Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu günümüzde sık rastlanan can sıkıcı bir durumdur. Anatomik yapılarındaki farklılıklar nedeniyle erkeklere oranla kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu görülme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu oluşma riski artmaktadır. Peki hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nedenleri nelerdir? Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu anne ve bebek sağlığını nasıl etkiler? Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir ve tedavi edilmezse ne gibi sonuçlar doğurur sorularına cevap arayalım.
Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?
İdrar yolu enfeksiyonu vücut dışındaki bakterilerin insanların idrar(boşaltım) sistemine girerek burada hastalığa neden olmasına verilen isimdir. Bu bakteriler yalnızca idrarda üreyebileceği gibi, üretrada (idrar kanalı), mesanede ve böbrekte çoğalarak farklı tip enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Ayrıca kadınlarda idrar kanalı sindirim ve üreme sistemlerine daha yakın olduğundan dolayı bulaşma riski fazladır. Dolayısıyla kadınlar erkeklere oranla daha sık idrar yolu enfeksiyonu geçirirler. Kadınların hamileliği sırasında vücutlarındaki değişimlerden kaynaklı olarak bu zararlı bakterilerin bulaşma ve çoğalma olasılıkları fazladır.Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?
Hamile bir kadının vücudunda hamilelik süresince bir çok değişim gerçekleşir. Bu değişimlerden biri büyüyen fetüsle birlikte rahmin de büyümesidir. Rahim büyüdükçe etrafındaki diğer doku ve organlara baskı yapar. Mesane(idrar kesesi) de bunlardan biridir. Başka bir deyişle gebelik ilerledikçe rahim, mesaneye ve idrar kanalına baskı uygular. Dolayısıyla idrarın mesaneden atılması zorlaşır. Aynı zamanda idrar kanalının kontrolünün de zorlaşması söz konusu olabilir. Bu da idrarın sızmasına neden olur. Ayrıca vücuttan uzaklaştırılamayan idrarda istenmeyen zararlı bakterilerin üreme olasılığı artmış olur. Sonuç olarak kadınlarda hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna rastlanması olası ve sık görülen bir durumdur. Hatta bazı kadınlarda gebelik süresince birden fazla kez görülebilmektedir.Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte oluşabilecek bir idrar yolu enfeksiyonu hiç bir belirti vermeyebilir. Bunun yanı sıra diğer enfeksiyon belirtilerine benzer semptomlar da gösterebilmektedir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden en yaygın olanları şunlardır;- Sık idrara çıkma
- Çok sık idrara çıkma isteği duyma
- İdrara çıkma sırasında ağrı ve yanma
- İdrarda kan ve idrar renginde bulanıklık
- İdrarda koku
- Köpüklü idrar
- Kasıklarda ağrı ve hassasiyet
- Bel ve sırt ağrısı
- Yüksek ateş
Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tehlikeli Midir?
Anne adaylarının hamilelik süresince ve sonrasında özellikle de bebeklerinin sağlığı için endişe duyması çok doğaldır. Her ne kadar sağlığına dikkat etse de kendi anatomik yapıları ya da başka sebeplerden gebelikte enfeksiyon gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu çoğu zaman doktor tarafından yapılacak tetkikler sonucu hemen teşhis edilir. Bunun yanı sıra belirti göstermeyen enfeksiyonlar da olabileceği için gebelik sırasında rutin idrar tahlilleri yaptırmayı ihmal etmemek gerekir. Başka bir deyişle herhangi bir şikayetiniz olmasa bile doktorunuzun belirleyeceği sürelerde mutlaka rutin testlerinizi yaptırmanız gerekmektedir. Hamilelikte görülen idrar yolu enfeksiyonlarının çoğu doktorun reçete edeceği, size ve bebeğinize uygun bir antibiyotik sayesinde kolayca tedavi edilmesi mümkündür. Tedavi edilmeyen, tedavisi geciken veya belirti göstermediği için teşhis edilemeyen idrar yolu enfeksiyonu ise anne ve bebek sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. İdrarda, üretrada veya mesanede oluşan enfeksiyona uygun bir antibiyotik tedavisiyle zamanında müdahale edilmelidir. Aksi takdirde bu zararlı bakteriler idrar kanalında üst seviyelere ilerleyerek böbreklerde de enfeksiyon oluşmasına sebebiyet verebilir. Sonuç olarak hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu zamanında teşhis ve tedavi edilmezse piyelonefrit denen böbrek enfeksiyonuna yol açar. Piyelonefrit diğer idrar yolu enfeksiyonlarına göre daha tehlikelidir ve diğer enfeksiyonlara ek olarak şu belirtileri gösterir:- Yüksek ateş
- Titreme
- İdrarda kan
- Vücudun iki yanında ağrı
- Bel ve sırt ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenebilir?
Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu yaygın bir durumdur ve genellikle tehlikeli değildir. Doktorunuz sizin ve bebeğinizin sağlığı için doğru tedavi yöntemlerini sunacaktır. Bunların yanında siz de aşağıdaki adımları izleyerek hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu riskinden korunabilir; enfeksiyonu rahat bir şekilde kendinizden ve bebeğinizden uzaklaştırabilirsiniz.- Bol sıvı tüketmek bakterileri uzaklaştırmada ve vücudunuzun temizlenmesinde önemlidir.
- Tuvalete gitmeden önce ve sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın.
- Mümkün olduğunda sık idrara çıkarak mesanenizde idrar biriktirmemeye çalışın. Biriken idrar bakterilerin üremesine ortam hazırlar.
- Cinsel ilişki sonrasında mesanenizi boşaltın. Bu sayede idrar kanalına girecek bakterileri önlemiş olursunuz.
- Temiz ve pamuklu iç çamaşırı tercih edin. Sizin için mümkünse günlük olarak iç çamaşırınızı değiştirin. Dar iç çamaşırı veya pantolon giymemeye çalışın.
- Duş sırasında sert sabunlardan ve uzun süren köpük banyolarından kaçının.
- Beslenme ve uyku düzeninize dikkat edin. Bu sizin ve bebeğinizin bağışıklık sistemi için çok önemlidir.
- Yorgunluk, kaygı, stres gibi unsurlar bağışıklık sisteminizi kötü etkiler. İyi dinlenin ve stresten uzak durun.
- Doğum öncesi süreçte mutlaka rutin kontroller için doktorunuzu ziyaret edin.
Yorum Yapın