Uyku Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Uyku, bedensel ve zihinsel sağlığımız için çok önemlidir ve her gün vücudun yenilenmesini ve onarılmasını sağlamaktadır. Yaşam boyunca zamanımızın 3/1 uykuda geçmektedir. Bu geçen süre sağlığımız için çok önemli olup, boşa geçen süre gibi düşünülmemelidir. Kalitesinin bozulması, insan sağlığını, bedensel ve zihinsel olarak etkilemektedir. Toplum içinde çok zararlıdır. Çünkü trafik veya meslek kazalarına neden olabilmektedir. Uyku bozuklukları belirtileri arasında en yaygın görülen yorgunluk hissidir. Uyku bozukluğu nedir sorusundan ziyade neden olur ya da altında yatan hastalıkların araştırılması gerekmektedir ve taanı ve tedavisi için hasta öyküsü çok önemlidir. Hasta öyküsü tedavi sürecine yön vermektedir.
Uyku Bozukluğu Neden Olur?
Uyku bozukluğu neden olur sorusunun birçok cevabı bulunmaktadır. Psikolojik etkenler neden olabildiği gibi, bazı rahatsızlarda neden olabilmektedir.
- Uyku apnesi
- Huzursuz bacak sendromu
- İnsomnia
- Parasomnia
- Narkolepsi
Uyku Apnesi: Uyku esnasında solunumun azalması ya da tamamen bir süreliğine durması rahatsızlığıdır. Genel olarak kilo neden olmaktadır. Horlama, baş ağrısı, yorgunluk en yaygın belirtileri arasındadır.
Huzursuz Bacak Sendromu: Uyku sırasında bacaklarınızı istemsizce hareket ettirme ihtiyacı hissedildiğinde görülen rahatsızlıktır. Genel olarak sebebi bilinmese de diğer hastalıkların belirtisi olabilmektedir.
İnsomnia: İnsomnia genel olarak uykuya dalmada güçlük çekilen duruma verilen hastalığın adıdır. Nedenleri yaygın olarak stres, zaman dilimi farklı olan uzak yerlere hızlı seyahat olabilmektedir.
İnsomnia hastalığı hakkında daha detaylı bilgi almak için
https://doktorbilgini.com/insomnia-uykusuzluk-hastaligi-nedir/ içeriği okuyabilirsiniz
Parasomnia: Uyku sırasında istemsizce yapılan anormal hareketler bütünüdür. Bu hareketlere örnek vermek gerekirse, uyurgezerlik, inlemek , diş gıcırdatma, uykuda konuşma.
Narkolepsi: Narkolepsi kişinin gündüz birden kendisini yorgun hissetmesi ve uykuya dalması durumudur. Bu yüzden kişi için tehlikeli olduğu gibi toplum içinde tehlikeli olabilmektedir.
Nedenleri Nelerdir?
Kişinin yaşam tarzına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak en sık görülen nedenleri , stres ve solunum problemleridir. Diğer nedenleri aşağıdaki gibidir.
- Stres
- Kaygı bozuklukları
- Solunum
- Kronik ağrılar
- Alerjiler
- İdrara sık çıkma
Uyku Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Uyku bozukluğu belirtileri olarak çok farklı hasta öyküleri bulunmaktadır. Çünkü insanların yaşam tarzları birbirinden çok farklı olabilmektedir.
- Uykuya dalmada zorluk
- Uykudan sık uyanma
- Uyuyamama
- Yorgunluk
- Uyku sırasında anormal davranışlar
- Yaşam kalitesinde düşüş
- Dikkat dağınıklığı
- Depresyon
- Aşırı kilo alınması
Uyku Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uyku bozukluğu tedavisi için öncelikli olarak yaşanan sorunun hasta hikayesi ile doğru tespit edilip, doğru tedavi uygulanması çok önemlidir. Sonrasında gerekli tetkikler yapılmalıdır. Genel olarak uyku testi (Polisomnografi) yapılmaktadır. Böylelikle tanı için en önemli aşama gerçekleştirilmiş olacaktır.
Polisomnografi: Bir gece boyunca kişinin beyin aktivitelerinin ve solunumun incelendiği testtir.
Uyku bozukluğu tedavisinde, uykuya dalmayı kolaylaştırmak için ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Tedavi için kişinin günlük hayatını düzene sokması çok önemlidir.
Uyku Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gitmeliyim?
Tedavisi için nöroloji doktolarından randevu almanız gerekmektedir.
Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuza başvurunuz.
Yorum Yapın