Erkeklerde İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi
Erkeklerde idrar kaçırma, kontrol edilemeyen ve istenmeyen her türlü idrar kaçırmadır. Bu düzenli olarak gerçekleşirse, tıbbi bir sorun olarak kabul edilmektedir. Erkeklere kıyasla kadınlarda idrar kaçırma daha yaygın bir durumdur. Pek çok hasta, doktorlarla idrar kaçırma hakkında konuştuğu için rahatsızlık duymakta ve tedavi görmemektedir. Bu nedenle bireyler, yetişkin erkeklerde idrar kaçırma nedenleri, neden olur, belirtileri, tedavisi gibi konuları merak etmektedir. Kaçırma sık sık meydana gelirse veya yaşam kalitesini etkileyebilmektedir. Bu durumda geciktirilmeden tıbbi yardım almak çok önemlidir. Çoğu hastada idrar kaçırmayı tedavi etmek için farklı tedaviler kullanılabilir. Bu tedavi seçenekleri şunlardır: pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi, ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi.
Erkeklerde İdrar Kaçırma Durumu
Erkeklerde İdrar kaçırma durumu sandığımızdan daha yaygındır. Ancak sosyal ve kültürel nedenlerden dolayı doktordan yardım isterken bu gözden kaçan bir durumdur. Tüm yaş gruplarında ve cinsiyetlerde farklı tipler görülebilir ve bu tiplerin farklı nedenleri olabilir. İdrar kaçırma tipine ve nedenine göre tedavi yöntemleri değişebilmektedir. Bazen bu sadece yaşam kalitesine zarar verir. Ek olarak, erkeklerde idrar kaçırma bazen ciddi nörolojik hastalık veya hormon dengesizliği sorunun nedeni olabilmektedir. Bu durumda tanıdaki gecikme başka sistem sorunlarına neden olabilir. İdrar tutmayı sağlayan kas yapısı daha uzun olduğu için idrar kaçırma kadınlara göre daha az görülmektedir.Erkeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri
Yetişkin erkeklerde uykuda idrar kaçırma nedenleri birçok farklı şekillerde görülmekle birlikte, neden olur sorusunun cevabı ise şu şekildedir:- İdrar Sonunda Damlama: Bu, bir kişinin idrar yaptıktan sonra ayağa kalkması veya iç çamaşırını çıkardığı ve idrarın damlayan su şeklinde görünmeye devam ettiği zamandır. Bazen kıyafetleri ıslatmak için yeterli idrar kaçağı gözlemlenememektedir.
- Prostat Büyümesine Bağlı İdrar Kaçırma: Büyümüş prostat; bu hastalık 50 yaşından sonra erkeklerde yaygındır ve bazı durumlarda daha erken yaşlarda görülebilmektedir. Her prostat büyümesi mesanenin boşaltılmasına engel teşkil etmemektedir.
- Prostat Ameliyatı Ardından Görülen İdrar Kaçırma: Özellikle prostat kanseri tedavisinde, prostatın tamamının seminal vezikül çıkarılması ameliyatı sonrasında kalan “üretral sfinkter” denilen yapının zarar görmesi ve iyi huylu prostat ameliyatı sonrasında ortaya çıkması nadiren olur.
Erkeklerde İdrar Kaçırma Belirtileri
Erkeklerde idrar kaçırma belirtileri genel olarak, mesane, böbreklerden gelen idrarın biriktiği bir kese olarak temsil edilen organımızdır. Bu bölgedeki ve beyindeki sinirler tarafından kontrol edildiğinde, mesane kaslarında (mesane veya mesane olarak da adlandırılır) gevşeme ve kasılma meydana gelmektedir. Normal bir mesane idrarla dolduğunda esner. Bu nedenle mesanede basınç artışı olmaz. Mesanenin alt ucundaki kaslar, mesane ağzının kapanmasını sağlar. Ayrıca idrar kaçırma belirtileri mesane ve üretra arkasında üretranın kontrol edilebileceği bir kanal vardır. Bu bilgilere dayanarak idrar kaçırmanın istem dışı bir durum olduğunu söylenmektedir. Üriner inkontinans sorunu hemen her yaş grubunda görülebilmektedir. Ancak bu tür idrar kaçırma sorunu yaşlılarda yaygındır. İnsanların sosyal yaşamında büyük sorunlara neden olmaktadır.Erkeklerde İdrar Kaçırma Tedavisi
Erkeklerde idrar kaçırma tedavisi genel olarak, bir hasta fazla kilolu olduğu için idrar kaçırma ve sık idrara çıkma şikâyeti çekiyorsa, diyet ve egzersiz planı onu zayıflatacaktır. Ayrıca idrar kaçırmanın nedeni kabızlık ise ilaç verilmelidir. İdrar kaçırma sorunu diyabeti kontrol altına alınamayan kişilerde de ortaya çıktığı için hastanın diyet ve ilaçlarını değiştirmek mümkündür. Bu noktada hastanın aşırı sıvı alımı engellemektedir. Tedavisi idrar yolu enfeksiyonlarının neden olduğu idrar kaçırma için antibiyotik tedavisi uygundur. Bu, insanların normal hayatlarına dönmesini sağlamaktadır. Ayrıca mesane ve pelvik kasları güçlendirmek için egzersiz sırasında sık idrara çıkma ve idrar kaçırmayı da önlemektedir.Hangi Bölüm Yada Doktora Gidilmeli?
Tedavisi üroloji doktorları tarafından gerçekleşmektedir. Şehrinizde bulunan en iyi üroloji doktorlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilir, profilleri inceleyip randevu alabilirsiniz. İstanbul en iyi üroloji doktorları listesi https://doktorbilgini.com/istanbul-uroloji/ Ankara en iyi üroloji doktorları listesi https://doktorbilgini.com/ankara-uroloji/ İzmir en iyi üroloji doktorları listesi https://doktorbilgini.com/izmir-uroloji/ Bursa en iyi üroloji doktorları listesi https://doktorbilgini.com/bursa-uroloji/ Antalya en iyi üroloji doktorları listesi https://doktorbilgini.com/antalya-uroloji/ Diğer iller için arama DoktorBilgini arama motorundan uzmanlık alanı yada doktor adını ve şehrini seçip randevu alabilirsiniz.”Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuza başvurunuz.”
Yorum Yapın