Flört Şiddeti Nedir? Farketmiyor Olabilirsin
Karşı cinsle ilişki içerisindeyken çeşitli olumsuz durumlar meydana gelebilmektedir. Bu olumsuz durumlardan bir tanesi de flört şiddetidir.Pek çok kişi tarafından görülebilmektedir. Pek çok kişide görülmesine rağmen, birçok insan bunun şiddet olduğunun farkına varamamaktadır. Peki flört şiddeti nedir, flört şiddeti çeşitleri , sonuçları nelerdir?
Aile içi etkili iletişim ilginizi çekebilir,
https://doktorbilgini.com/aile-ici-etkili-iletisim-nedir-nasil-olmalidir/ inceleyin
Flört Şiddeti Nedir?
Flört şiddeti, ilişki içerisinde olan bireylerden birisinin baskı yapması ve karşıdakinin bu baskıya karşılık verememesi sonucu oluşmaktadır. İlişkide baskın olan birey güç uygulaması, tehdit etmesi, acı içeren psikolojik veya fiziksel şiddet uygulaması sonucu şiddet meydana gelmektedir . Bunun yanında cinsel şiddeti kapsayan söz ve davranışlarda şiddet kapsamında yer almaktadır. Flörtte meydana gelen şiddet sıklıkla ergenlik dönemindeki gençlerde meydana gelmektedir. Duygusal yoğunluğun yaşandığı bu dönemde şiddetler artmaktadır. Flört halindeyken şiddet oluşmasının birçok nedeni vardır. Partnerin ruh sağlığındaki bozukluklar, stres halindeki davranışı, kişilik bozukluğu, çocukken istismar edilmesi veya şiddet görmesi, iletişim güçlüğü çekme veya problem çözememe gibi durumlar şiddetin temel sebepleridir. Şiddete uğrayan partner, şiddete uğradığı halde sesini çıkarmıyorsa şiddetin daha da artmasına sebep olabilmektedir.
Flört Şiddeti Çeşitleri Nelerdir?
6 farklı kategoride sınıflandırılmaktadır.
- Fiziksel Şiddet :Eğer partnerlerden birisi diğerine zarar veriyorsa flörtte fiziksel şiddet meydana gelmiş olmaktadır. Vurmak, boğmak, bıçaklamak, silahla yaralamak gibi durumlar fiziksel şiddete örnektir.
- Psikolojik Şiddet :Eğer ilişkide birey partnerine aşağılayıcı, gurur kırıcı, kişinin kendini karşı saygısını yok eden sözler söylüyorsa bu ilişkide psikolojik şiddet var demektir. Küfür etmek, partnere karşı ilgisiz olmak, aşağılamak bunlara örnek gösterilebilir.
- Cinsel Şiddet :Partnerin biri ilişkiye girmek istemeyebilir. Ancak karşı taraf bunu zorla yaparsa şiddet uygulamış olur. Taciz ve tecavüz bu kategoride yer almaktadır.
- Sosyal Şiddet :Eğer birey partnerinin ailesi, arkadaşları veya komşularıyla görüşmesini kısıtlıyorsa partnerine sosyal şiddet uygulamaktadır.
- Dijital Şiddet :İlişkide bir birey diğerini dijital araçlar ile rahatsız ve takip etmesi sonucu dijital şiddet oluşmaktadır. Bunlara örnek olarak partnerin cihazlarına takip cihazı yerleştirmek, partnerin kullanmış olduğu sosyal medyalara izinsiz girmeye çalışmak bu şiddete örnek gösterilebilir.
- Israr Edilerek Yapılan Takip Şiddeti :İçerik olarak dijital şiddete benzese de farklı kategoride nitelendirilmektedir. Bu şiddet genelde ayrılmış kişilerde görülmektedir. Kişiler ayrıldığı halde birey partnerini ısrarlı bir şekilde takip etmesi ile oluşmaktadır.
Flört Şiddeti Sonuçları Nelerdir?
Flörtte meydana gelen şiddet sonucunda birçok olumsuz durum meydana gelebilmektedir. Bu olumsuz durumlar kişide fiziksel veya ruhsal bozukluklar meydana getirmektedir.
- Ölüm,
- Yaralanma,
- Şiddete maruz kalan kişide meydana gelen travma,
- Tramvaya bağlı olarak ruhsal bozukluklar,
- Depresyon,
- Kaygı, öfke,
- Özgüven sorunları,
- İntihar.
Flört şiddetinin oluştuğunu belirleyen etmenler bulunmaktadır.
- Eğer partnerden birisi çevresine karşı öfke kontrolü sağlayamıyorsa,
- Birey partnerine sürekli olarak baskı uygulayıp, müdahale ediyorsa,
- Partnerlerden birisi diğerini çeşitli konularda kısıtlayıp engelliyorsa,
- Eğer flörtte bir kişi diğerinin fikirlerini önemsemeyip hep kendini haklı görüyorsa,
- İlişkide biri diğerine yapmak istemediği şeylere zorluyor, aşağılıyorsa,
- Partnerin biri diğerinin yanında korkuyorsa, sürekli bağırıyorsa, onun yanında kendini güvende hissetmiyorsan, sakinleştirilmesi güç ise,
- Kendi yapmak istediklerini yapamıyorsan, yalnız kaldığını hissediyorsan,
- Flört halindeyken bir diğeri istemediği halde cinsel münasebette bulunuyorsa,
- Sürekli olarak takip (sosyal medya kontrol etme vb.) ediyorsa flörtte şiddet meydana gelmektedir.
Şiddeti önlemek için öncelikli olarak farkındalık önemlidir. Karşı tarafa şiddetin kötü bir şey olduğunu psikolojik yollarla veya farklı yöntem ile anlatılmalıdır.
Yorum Yapın