facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Psikolog ve Psikiyatri Arasındaki Fark Nedir ?
Psikolog ve Psikiyatri Arasındaki Fark Nedir ?

Psikolog ve Psikiyatri Arasındaki Fark Nedir ?

Psikolog ve psikiyatri arasındaki fark nedir ? Bu sorunun cevabını DoktorBilgini.com ailesi olarak uzmanlarına sorduk.

Ülkemizde sağlık sektöründe ruh sağlığı diğer alanlara karşın oldukça geri kalmış bulunmaktadır. Birçok insan için psikolog ya da psikiyatriste gitmek ihtiyaç olmasına karşın bazıları maddi koşulları öne sürerek ertelemekte, bazıları ise psikolog ve psikiyatristlerin sadece delilere hizmet verdiğini düşünmekte ”ben deli değilim” diyerek karşı çıkmaktadır.  Bu noktada bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri ise devlet hastaneleri de bu hizmet vermektedir. Psikolog ile psikiyatri arasındaki farklar çok fazla olmasa da bir kaç tane vardır.

Devlet hastanelerinde psikolog hizmeti alabilmek için öncelikli olarak psikiyatriste randevu alınması gerekmektedir. Daha sonra isteğiniz ya da psikiyatristin gerekli görmesi durumunda psikoloğa yönlendirme sağlanmaktadır. İkisi birbiri ile bağlantılı olan bir bölümdür. Hastanın tedavi sürecinde iki bölümde etkili olabilir. Ancak iki bölüm birbiri ile aynı değildir. Birbirlerinden ayrılan özellikleri bulunmaktadır.

Halk arasında en çok karıştırılan konuların başında gelmektedir psikolog ve psikiyatrist. İkisi de genel anlamda insanların ruh dünyası ile ilgilenirken temelde farklılıklar bulunmaktadır. Birbirinden çok farklı olmayan bu iki bilim dalı genelde birbiri ile yardımlaşarak çalışmakta, birbirlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Birbirlerine tedavi sürecinde yardım etmekte, tedaviyi birlikte tamamlanmaktadır. Ancak iki bölüm arasında farklarda vardır. Psikolog ile psikiyatri arasındaki farklar çok fazla olmayıp birbiri ile alakalı bölümlerdir.

Psikolog ve psikiyatri arasındaki fark :

Psikolog ve psikiyatrist arasındaki farklara baktığımız zaman en temel farkın eğitim olduğu görülmektedir. Psikiyatristler tıp fakültelerinden mezun olduktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı adı verilen TUS’a girip kazandıktan sonra Üniversite hastaneleri ya da Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra psikiyatri uzmanı bir diğer adıyla psikiyatrist unvanına sahip olmaktadırlar.

Psikologlar ise üniversitelerin fen-edebiyat ya da sosyal bilimler fakültelerine bağlı psikoloji lisans bölümünden mezun olarak psikolog unvanına sahip olmaktadırlar. Psikologlar da psikiyatristler gibi hastanelerde çalışabilmektedirler. Bu iki bölüm arasında eğitim şekli farklıdır.

Psikiyatristler doktor unvanına sahip oldukları için ilaç verebilir, reçete yazabilirken psikologlar ise bu haklara sahip değildir. Psikiyatristler tarafından düzenlenen ilaçlara müdahale edemezler. Psikologlar danışanlarını psikoterapi yöntemi ve davranışsal yöntemler ile tedavi etmektedir.

Uygulamada Psikoloji ve Psikiyatri

Temelde belirgin farklara sahip iki bilim dalı olan psikoloji ve psikiyatri uygulamada da bazı farklar ile ayrılmaktadır. Başvuru amaçlı doktora göründükten sonra bir hasta davranışsal problemlerine çözüm bulmak amacıyla psikolog ile düzenli görüşmelere başlayabilmektedir. Psikologlar ise ihtiyaç duymaları halinde hastayı ilaç yazıp bu süreçte izleyecek psikiyatriste yönlendirebilmektedir. Psikolog ve psikiyatristler hastalarda görülen semptomlar üzerine birlikte çalışmaktadır. Tedavi seçeneklerini birlikte belirlemektedir. Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark böyle açıklanabilir.

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers