facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Terk Edilme Korkusu Belirtileri Nasıl Yenilir?
Terk Edilme Korkusu Belirtileri Nasıl Yenilir?

Terk Edilme Korkusu Belirtileri Nasıl Yenilir?

Terk edilme korkusu, uzmanlar tarafından kaygı bozukluğu rahatsızlığı olarak ele alınmaktadır. Uzmanlara göre terk edilme korkusu belirtileri yaşayan insanlar genel olarak sağlıksız ilişkilere bağımlı halde yaşamaktadırlar.

Terk Edilme Korkusu Nedir?

Terk edilme korkusu, kişinin değer verdikleri biri ve ya birilerini kaybetme düşüncesiyle yaşadığı kaygı durumudur. Herkes yaşamı boyunca ölüm ve ya ilişkilerin sona ermesi gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum hayatın doğal akışıdır. 

Ancak terk edilme sorunu yaşayan insanlarda kaygı ve korku durumu hayatlarını esir alır. Bu kaygı ile yaşarlar. Hatta bu kaygı nedeni ile değer verdikleri insanları kendilerinden uzaklaştırıcı davranışlar sergilemektedirler.

Terk edilme korkusu, tek başına psikolojik bir rahatsızlık değildir. Uzmanlar tarafından bir kaygı türü olarak kabul edilmektedir.

Kaygı; hem kadınlarda hem de erkeklerde eşit oranda görülebilen insan hayatını derinden etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır:

Terk Edilme Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Terk edilme korkusu belirtileri gösteren insanlar genel olarak aynı davranışların çoğunu sergilemektedir. Bu belirtilerşu şekildedir;

  • Çok fazla ilişki yaşamak: Bazı insanlar çok fazla mutlu mutsuz ilişki yaşarlar. Genel olarak yakınlık kurmaktan korkarlar ve ilişkiyi parnerinden önce sonlandırırlar.
  • Ayrılıklar: Bazı kişiler ayrılmak için ilişkilerinde mantıksız davranışlarda bulunabilmektedir. Karşı taraftan ayrılmak için sergiledikleri bu davranışlar ile parnerlerini bilerek uzaklaştırırlar. Böylelikle parnerlerini mutsuz olmadan ayrılırlar.
  • Bağımlı ilişkiler yaşamak: Terk edilme sorunu olan bazı insanlar,mutsuz olsalarda ilişkilerine bağımlı yaşamaktadırlar. Çünkü aynı zamanda yanlız kalma korkusu yaşayabilirler.
  • Sürekli birilerine ihtiyaç duymak: Bazı insanlar sürekli birilerine ihtiyaç duymaktadırlar ve bu kişilerin hayatlarında her zaman olacaklarına dair garanti isterler. Bu durum yalnızlık korkusu belirtiside olabilmektedir.

Terk Edilme Korkusu Neden Olur?

Terk edilme korkusu nedenleri kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenler;

  • Her psikolojik sorunun temelinde bebeklik ve çocukluk döneminde ebeveynler ile kurulan bağ önemli bir ektendir. İnsan yaşamında güven duygusu öncelikle anne ile oluşmaktadır. Annenin bebeğinin bakımı ile ilgilenmesi, onu emzirmesi, koruması, onun yanında olması güven duygusunun temelini oluşturmaktadır. Annesi olmadan yetişen bireylerde güven duygusunun oluşmasınıda zorlaştırmaktadır. Bu nedenle kişiler terk edilme sorunu yaşayabilmektedir.
  • Özellikle erkek çocuklarında baba figürü çok önemli bir yere sahiptir. Büyürken babalarının yol göstermesine ve ya yardımına ihtiyaç duyabilmektedir. Büyürken baba figürünün olmaması  özgüven problemi, öfke kontrol sorunu ile birlikte terk edilme korkusu yaşamasına yol açabilmektedir.
  • Kişinin sevdiği yakın kişileri kaybetmesi gibi travmatik olaylar kaybetme korkusuna neden olabilmektedir. Çünkü yakın birisinin ölümünü yaşayan bazı kişiler onlar tarafından terk edildiğini düşünmektedir. Bu düşünce kişilerin diğer insanlar tarafından da terk edileceği düşüncesine kapılmasına neden olmaktadır.
  • Bir diğer önemli etken ise kişinin sevgili ve ya eş tarafından terk edilmesidir. Bu ani gelişin durum karşısında bazı kişinin güven duygusu derinden sarsılabilir ve terk edilme korkusu yaşamasına neden olabilmekedir.

Terk Edilme Korkusunu Yenmek İçin Yapılması Gerekenler?

Bazen psikolojik sorunların tek başına üstesinden gelinmesi mümkün değildir. Bu nedenle terk edilme korkusunu yenmek için öncelikli olarak psikolojik destek almak gerekmektedir. Yukarıdan uzmanları inceleyip, randevu alabilirsiniz.

  • Terapi: Terapistler tarafından öncelikle korkunun neden ve nereden kaynaklandığı çözülmelidir. Bunun için Bilişsel davranışçı terapi veya psikoterapi seçenekleri uzmanın tercihine göre tercih edilebilir. Daha sonra bu durumlar için yapmanız gerekenler hakkında çözüm üretebilmek adına uzmanınız sizlere destek olacakdır.
  • EMDR terapisi: Bu terapi yöntemi ile kişilerin geçmişte yaşadığı travmatik olaylara duyarsızlaştırılması hedeflenmektedir. Ayrıca yaşanan kaygı azaltılır ve kişinin daha güçlü olması sağlanır.
  • Duygusal bakım: İlişkiler konusunda duygusal bakım çok önemlidir. Bu nedenle duygusal ve içsel bakımınıza önem vermeniz gerekmektedir. Konu hakkında psikolojik destek aldığınız uzmanınız detaylı olarak sizlere yardımcı olacaktır.
  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers