facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Yükseklik Korkusu Nedir? Yükseklik Korkusu Nasıl Yenilir?
Yükseklik Korkusu Nedir? Yükseklik Korkusu Nasıl Yenilir?

Yükseklik Korkusu Nedir? Yükseklik Korkusu Nasıl Yenilir?

Yükseklik korkusu yani akrofobi yaşayan insanlar, yükseklik içeren durumlar ve olaylar karşısında aşırı korku yaşarlar. Kişilerde görülen en yaygın görülen yükseklik korkusu belirtileri endişe ve panik halidir. Ayrıca yükseklik fobisi yani korkusu tedavisi mümkün bir psikolojik durumdur.

Yükseklik Korkusu Nedir?

Yükseklik korkusu yani akrofobi, kişinin yükseklikte yaşadığı aşırı korku, endişe ve panik hali yani psikolojik bir rahatsızlıktır. Uzmanlar tarafından yükseklik fobisi, kaygı bozukluğu olarak kabul edilmektedir. Yüksek yerlerde biraz endişe hissetmek gayet normaldir. Örnek vermek gerekirse, bir gökdelenin en üst katından aşağıya bakarken herkesin biraz başı dönebilir, endişe hissedebilir. Bu çok normaldir. Ancak akrofobi yaşayan kişilerde bu durum aşırı panik ve tepkiye neden olmaktadır. Akrofobi yaşayan insanlar bir köprüyü geçmeyi, bir vadinin manzarasını izlemeyi düşünmekte bile korku ve panik yaşamaktadır. Bu sorun günlük hayatlarını derinden etkiler.

Yükseklik Korkusu Neden Olur?

Akrofobi ve fobilerin nedenleri genel olarak bilinmemektedir. Ancak yükseklik korkusu nedenleri için ilk olarak çocukluk çağında yaşanan korkular incelenmektedir. Bununla birlikte nedenleri olarak;
  • Travmalar
  • Genetik nedenler
  • Doğuştan gelen korkular
  • Bilişsel ön yargı
Tüm bunlarla birlikte akrofobi, bilinen bir neden olmadan da gelişebilmektedir.

Yükseklik Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Yükseklik korkusu ana belirtileri, panik ve endişedir. Bazı insanlar aşırı yükseklikte korku yaşarken bazıları ise tabure ve merdiven çıkmaktan korkalar. Yükseklik Korkusu Fiziksel Belirtileri
  • Artan kalp atışı
  • Göğüs ağrısı ve ya sıkışması
  • Terleme
  • Baş dönmesi
  • Titreme
  • Düşüyormuş gibi ya da denge kaybı hissi
  • Yükseklikten kaçınma
Yükseklik Korkusu Psikolojik Belirtileri
  • Panik
  • Korku
  • Aşırı endişe
Online terapi için: https://psikolojiturkiye.com

Yükseklik Korkusu Tedavisi Mümkün mü?

Fobiler her zaman tedavi gerektirmez. Bazı korkulardan kaçınmak kolaydır ve günlük hayatı etkilemez. Ancak korkularınız günlük rutininize ve ya yapmak istediklerinize engel oluyorsa tedavi yöntemlerine başvurmanızda fayda vardır. Bilişsel Davranışçı Terapi Bilişsel davranışçı terapi, yükseklikle ilgili düşüncelerinizi yeniden şekillendirmeye yardımcı olacaktır. Bu yaklaşım ile birlikte yazının devamında bulunan yükseklik korkusu nasıl yenilir? Sorusunun cevaplarını birlikte uygulamak gerekebilmektedir. İlaç Tedavisi Fobileri tedavi etmek için ilaç firmalarının tasarladığı bir ilaç bulunmamaktadır. Bununla birlikte bazı ilaçlar panik ve kaygı belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bunlar; Beta Bloker: Bu ilaçlar, kan basıncınızı sabit tutmaya yardımcı olur. Ayrıca anksiyetenin diğer fiziksel olarak belirtilerini azaltır. Benzodiazepinler: Sakinleştirici ilaçlardır. Anksiyete için yardımcı olabilmektedir. Ancak bağımlıklık yapabilmektedir. D-sikloserin: Bu ilaç aşağıda da bulunan maruz kalma tedavisinin faydalarını artırabilmektedir. Sanal Gerçeklik Teknolojisi Son yıllarda bazı uzmanlardan tarafından sıklıkla kullanmaya başlanmıştır. Maruz kalma tedavisinin güvenli ve sanal bir ortamda uygulama şeklidir. 2008 yılında 100 kişi ile yapılan bir araştırmaya göre akrofobi yani yükseklik korkusu tedavi sürecinde, sürükleyici bir VR deneyimi çok büyük katkıları olduğu gözlemlendi. Tedavi için psikiyatri yada psikologlardan fobiler için destek almanızda fayda vardır. Sizler için illere göre listeleme sayfası oluşturduk. İstanbul psikolog , Ankara psikolog , İzmir psikolog , Bursa psikolog , Antalya psikolog listesini inceleyin. Uzmanlara yapılan yorumları okuyup , kolay randevu alın.

Yükseklik Korkusu Nasıl Yenilir?

1- Korkuya Kademeli Olarak Maruz Kalma

Korkularınızla yüzleşin motivasyon konuşmalarının klişe cümlesidir. Ancak korkuya maruz kalmak, duruma sizi duyarsızlaştırabilmektedir. Böylelikle yükseklik korkusunu yenmek mümkündür. Kendinizi yavaş yavaş yüksekliğe maruz bırakın. Bunun için öncelikle alçaktan başlayın. Örneğin, bir tepeye doğru yürüyüş yapın. Sonra yavaş yavaş yukarı doğru çıkmaya başlayın. Kendinizi kademe kademe duruma alıştırın. Maruz kalma biraz zaman alacaktır ama size yardımcı olacaktır.

2- Kendinize Güvende Olduğunuzu Açıklayın

Akrofobi yaşayan insanlar, ortamın son derece güvenli olmasına rağmen güvenli bir binanın en üst katında yükseklik korkusu yaşayabilmektedir. Bu durumda kendinize güvende olduğunuzu anlatmanın, açıklamanın bir yolunu bulun. Bunun için çaba gösterin. Bu sayede akrofobi ile savaşmak mümkündür.

3-  Kendinizi Önceden Hazırlayın

Akrofobi ile yüzleşmek için önceden hazırlık yapmak çok önemlidir. Kendinizi yüksek bir gökdelenin çatısında düşünün. Çatıdasınız ama ortam çok güvenli. Asla size zarar gelmeyecek. Sonrasında nasıl hissettiğinize odaklanın ve bu his için kendinize telkinlerde bulunun. Bu sayede korku yaşayacağınız bir durum olduğunda neler yapmanız gerektiği hakkında size farkındalık kazandıracaktır.

4-  Gevşeme Teknikleri

Yukarıda belirtmiş olduğumuz kalp atış hızında artış, terleme, bayılacakmış gibi hissetme gibi belirtiler için gevşeme teknikleri uygulayın. Bu tekniklerden en etkili olanı nefes egzersizleridir. Yükseklik korkusu yaşadığınızda derin nefes alıp verin. Nefes egzersizleri kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.

5- Akrofobi İle Savaşmak İçin Doğru Aktiviteyi Seçin

Açık havayı ve doğayı seven biriyseniz, yükseklik korkunuzun sizi belirli ortamlardan ve etkinliklerden kısıtladığını görebilirsiniz. Yeni etkinlikler ile korkusunuz ile yüzleşebilirsiniz. Ancak başlangıç olarak çok yoğun yükseklik içeren etkinliklerden uzak durmanızı tavsiye ederiz.
  • Paylaş:

1 Yorum

  •  2 yıl önce

    Adana da ilgili rahatsizlikla alakalı tedavi yapabilen uzman var mıdır?

Yorum Yapın

ap servers