Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?
Ağız kokusu çoğu insanın başına gelen istenmeyen bir olaydır. Kimilerinde geçici bir durum olarak ortaya çıksa da, bazılarının günlük yaşamını olumsuz etkileyebiliyor. Ağız kokusunun nedenleri arasında çeşitli hastalıklar da yer alıyor. Bu hastalıkların önüne geçilmesi ağız kokusunun problemini ortadan kaldıracaktır. Ayrıca sigara kullanımı ve yeme içme alışkanlıklarını da ağız kokusunun nedenleri arasında gösterebiliriz. Peki ağız kokusu neden olur?
Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?
- Diş ve diş eti hastalıkları
- Solunum yolu hastalıkları
- Sindirim kaynaklı hastalıklar
- Yetersiz ağız hijyeni
- Ağız kuruluğu
- Yiyecekler ve içecekler
- Tütün ürünleri
Diş ve Diş Eti Hastalıkları (Periodontal Hastalık)
Dişlerde oluşmuş olan plak düzenli temizlenmediği takdirde zamanla tartar haline gelir. Tartar, diş ve diş eti arasında yiyecek kalıntılarının birikmesini sağlayan küçük boşlukların oluşmasına neden olur. Bu kalıntıların ağızdan uzaklaştırılması zorlaşır ve zamanla ağız kokusu nedeni olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda diş eti problemleri, diş eti iltihabı, enfeksiyon ve bakteriler de tedavi edilmediği zaman ağız kokusuna neden olurlar.
Solunum Yolu Hastalıklarına Bağlı Ağız Kokusu Nedenleri
Boğazın gerisinde bulunan bademciklerde meydana gelebilecek bademcik taşları, bakteri üremesine ortam hazırlar. Bu bakteriler ağız kokusunun bir diğer nedeni olarak karşımıza çıkar. Ayrıca sinüsler ile alt ve üst solunum yollarında oluşan enfeksiyonlar da ağız kokusuna neden olmaktadır.
Sindirim Kaynaklı Hastalıklar
Gastroözofageal Reflü Hastalığı(GÖRH):Mide kaynaklı olan gastroözofageal reflü hastalığı, mide asidi ve safra içeriğinin veya tüketilen gıdaların mideden yemek borusuna geri kaçması şeklinde tanımlanır. Dolayısıyla bu hastalığa sahip kişilerde mideden gelen asidik yapıdaki maddeler gaz oluşumuyla birlikte ağız kokusunun nedenleri arasına girer.
Yetersiz Ağız Hijyeni
Ağız ve dişlerin doğru ve düzenli temizlenmemesi ağız kokusu nedenlerinden bir diğeridir. Dişlerin ve diş protezlerinin düzenli olarak fırçalanmaması yiyecek kalıntılarının birikmesine ve plak oluşumuna ortam hazırlar. Bunlar da hoş olmayan koku üretirler ve sonuç olarak ağız kokusunun nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Yani ağız kokusunun nedenlerinden birini daha ortadan kaldırmak için diş sağlığı ve bakımına özen göstermek gerekir.
Ağız Kuruluğu
Ağızda üretilen ve sindirime yardımcı olan tükürük, ağız hijyenine de doğal olarak katkı sağlar. Başka bir deyişle tükürük, ağız temizliğinde önemli bir yere sahiptir ve ağız kokusuna neden olabilecek unsurlarla savaşır. Bu nedenle ağız kuruluğu yaşayan kişilerde ağız kokusu görülmesi olasıdır.
Yiyecek ve İçecekler
Ağız kokusu neden olur sorusunun bir diğer cevabı ise yeme içme alışkanlıklarımızdır. Güçlü ve yoğun kokuya sahip baharatlı yiyecek ve içecekler de ağız kokusunun nedenleri arasındadır. Soğan, sarımsak ve bunlara benzer yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi hoş olmayan kokular üretir. Bununla birlikte bazı yiyeceklerin midedeki sinirimi sonrası oluşan sindirim ürünleri kan dolaşımıyla akciğerlere taşınır. Bu maddeler de nefes yoluyla ağız kokusu oluşumuna neden olur.
Tütün Ürünleri
Tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi ağız kokusunun nedenlerinden biridir. Bunun yan ısıra tütün ürünleri ağızda kötü kokuya neden olabilecek olan diş ve diş eti rahatsızlıklarına ortam hazırlar. Ayrıca sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımı ağız kuruluğuna neden olarak ağız kokusunu tetiklemektedir.
Ağız Kokusunun Diğer Nedenleri
Ağız kokusunun nedenleri arasında sayılabilecek diğer unsurlar böbrek hastalıkları ve yetmezliği, karaciğer hastalıkları ve yetmezliği, şeker hastalığı ve uyku apnesi şeklinde sıralanabilir. Ayrıca bazı ilaçlar da ağız kokusu nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ağız kokusunun yukarıda belirttiğimiz başlıca sebeplerinin yanında bir çok farklı sebebi vardır. Ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olarak kabul edilen ağız kokusu problemi yaşıyorsanız bir ağız ve diş sağlığı uzmanını ziyaret etmeniz faydalı olacaktır.
Sağlıkla kalın.
Yorum Yapın