Sınavda Zaman Yönetimi İçin Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
Sınavda zaman yönetimi öğrenciler için sınav kadar oldukça çok önemli bir faktördür. Genellikle öğrenciler sınavlarından çıktıkları zaman sürenin yetmemesinden yakınırlar. Aslında her sınavın zorluk derecesi belirli kurallara göre ayrılır, zorluk dereceleri çok zordan en kolaya kadar hazırlanır. Sınavlarda en kolay sorulardan başlamak öğrenci için avantaj olabilir ama bu her öğrenci için geçerli değildir. İlk önce kolay sorular çözülerek motivasyonun artması sağlanır ve zaman yönetimi için zor sorulara biraz daha vakit ayırılabilir. Genellikle sınava başlamadan önce öğrencilerde stres faktörü çok etkili olur bu yüzden kolay sorulardan başlanarak sınava ve zamana daha iyi odaklanma sağlanabilir.
Sınavda Zaman Yönetimi İçin Test Teknikleri
Sınavda zaman yönetimi için test teknikleri üçe ayrılır.
- Sıralama: Sıralama tekniğinde testteki soruların zorlukları dikkate alınmadan testin sırasına göre sınavı çözmeye çalışmaktır, çok fazla vakit kaybı yaşanabilir.
- Karma: Karma Cevaplama tekniğinde sorular öğrencinin rastgele cevapladığı tekniktir bu teknikte de çok fazla zaman kaybı yaşanabilir çünkü sınav anında çeldirici sorularla karşılaşarak zaman kaybı kaçınılmazdır.
- Turlama: Turlama Tekniğinde cevabı kolay bulunabilecek sorular ilk önce çözülür zaman alıcı ve öğrenciye göre zor olan sorular ikinci tura bırakılır böylelikle bu teknikle beraber her soruyu incelemek öğrencinin yararına olabilir. Ayrıca öğrencinin çözmekten en çok keyif aldığı ve sınavda soru çözerken zorlanmayacağı bölümden başlamak öğrencinin özgüveninin artmasında büyük rol oynar.
Sınav Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
- Klasik bir püf noktadır ama soruyu iyi anlamak çok önemlidir aslında her sorunun içinde cevap gizli olabilir ya da soru size ipucu vermeye çalışıyor olabilir.
- Bazı sorular size çok kolay gelebilir ve aklınıza gelen ilk cevabın doğru olmadığını düşünürsünüz oysa test tekniklerinden biri aslında budur. Kolay soru sormakta bu tekniğin içindedir.
- Aceleci davranmamak sınavda zaman yönetimi için çok önemlidir. Ne kadar sorunun cevabından emin olsanızda mutlaka her sorunun cevabınıda okuyun ve iyi düşünün.
- Her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır kendi mantığınızı bir kenara bırakıp sorunun mantığına odaklanmalısınız.
Ayrıca sınav döneminde ebeveynlerede büyük rol düşüyor.Ebeveynler öğrencilere sınav döneminde sınavda zaman yönetimi konusunda destek olabilirler. Öğrencilere sınav öncesi ve sınav sonrası destek olup motivasyonunu korumasına yardımcı olabilirler. Ayrıca sınav hazırlığı yaparken ebeveyn ve öğrenci işbirliği içerisinde evde etkili bir şekilde zaman geçirmesini sağlayabilirler.
Sınav ve Zaman
- Sınav esnasında sürekli saati kontrol edip ne kadar süre kaldığına bakmak öğrencinin verimini düşürebilir bu yüzden sürekli saati kontrol etmek yerine 15-20 dakika da bir zamanı kontrol etmek daha iyi olabilir.
- Sınavdan erken ayrılmak öğrenci için çok doğru bir tercih olmayabilir öğrenci sınavı bitirse bile son kontrolleri yapmak için en geç çıkmaktan çekinmemeli.
- Test sınavlarında genelde her sorunun puan değeri aynı olduğu için çözülemeyen soruda çok vakit harcamak doğru olmayabilir bunun yerine diğer soruya geçilip sonrasında çözülemeyen soruya dönülmelidir.
- Soruları hızlı okuyup anlamadıktan sonra 2-3 kere daha yeniden okumak yerine, anlayacağınız şekilde tek seferde okumak sınavda zaman yönetiminiz için çok önemlidir.
Sınav Anında Stres Yönetimi Nasıl Sağlanır?
Sınav Kaygısı Nedir Belirtileri Nelerdir?
Sınav Öncesi Hazırlanırken Beslenme Önerileri
Yorum Yapın