Adet Gecikmesi Ne Anlama Gelir?
Adet gecikmesi birçok kadının sıkça karşılaştığı bir durumdur. Normal adet döngüsü 24-35 gün arasında gerçekleşir ve 5-7 gün sürer. Bununla birlikte döngünün 21 günden kısa olmasına sık adet görme 35 günden geç olmasına da seyrek adet görme denir. Ancak adet gecikmesi sebep olabilen birçok neden bulunmaktadır. Bunlar organik ve hormonel olabilmektedir. Organik sebepler yaşla gelen menopoz, rahimde bir hastalık, kanser olarak sıralanabilmektedir. Ancak hormonel sebepler ise birçok nedene bağlı gelişebilmektedir. Örneğin doğum kontrol hapları, polikistik over sendromu, stres gibi.
Her Adet Gecikmesi Hamilelik Mi Demektir?
Adet gecikmesinin nedenlerinden en yaygını olanı hamileliktir. Bu yüzden yani hamilelik şüphesi varsa ve birey adet gecikmesi yaşıyorsa bir test yaptırması gerekmektedir. Bunun dışında aslında her adet gecikmesini hamileliğe bağlamak doğru olmaz. Adet gecikmesinin birçok sebebi olabilmektedir. Bunlar:
- Stres: Stres adet dönemi düzensizliğinin en büyük nedenidir. Adet düzeni sağlayan beynin bölgesi, stres altında düzenli çalışamayabilmektedir.
- Düşük vücut ağırlığı: Normalden zayıf olmak yumurtlama durumunu etkiler ve adet düzensizliğine yol açar.
- Aşırı kilo: Aynı şekilde obezite de hormonel değişikliklere sebep olur ve adet düzensizliği oluşur.
- Polikistik Over Sendromu: Polikistik over sendromu yumurtalıkların üzerindeki kistlerin erkeklik hormonu salgılatması adet düzensizliğine yol açar.
- Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapları kullanımının bırakılması kişilerde adet düzenini bozar, yerine oturması 6 ayı bulabilmektedir.
- Kronik hastalıklar: Bireylerde bulunan birtakım hastalıklar adet düzensizliğine sebep olabilmektedir.
- Tiroit Sorunları: Aşırı aktif veya aşırı pasif tiroit bezleri adet gecikmesine sebep olabilmektedir.
Detaylı bilgi için: Adet gecikmesi neden olur
Adet gecikmesi birçok sebeple ortaya çıkabilir. Bu durumun bazı belirtilerini tanımak birey için faydalı olacaktır. Bunlar:
- Karında ve belde ağrı
- Hamilelik
- Doğum kontrol haplarının düzensiz alınması
Adet Gecikmesi Belirtileri Nelerdir?
Adet gecikmesinin en sık görülen belirtileri arasında kanamanın gecikmesidir. Ancak farklı hastalıkalra bağlı olarak farklı adet gecikmesi belirtileri görülebilmektedir. En yaygın belirtiler;
- Aşırı tüylenme
- Kasık bölgesinde yoğun ağrı
- Şiddetli baş ağrısı
- Vücutta sivilcelenme
- Nedensiz aşırı kilo alma ve verme
- Vücutta şişlik
Adet Gecikmesinin Bir Zararı Var mıdır?
Adet düzensizliği aynı öksürük gibi başka durumların habercisi olabilir. Bu sebeple nedenini iyi anlamak ve üzerine gitmek bireyin sağlığı için faydalı olacaktır. Adet gecikmesine giren birey sebebini anlamadığı için bu durumu stres yapacak ve adet gecikmesini daha da uzatacaktır. Bu sebeple böyle bir durumda tüm şikayetlerinizle beraber bir kadın hastalıkları uzmanını görmeniz en doğrusu olacaktır. Adet düzeni sağlamak için doğada bulunan bitkileri kullanmadan önce ise doktorunuza başvurmanız en doğrusudur. Bilinçsiz bitkisel destekleyici kullanmak daha büyük zararlara yol açabilir. Eğer sebebi bilinmeyen bir adet düzensizliğiniz varsa, vakit kaybetmeden doktorlarımızdan randevu alın.
2 Ay Adet Gecikmesi Normal mi?
2 Ay adet geçikmesi normal değildir. Hamilelik belirtileri yoksa kadın hastalıkları ve doğum uzmanına kesinlikle muayene olmakta fayda vardır. Çünkü gecikmenin nedenleri arasında farklı hastalıklar olabilmektedir.
Yorum Yapın