facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Histrionik kişilik bozukluğu, dramatik, duygusal ve düzensiz davranışları içeren “B Grubu” kişilik bozuklukları kategorisinde incelenir. Histrionik kişilik bozukluğunun belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. En temel belirtisi, sahip insanların benlik duyguları başkalarının onayına bağlamalarıdır. Bu bozukluğa sahip insanların toplumda öz değer duygusu zayıftır. Fark edilme arzuları yüzünden dramatik ve uygunsuz davranışlar sergileyebilirler.

Görülme sıklığı toplumda yaygın değildir. Araştırmacılar, insanların yaklaşık %1’inin bu duruma sahip olduğunu tahmin etmektedirler. Histrionik kişilik bozukluğu tedavisi mümkün bir psikolojik rahatsızlıktır. En sık kullanılan tedavi yöntemi psikoterapidir. Yazımızın devamında tedavi yöntemlerine ayrıntılı olarak yer vereceğiz.

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Histrionik kişilik bozukluğu, düşük öz değer algısı ve dengesiz duygular belirtileriyle kendini gösteren bir zihinsel sağlık sorunudur. Bu kişilik bozukluğuna sahip insanlar kendilerini önemli ve değerli hissetmek için başkalarının onayına ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple sırf fark edilebilmek için uygunsuz davranışlar sergileyebilirler. Bu bozukluğa sahip olan insanlar sosyal hayat ve iş ilişkilerinde işlevsel olabilirler. Toplum tarafından onaylanmak için harika beceriler geliştirebilirlebu da onları başarılı bireyler haline getirebilir.

Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Histrionik kişilik bozukluğu belirileri kişiden kişiye göre değişebilmektedir.  Bu bozukluğa sahip insanların manipülasyon yeteneği gelişmiştir. Bu sayede ilgiyi kendi üstünde tutabildiklerini düşünmektedirler.  Diğer belirtileri

  • İlgi odağı olunmadığı durumlarda rahatsız ve mutsuz hissetme
  • Kendini dramatize eden davranışlarda bulunma ve duyguları abartılı sergileme
  • Başkalarının fikrinden kolayca etkilenme
  • Dikkat çekmek için intihar düşüncelerini dile getirme
  • Fiziksel görüntüsünü dikkat çekme odaklı kullanma
  • İlişkilerinde güvence ve onay alma isteği

Olarak karşımıza çıkmaktadır. Belirtilerin temelinde toplumda dikkat çekme amacı güdülmektedir. 

Histrionik Kişilik Bozukluğu Neden Olur?

Histrionik kişilik bozukluğunun nedenleri diğer bozukluklarda olduğu gibi kesin olarak saptanmamaktadır. Bu konu hakkında yapılan çalışmalarda genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu görülmektedir. Çocukluk çağı travmaları, hatalı ebeveyn yaklaşımları da düşük benlik saygısını tetikleyerek bu bozukluğun ortaya çıkmasına sebep olabilir. 

Histrionik Kişilik Özellikleri

Histrionik kişilik bozukluğuna sahip insanları toplumda ayırt etmek zor olabilir. Bu kişiler özelliklerini iç dünyasında yaşayıp sosyal ilişkilerine yansıtmama becerisine sahip olabilirler. Özellikler kişiden kişiye değişmekle beraber her insanda aynı şiddette görünmeyebilir. Aşağıdaki özelliklerden en birkaç tanesini taşıyan insanlar bu kişilik bozukluğuna sahip olabilirler.

  • İlgi odağı olabilmek için yoğun çaba gösterirler
  • Olur olmadık zamanlarda karşı cinse karşı kışkırtıcı veya baştan çıkarıcı davranış sergilerler
  • Değişken duygulara sahip olurlar
  • İnsan ilişkilerine gereğinden fazla anlam yüklerler
  • Dış görünüşlerini insanları etkilemek üzerine şekillendirirler
  • Başkalarının söylediklerinden kolayca etkilenebilirler

Histrionik Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Bu bozukluğu sahip olan insanlar çoğu zaman davranışlarının sorunlu olduğuna inanmazlar ve durumu kabullenmezlerse. Psikoterapi yöntemi en çok tercih edilen tedavilerdendir. Tedavide temel amaç, kişinin korkularını ortaya çıkarmasına yardımcı olmak ve hem kendileriyle hem de başkalarıyla olumlu ilişki kurmasını sağlamaktır. Histrionik kişilik bozukluğu tedavisi şunları içerebilir;

Grup terapisi: Aynı sorunlara sahip bir grup insanın sorunlarını psikolog gözetiminde fark etmek ve çözmek için bir arada bulunduğu psikoterapi yaklaşımıdır.

Psikodinamik psikoterapi: Bu tedavi yönteminde kişinin psikolojik köklerine odaklanarak kendisini keşfetmesine olanak tanınır. 

Destekleyici psikoterapi: Kişinin benlik saygısı ve öz değerinin gelişimine katkıda bulunarak davranış kalıplarının olumlu yönde değişmesine katkıda bulunur.

Bilişsel davranışlı terapi: Bu tedavi yönteminde psikolog, kalıplaşmış olumsuz düşüncelerinizin yıkılmasını sağlayarak daha sağlıklı düşünme kalıpları ve alışkanlıkları benimsemenize yardımcı olacaktır.

Tedavi için Türkiye’nin en güvenilir doktor arama platformu ile şehrinizde bulunan psikiyatri doktorları ve ya psikolog profillerini inceleyin. Yorumları okuyup, kolay ve hızlı randevu alın.

 

 

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers