin yapılması gerekir.

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çölyak hastalığı kişinin yaşamının her evresinde ortaya çıkabilmektedir. Bebek, çocuk, genç veya yetişkin olmak farketmeksizin gluten tüketimi devam ettiği sürece çölyak hastalığı belirti göstermektedir .Başka bi deyişle bazı bebekler glutenle ilk tanışmasında belirti veriyor. Bazı bireyler ise yıllarca gluten tüketmesine rağmen daha ileri yaşlarda belirti gösteriyor. Buna bağlı olarak farklı yaş gruplarında bu hastalığın belirtileri de çeşitlilik gösteriyor. İlk olarak bebeklerde çölyak hastalığı belirtilerinin neler olduğuna bakalım.

Bebeklerde çölyak hastalığı belirtilerinin en belirgini, bebeğin gelişimindeki yetersizliktir. Diğer bir deyişle çölyak hastası bebek kendi yaşıtlarına oranla daha az ve yavaş gelişim gösterir. Çölyak hastalığına sahip bir bebeğin ağırlığı standart büyümeye göre daha düşüktür. Ayrıca bebeğin ağırlığı, boyuna göre ideal kilo değerinin altında ölçülmektedir. Zamanla bu gelişim daha da yavaşlayıp durur ve hatta bebek kilo kaybı yaşar.

Bebeklerde çölyak hastalığı sadece fiziksel gelişimle kendini göstermeyebilir. Bunların yanı sıra bebeklerin gelişim süresinde göstermesi beklenen birtakım günlük aktivitelerde eksiklik görmek mümkündür. Oturma, yürüme, yuvarlanma, ayakları üzerinde dengede durma gibi fiziksel yeteneklerinde yetersizlik gözlenebilir. Bu durumda çölyak hastalığı ihtimalini düşünmek gerekir. Sonuç olarak bebeğin zihinsel ve fiziksel yetenekleri ile sosyal becerileri özenle takip edilmelidir.

Bebeklerde gelişme geriliği yalnızca çölyak hastalığının belirtisi olarak değerlendirilmez. Bu ve buna benzer belirtiler başka sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Fakat gelişme geriliği bebeklerde çölyak hastalığı belirtilerinin en belirgin olanıdır. Bunların yanında bebeğinizin karnında anormal sayabileceğiniz şişlik varsa yine çölyak hastalığından şüphelenmek gerekir. Bu sebeple şişmiş karın basit bir gaz probleminden daha fazlası olabilir. Bebeğin yaşadığı bu şişkinlik ve karın ağrısına bağlı huzursuz halleri ve ağlamalarını dikkate almak gerekmektedir.
Her yaş grubundaki bebek ve çocuklarda çölyak hastalığının farklı belirtiler gösterdiğini söylemiştik. Çölyak hastalığının hangi yaşta ne şekilde kendini gösterdiğine bir bakalım.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda çölyak hastalığı belirtileri

  • Karında şişkinlik
  • Midede şişkinlik ve gaz
  • İshal
  • Kusma
  • Karın ağrısı nedeniyle huzursuzluk
  • Sinirlilik hali
  • Yetersiz beslenme sebebiyle gelişme geriliği (boy, kilo eksikliği)

Okul çağındaki çocuklarda çölyak hastalığı belirtileri:

  • Karın ağrısı
  • Karın ve midede şişkinlik
  • İshal
  • Kabızlık
  • Kilo alıp vermede sorun yaşanması

Gençlerde çölyak hastalığı belirtileri:

  • Sürekli yorgunluk
  • Eklem ağrıları
  • Baş ağrısı ve migren
  • Kilo kaybı
  • Kaşıntılı deri döküntüsü
  • Ağız yaraları (aft benzeri)
  • Büyüme ve gelişmede yetersizlik
  • Ergenliğe girmede gecikme

Tüm bunların yanında çölyak hastası gençlerde hastalığın yaratacağı strese bağlı anksiyete , depresyon ve panik atak gözlenmesi olasıdır.

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Tedavisi Var mıdır?

Çölyak hastalığının bilinen herhangi bir tedavisi yoktur. İnce bağırsağa zarar vererek besinlerin emilimini engelleyen bu hastalık uzun yıllardır araştırma konusu olmuştur. Bilim insanları çölyak hastalığının sindirim sistemine verdiği hasarı en azına indirmek için çalışmalarına devam etmektedir. Bunun yanı sıra alanında uzman doktorlar, şikayetleri gidermek için çeşitli ilaçlar ve tedaviler önermektedir. Ayrıca çölyak hastalarının tüketmemeleri gereken gıdaları belirten diyetler ve beslenme önerileri sunarlar.

Çölyak Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde çölyak hastalığı belirtileri gözlemledikten sonra kontrol için mutlaka bir hekimi ziyaret etmelisiniz. Doktorunuz ilk olarak basit bir kan testiyle, daha sonra da gerekli görürse endoskopi yoluyla hastalığı teşhis edebilmektedir. Bebeğinize çölyak teşhisi konduktan sonra, doktorunuz, bebeğinizin bundan sonraki yaşamı boyunca uzak durması gereken gıdalar hakkında size destek verecektir. Ayrıca tüketmemesi gereken gıdaları göz önünde bulundurup bir gluten diyeti hazırlayacaktır. Bununla birlikte kendiniz de bu konuda güvenilir kaynaklardan araştırma yaparak bebeğinize destek olabilirsiniz.

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers