facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Aile İçi Şiddet Çocukları Etkiliyor. Psikolojik Destek
Aile İçi Şiddet Çocukları Etkiliyor. Psikolojik Destek

Aile İçi Şiddet Çocukları Etkiliyor. Psikolojik Destek

Şiddet, insanların güç ve baskı uygulayarak fiziksel veya zihinsel olarak zarar gördüğü bir durumu ifade etmektedir. Peki aile içi şiddet nedir? Aile üyelerinin ailenin diğer üyelerine karşı saldırgan davranışıdır. İnsanları harekete geçmeye isteksiz olmaya zorlayan çeşitli tutum ve davranışları içermektedir (aşağılama, tehditler, saldırganlık, zorla veya zorla cinsel ilişki, kısıtlama, zorla evlendirme vb.). Toplumda, yaşanan şiddet olayları çok yaygındır ve mağdurların ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir. Kaçınılmaz olarak, çocukluk döneminde ailesinde duygusal / fiziksel şiddete maruz kalan çocuklar, yetişkin olarak çeşitli şekillerde ve derecelerde psikolojik sorunlar yaşamaktadır. Aile içi şiddet çeşitleri, çocuğa etkileri ve sonuçları bilinmesi gereken konulardır. Toplum için önemli bir konudur. Flört şiddeti ilginizi çekebilir. https://doktorbilgini.com/flort-siddeti/

Aile İçi Şiddet Nedir?

Aile içi şiddet, aile üyelerini; fiziksel veya psikolojik kontrolü veya başka bir üyeye veya eski üyeye zarar vermeyi ifade etmektedir. Fiziksel istismar ve çocuk istismarı; şiddetin bir parçası da olabilmektedir . Bununla birlikte, çocuk istismarı nedeniyle çocuğa yönelik şiddet inceleme altındadır. Göz ardı edilmekle birlikte; fiziksel ve cinsel şiddetin yüzde 90’ı aile üyeleri tarafından işlenmektedir. Ülkeler ailede yaşanan şiddet konusunda çok farklı görüşlere sahiptir . Birçok toplum ve dini inanç arasında da farklılıklar vardır.

Aile İçi Şiddet Çeşitleri

Ailede meydana gelen şiddet , bir kişinin ailenin diğer üyelerine fiziksel veya psikolojik olarak hükmetmeye çalışmasıdır. Aile içindeki şiddetin birçok farklı çeşidi mevcuttur.
  • Fiziksel şiddet: Açlık, uyumama, tokat atma, tekme atma, sallama, uzuvları bükme, sigara içme ve yanma, çeşitli araçlarla yaralanma, uzuv kaybı, cinayet ve intihar gibi birçok örnek vardır.
  • Cinsel şiddet: Bu, taciz, istenmeyen öpüşmeler, dokunma, taciz, taciz ve herhangi bir kimsenin zorla fuhuşunu içerir.
  • Psikolojik şiddet: Kişiye yönelik aşağılamak, küfür etmek, tehdit etmek, eleştirmek, bağırmak, sorgulamak, alay etmek, küçümsemek, ilgilenmemek ve suçlamak gibi davranışlar psikolojik şiddete girmektedir.
  • Ekonomik şiddet: Bu duruma örnek olarak kişisel gelirini elinden alma, para harcamasını engelleme, taşınmasını isteme, evi yenileme, az para bırakma ve zorla çalıştırma gösterilebilir.

Aile İçi Şiddetin Çocuğa Etkileri

Aile şiddeti; ebeveyn depresyonu intihar girişimi, eşler arası şiddet, çocuğa yönelik şiddet ve alkol bağımlılığı olarak adlandırılabilir. Aile içi şiddetin çocuğa etkileri ise;
  • Özgüven eksikliği
  • Eğitim ve iş hayatında başarısızlık
  • Aşırı derecede panik ve endişeli davranışlar sergilemesi
  • Uyku problemi
  • Öfke
  • Aşırı şiddete eğilim
  • Depresyon geçirme riski 1,4 katında artar
  • Alkol bağımlısı olma ihtimali artar
  • Bu kişilerin evliliklerinde de bu şiddet problemini yaşadıkları araştırmalarca kanıtlanmıştır.
  • İleride kendi çocuklarına kötü davranma
  • Sadece aile içinde değil sosyal yaşamının her safhasında şiddet eğilimi kişinin artarak devam edebilmektedir.

Aile İçi Şiddetin Sonuçları

Aile içi şiddetin sonuçları genel olarak Çocuklar ve gençler, annelerine yönelik şiddete doğrudan veya dolaylı olarak tanık olmaktadır. Annelerinin dövüldüğünü görebilmektir . Çığlıklarını duymaktadırlar. Saldırganlık ve korku hissetmektedirler. Bir tehdit atmosferi algılayabilmektedirler. Bununla birlikte, kendileri genellikle fiziksel ve / veya zihinsel şiddetin kurbanı olabilmektedir . Bazı kişiler buna yanıt olarak uyku bozuklukları, baş ağrısı ve dikkatsizlik geliştirmektedir . Diğerleri daha çabuk sinirlenir, genellikle mutsuz hisseder veya ruh halleri hızla değişir. Bazı çocuklar ve ergenler anksiyeteden dolayı zar zor yemek yerler veya çevrelerindeki baskıya dayanamadıkları için kendilerine zarar vermeye başlamaktadır. Birçok insan acılarını saklıyor çünkü evdeki durum utanç verici ve ebeveynlerinin başının dertte olmasını istememektedir. Bu tür çocuklar daha hızlı davranış göstermektedir. Hırsızlık yapmakta, yalan söylemekte, okuldan kaçmakta, uyuşturucu kullanmakta ve şiddete karşı savunmasızlardır. Şiddet görüyorsanız psikolojik destek ya da aile terapisi alabilirsiniz. Şehirlere göre en iyi psikologları listeledik. İstanbul en iyi psikolog listesi https://doktorbilgini.com/istanbul-psikoloji/ Ankara en iyi psikolog listesi https://doktorbilgini.com/ankara-psikoloji/ İzmir en iyi psikolog listesi https://doktorbilgini.com/izmir-psikoloji/ Bursa en iyi psikolog listesi https://doktorbilgini.com/bursa-psikoloji/ Antalya en iyi psikolog listesi https://doktorbilgini.com/antalya-psikoloji/ Diğer iller için arama DoktorBilgini arama motorundan uzmanlık alanı yada doktor/uzman adını ve şehrini seçip randevu alabilirsiniz.
  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers