Gizli Tehlike Bipolar Bozukluk: Belirtileri, Nedenleri
Bipolar bozukluk ya da iki uçlu duygudurum bozukluğu manik-depresif hastalık olarak da anılmaktadır. Özellikle kişilerin sosyal aktivitelerinden duygudurum bozukluklarına kadar birçok alanda psikolojik sıkıntı çekmelerine sebep olur.
Günlük hayat içindeki normal görülen iniş ve çıkışlardan farklı olarak, bipolar-bozukluğa sahip kişiler çok keskin iniş ve çıkışlar yaşalar. Dolayısıyla iş, okul ve aile ortamında birçok problem yaşamaktadırlar.
Kişilerin ruh hallerinde çarpıcı biçimde gözlenen bu yükselme ve alçalma biçimleri ataklar olarak tanımlanır ve iki kutupta toplanır: Manik ataklar ve depresif ataklar. Ancak hatalığı yaşayan bazı bireyler kutuplardan birine daha yakın olurken bazıları da bu iki kutup arasında gidip gelmektedir. Ayrıca toplumda her 100 kişiden 2’inde görülen ve görülme yaşı 15-35 olan bipolar bozukluk kadın ve erkekte eşit derece görülmektedir.
Bipolar Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
İki kutuptan biri olan maniye girmiş hasta çok neşeli davranır, sürekli güler ve enerjiktir. Ancak çok hızlı öfkelenebilir. Örneğin bipolar kişileri eleştirdiğinizde ve onları engellemeye çalıştığınızda aşırı öfke gösterebilirler. Ek olarak anormal bir durum olan mani içinde kişi neşeli ve mutlu da olsa sosyal uyumu bozulmuştur.
Bipolar bozukluğu manik dönemin belirtileri:
- Uyku problemleri
- Duyguları uçlarda yaşama
- Enerjiklik
- Azalmış konsantrasyon
- Cinsel istekte artış
- Çok para harcama
- Kişinin kendini olduğundan daha yetenekli hissetmesi
- Öz yargılamada azalma
- Artan konuşma isteği
- Alkol ve madde kullanımında artış
Diğer bir kutup olan depresif dönemde ise kişi depresyon belirtileri gösterir bu dönemin belirtileri:
- Umutsuzluk ve karamsarlık
- Mutsuzluk
- Yaşamdan zevk alamama
- Enerji azlığı
- Unutkanlık
- Konsantrasyon güçlüğü
- İştah değişikliği
- Fazla uyuma
- Çaresizlik hissi
- İntihar düşünceleri
Bipolar Bozukluk Neden Olur?
Bipolar bozukluk nedenleri arasında genelde genetik faktörleri bulunur. Dahası bu hastalığa yatkın olan kişilerin stres altında hastalıkları tetiklenmektedir. Ayrıca aile bireylerinde bu rahatsızlık olan kişilerin hastalığa sahip olma ihtimalleri yüksektir.
- Sigara kullanımı
- Yeterli bedensel aktiviteler yapmama
- Kötü beslenme alışkanlıkları
- İlaçların yan etkileri
- İş sorunları
- Stresli yaşam
- Adrenalin, insülin, stres hormonu ve kortizol sisteminde değişiklikler olması
- Suç oranı yüksek bölgede yaşama
- Mali sorunlar
Gibi nedenler bipoları tetikleyebilir.
Bipolar Bozukluk Test İle Teşhis Edilebilir mi?
Bipolarite teşhisi doktorların yapabileceği birtakım testler ile mümkündür. Öncelikle bipolar teşhisi konulan kimseler genelde bu durumu kabul etmek istemez. En önemlisi bu noktada hasta ailelerinin bilinçli olması ve hastalığa karşı beraber hareket etmeleri tedavi açsından önemlidir. Ayrıca bipolar bozukluğun tetiklenmesini önlemek için yapılması gerekenler şunlardır:
- Düzenli uyumak
- Sağlıklı beslenmek
- Egzersiz yapmak
- Stresten uzak durmak
- Alkol tüketimini azaltmak
- Öfke kontrolünü sağlamak
Eğer 1 ay içerisinde yukarıdaki belirtilerden en az 3-4 tanesini yaşadıysanız ve ailenizde bu rahatsızlığı yaşayan birileri varsa uzman görüşüne başvurmanız gerekebilir.
Bipolar bozukluğu tedavisi için psikiyatri kontrolü ve ilaç tedavisi gerekmektedir. Türkiye’nin doktor arama platformu Doktor Bilgini ile Türkiye geneli psikiyatri doktorları profillerini inceleyin. Yorumları okuyup, kolay randevu alın.
Yorum Yapın