Doğru Eş Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmeli
Hayatımızdaki en önemli seçimlerden biri de evleneceğimiz kişiyi seçmektir. Bunun için doğru eş nasıl seçilir sorusuna cevap bulmak gerekir. Ülkemizdeki boşanma istatistiklerine baktığımızda son on yılda boşanmaların %40’a varan oranda arttığı, evliliklerin ise %3 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte boşanma nedenlerine baktığımızda şiddetli geçimsizliğin %97 oranında boşanma sebebi olduğu görülmüştür. Dolayısıyla bu istatistikler doğrultusunda eş seçiminde sıkıntılarımız olduğunu söyleyebiliriz.
Eş seçimine karar vermeden önce ilk yapmamız gereken, kendinizi tanımaktır. Öncelikle kendinizin kişisel, kültürel, toplumsal olarak bakış açınızı gözden geçirerek evliliğe hazır olup olmadığınızı, evlilik sorumluğu taşıyıp taşımayacağınızı belirlemeniz gerekir. Çünkü sadece evleneceğiniz kişiye odaklanarak yapacağınız bir seçim, sizi yanlışa götürebilmektedir. Bu nedenle doğru eş nasıl seçilir sorusuna cevap vermenin ilk adımı kendimizi tanımaktır.
Özellikle benzer sosyo-ekonomik düzeyden gelme, ailesel yapılarının uygunluğu, ortak kişisel değerlere sahip olma, eğitim düzeyinin yakın olması, dini eğilimlerinin benzeşmesi gibi hususlar eş seçerken göz önünde bulundurulmalıdır.
Doğru Eş Nasıl Seçilir ? Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bunların dışında eş seçiminde;
– Seçeceğiniz kişinin kişisel özelliklerine ve hayat felsefesine,
– İlgi alanlarına ve nasıl bir hayat yaşadığına,
– Aile ve arkadaş çevresindeki davranışlarına,
– Kişiliğinizle uyumlu olan özelliklerine,
– Güvenilir olmasına,
– Size ve çevrenize karşı saygılı olmasına,
– Sürekli sizi eleştirip aşağılamamasına ve sizi olduğunuz gibi kabul etmesine,
– Sizinle sağlıklı ve açık iletişim kurabilmesine,
– Kişinin bağımlılıkları olup olmadığına(alkol, uyuşturucu vs.)
– Olumsuz kişilik özelliklerine (inatçılık, aşırı kıskançlık gibi)
– Size duyduğu sevgi bağına,
– Fiziksel anlamda size uygunluğuna,
– Evlilik kurumuna bakış açısına mutlaka dikkat edilerek karar verilmelidir.
Doğru eş nasıl seçilir sorusunun cevabı olarak bunları söylemek mümkündür. Tüm bunların yanı sıra evlilik öncesi dönem oldukça önemli bir süreçtir. Evlilik öncesi dönemi(özellikle nişan dönemini) çok iyi değerlendirmek, eğer uyum sağlanamıyorsa, ilişkiyi evlilik yolunda zorlamamak gerekir. Ayrıca evlenir evlenmez çiftlerin hemen çocuk sahibi olmak istemesi de sıkıntı oluşturabilir. Sonuç olarak çocuk sahibi olma konusunda çiftlerin acele etmemeleri gerekmektedir.
Kadın ve erkek ilişkilerinin karmaşık bir yapıya sahip olması nedeniyle zaman zaman ilişkilerde sorun yaşanmaktadır. Ancak önemli olan karşılıklı adım atarak ve uzlaşarak sorunu fark edip, çözebilmektir. Evlilik kararlarının özenli bir şekilde verildiği ve boşanmaların az olduğu günler yaşamak dileğiyle….
Yorum Yapın