facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Gülüş Tasarımı Nedir? Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Gülüş Tasarımı Nedir? Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Gülüş Tasarımı Nedir? Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Diş sağlığınız nasıl hayati önem taşıyorsa, gülüşünüz de sosyal hayatınız için hayati derecede önem taşımaktadır. Gülüşünde sorunlar olduğunu düşünen kişilerde özgüven eksikliği yaşanabiliyor ve toplum içinde gülmekten çekinebiliyorlar. Hatta gülmeyi unutabiliyorlar. Bu nedenle gülüş tasarımı hayati önem taşımaktadır. Peki gülüş tasarımı nedir?

Gülüş Tasarımı Nedir?

Gülüş tasarımı, hastanın istekleri ve ihtiyaçları ( diş ve diş eti haslıkları ) doğrultusunda dijital modelleme yöntemleri kullanılarak 2 ve 3 boyutlu olmak üzere tedaviden öncesi ve sonrasının

diş hekimi beste ışıl gürsel kimdir yorumlari
Yazar: Uzman Diş Hekimi Beste Işıl Gürsel

hastaya sunulması ve bu planlama doğrultusunda yapılması gereken işlemlerin bütününe denir.

Gülüş Tasarımı Hangi İşlemleri İçerir?

Yapılması gereken estetik müdahaleler kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak kişinin genetik faktörleri, yüz hatları, yaş ve tasarımdan beklentileri yapılması gereken işlemler açsından bir iş planı hazırlanması için önemli etkenlerdir.

Diş Eti Hastalıkları

Güzel bir gülüş için dişetleri her zaman önemli bir yer almaktadır. Bu nedenle diş eti hastalıkları öncelikli olarak tedavi edilmelidir.

Diş Eti Estetiği

Diş eti hastalıkları ile beraber ilerleyen bu aşamada Gingivektomi ve gingivoplast estetik işlemleri uygulanır. İmplant tedavisi çok kullanılan bir yöntem değildir. Ancak yapılması gerekiyorsa bu aşamada tedavinin ilk aşaması gerçekleştirilir.

Diş Hastalıkları

Dişlerin önemini söylememize gerek yoktur sanırım. Dişler için yapılması gereken tüm işlemlerin doğru iş planı ile yapılması gerekmektedir. Kişiden kişiye göre değişmekle beraber, diş çürüklerinin onarılması, diş eksiklikleri, kanal tedavisi, diş kaplama , dolgu , diş beyazlatma gibi gereken tüm işlemlerin ihtiyaca göre sırasıyla tedavi sürecine alınması gerekmektedir.

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Gülüş tasarımında birçok aşama bulunmaktadır ve iş planı çok önemlidir. Bu neden hekim seçimi çok önemlidir.

Öncelikli olarak hastanın beklentisi doğrultusunda ihtiyaçlar belirlenmelidir. Bu ihtiyaçlar kişinin diş ve diş eti sağlığı ve estetik durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.  Daha sonra dijital modelleme ile 2B ve 3B boyutlandırma ile tasarımın prototip olarak bitmiş hali hastaya sunulur. Hasta onayından sonra iş planı belirlenip, sağlık ve estetik açısından doğru planlama ile sırasıyla uygulanması gereken işlemler gerçekleştirilir. Kısacası pembe estetik gerekiyorsa, pembe estetik, lamina kaplama gerekiyorsa, lamina kaplama, implant tedavisi gerekiyorsa implant tedavisi yapılması gerekmektedir. Ancak işlem sırasında öncelikli olarak diş ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi gerekmektedir.

Gülüş Tasarımı İş Planı

İlk Randevu

  • 3D ağız içi tarayıcıları kullanılarak dişlerin dijital olarak ölçüsü alınır.
  • Röntgen çekimleri gerçekleştirilir.
  • Uygun açılardan fotoğraflama yapılır.
  • Daha önceden uygulanmış örnek vakaların öncesi ve sonrası gösterilir.
  • Dijital modelleme ile tasarım yapılır ve gülüş tasarımı sonucunda nasıl bir görünüme sahip olacağı hastaya sunulur.
  • Hastanın onay formu alındıktan sonra ikinci randevu planlanır.

İkinci randevuda artık tedavi süreci başlamaktadır.

  • Diş ve diş eti hastalıkları için gerekli tedavi yöntemleri uygulanır. Diş eti hastalıklarında iyileşme süreci 15-20 günü bulabilmektedir. Gülüş tasarımının devamı için diş eti tedavisinin bitmesi gerekmektedir.
  • 3D ağız içi tarayıcıları ile dişlerin ölçüsü tekrar alınır.
  • Dişlerin durumu tekrar belirlenir ölçüleri alınır ve bu doğrultuda uygulanması gereken tedaviler belirlenir. Gülüş tasarımının bu aşamasında hastaya uygulanacak olan tedaviler alternatifleri ve avantajları- dezavantajlarıyla anlatılır. Tasarım için -uygulanması gereken tedavi yöntemleri ve materyaller belirlendikten sonra üçüncü randevu planlanır.

Üçüncü Randevu

Bu aşamada dişler için gerekli olan ve önceden belirlenen materyaller kullanılarak diş onarımları ve güzel gülüş için dişlere uygulanması gereken işlemler gerçekleştirilir. Uygulanması gereken operasyona göre dördüncü randevu planlanabilir. Bu aşamada kullanılacak tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir.

İmplant Tedavisi: Eksik dişler için kullanılan, çene içerisine vida şeklinde bir mataryel yardımı ile yapay bir kök oluşturma operasyonudur. Bu yöntem tedavinin süresini uzatabilmektedir.

Lamine kaplama: Dişlerde en az kesme işleminin gerçekleştirilen bir diş kaplama yöntemidir. Sağlıklı olması ve gelişen teknoloji ile hızlı ve kalıcı yapıştırma yöntemlerine sahip olduğu için en çok tercih edilen kaplama yöntemidir.

Emax kaplama: İçerisinde bulunan çok fazla zirkonyum maddesi sayesinde yüksek basınca karşı çok dayanıklıdır. Ayrıca içerisinde bulunan lityum disilikat maddesi sayesinde doğal görünüme en yakın materyaldir.

Metal Destekli Kaplamalar: Dişin arkasına destek amaçlı metal kullanılması ile gerçekleştirilen kaplama yöntemidir. Doğal dişler ışığı geçirirler fakat metal destekli kaplamalar ışığı geçirmez. Bu nedenle dişlerde doğallık görüntüsünün kaybolmasına neden olabilirler.

Dolgu: Çürümüş, kırılmış veya çatlamış dişlere, diş kaybını önlemek amacı ile çeşitli materyaller ile uygulanan bir yöntemdir.

Kanal Tedavisi: Endodonti tedavisi olarak da bilinmektedir. İltihaplı veya çürümüş dişleri kurtarmak için kullanılan bu yöntemde, dişin içinde bulunan sinir ve damarların alınarak dişin içini boşaltılır ve dişin içerisi temizlenir. Daha sonra dokulara ve sinirlere ulaşmak için açılan boşluk doldurulur.

Pembe Estetik: Diş etlerine yapılan estetik işlemlerinin tümüne denir. Amacı ise asimetrik bozuklukların düzeltilmesi hedeflenir.

Diş Beyazlatma: Zamanla meydana gelen diş renklenmelerine çözüm olarak kullanılan bir yöntemdir. Dişlerin ideal beyazlığına ulaşması hedeflenir.

Botox: Gülüş tasarımında dudak yapısının önemi büyüktür. Bu nedenle kişiden kişiye göre değişmekle beraber dermal dolgu uygulanabilir.

İş planında, yapılacak olan işlemlerin varsa tüm alternatifleri ile hastaya sunularak anlatılması gerekmektedir. Hasta’nın iş planın kabul etmesi ile tedaviler gerçekleştirilir.

İş planında yapılan tüm işlemler, dijital olarak kayıt altında tutulmalı ve yapılan dijital modellemeye göre planlanmalıdır.

İşlemlerin planlanması kişiden kişiye göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 2 haftada tamamlanmaktadır.

Gülüş Tasarımı Kalıcı mı?

Yapılan işlemlere ve hekimin deneyime göre gülüş tasarımının kalıcılığı değişiklik göstermektedir.

Gülüş Tasarımı Fiyatı Nedir?

Gülüş tasarımı fiyatı yapılması gereken işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle ön muayene yapılmadan kesin bir fiyat belirlemek doğru olmayacaktır.

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers