Davranış Bozukluğu: Çocuklarda, Ergenlerde ve Yetişkinlerde
Davranış bozukluğu çocukluk dönemine dayanmaktadır. Bununla birlikte çocukluk ve yetişkinlik döneminde görülebilen, toplum refahını etkileyen psikolojik problemler arasındadır. Çocuğunuzda hırçınlık, sinirlilik, şiddet, tırnak yeme, yalan söyleme, çalma, küfür, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları gibi davranışların bir yada birkaçını sergileme varsa psikolojik destek almak gerekmektedir. Erken yaşta çözülmeyen bozukluk ilerleyen yaşlarda çocuğunuzun hayatını derinden etkileyebilir.
Yapılan araştırmalara göre kırsal bölgede görülme sıklığı daha fazladır. Bununla birlikte erkek çocuklarında kız çocuklarından daha fazla görülmektedir. Bozuklukların görüldüğü çocuklarda genel olarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite görülmektedir.
Davranış Bozukluğu Nedir?
Davranış bozukluğu, aile ve bireyi etkiyen, başkalarının temel hak ve özgürlüklerine saldırı içeren ve toplum kurallarına aykırı davranışlar bütünüdür. Bozukluk sadece insanlara karşı değildir. Hayvan haklarına yapılan saldırılarda bozukluk olarak kabul edilmektedir.
Davranış Bozukluğu Neden Olur?
Davranış bozukluğu nedenleri aile ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Aile tutumu,
- Onaylanma ve takdir isteği,
- Kendini kanıtlama çabası,
- Kitle iletişim araçları,
- Dikkat çekme ve toplum tarafından beğenilme arzusu,
- Travmalar,
- Yetersizlik,
- Anne, baba kaybı,
- İntikam alma isteği,
- Şefkatsizlik,
- Empati yoksunluğu.
Çocuklarda Davranış Bozukluğu
Çocuklarda davranış bozukluğu, çocuğun iç dünyasında yaşadıklarını dışa vurması ile ortaya çıkar. Çocukluk döneminde aile tutumunun önemi büyüktür. Çocuklarda her davranış, bozukluk olarak kabul edilmez. Öncelikli olarak çocuğun yaşı kriter olarak alınmalıdır. Büyümek ile beraber uyum problemleri görülebilir. Bu dönemde uyum süreci beklenmelidir. Bozukluk için davranışları uzun süredir sergiliyor olması gerekmektedir.
Bu dönemde çocuk ile saygının korunması gerekmektedir. Tartışmak, bağırmak, şiddet, görmezden gelmek, ödülün geri çekilmesi, çocuğun susturulması saygının kaybına neden olur.
Öncelikli olarak çocuğun yetenekleri, olumlu ve yaratıcılık yönleri keşfedilmelidir. Bu alanlara çocuk yönlendirilmeli ve özgüven kazandırılmalıdır. Çocuğun anne baba tarafından koşulsuz sevildiği hissettirilmeli ve sevgi ile asla ceza verilmemelidir. Çocukluk döneminde anne baba tutumu ve rol modellik çok önemlidir. Örneğin; çocuğa tutulan sözler tutulmalı ve çocuğun eşyaları alınırken izin istenmelidir. Ayrıca olumsuz davranışlar gösterdiğinde yapma demek dahi ilgi beklentisini karşılar. Olumsuz davranışları yapmadığında çocukla ilgilenmek daha faydalı olacaktır.
Genel olarak olumsuz anne baba tutumları, annede depresyon öyküsü, sosyo ekonomik düzeyin düşük olması nedenleri ile görülebilmektedir.
Çocuklarda Belirtileri
- Hırçınlık,
- Sinirlilik,
- Vurma,
- Karşı gelme,
- İnatlaşma,
- Küfür,
- Çalma,
- Uyku ve yeme bozukluğu,
- Alt ıslatma,
- Kaka kaçırma,
- Tırnak yeme,
- Saç koparma.
Ergenlerde Davranış Bozukluğu
Ergenlerde davranış bozukluğu, çocukluk döneminden kaynaklanabildiği gibi son zamanlarda yaşanan travmatik olaylarda tetikleyebilir. Genel olarak aile içi iletişim problemelerinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çocuğunuzun sizinle rahat bir şekilde konuşabilmesini, onu yargılamayacağınızı ve ona sonsuz güven ve sevgi beslediğinizi göstermeli ve hissetmelisiniz.
Ergenlerde öfke, içine kapanıklık, küfür, hırçınlık, aileden uzaklaşma, madde ve alkol bağımlılığı, çalma, uyku ve yeme problemleri, cinsel ilgide aşırı artış, yalan söyleme davranışları ile belirtilerini gösterebilir.
Ergenlerde davranış bozukluğu tedavisi için psikolojik destek alınması önemlidir. Tedavi edilmediği zaman ciddi sorunlar ile karşı kaşıya kalınabilir. Sayfanın sonunda Türkiye geneli uzmanları şehir şehir inceleyebilirsiniz.
Yetişkinlerde Davranış Bozukluğu
Yetişkinlerde davranış bozukluğu, bireylerin hayatını olumsuz yönde derinden etkilemektedir. Öfke kontrol bozukluğu, bağımlıklara, suç işleme isteği ve önemli ölçüde başarısızlıklara neden olmaktadır. Bu durumun tedavisi için farkındalık çok önemlidir. Birey bu durumun farkında ise psikolojik destek alması kolaylaşır.
DoktorBilgini.com ile Türkiye geneli psikolog ve psikiyatri doktorlarını inceleyebilirsiniz. Yorumları okuyup, kolay randevu alabilirsiniz.
Yorum Yapın