facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Tüberküloz (Verem Hastalığı) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Tüberküloz (Verem Hastalığı) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tüberküloz (Verem Hastalığı) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tüberküloz hastalığı diğer bir adı ile verem hastalığıdır. Toplumda daha çok verem hastalığı olarak bilinen ciddi hastalık türlerinden biridir. Hava yolu ile bireyden bireye yayılan bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır. Ölümcül riski olan bu hastalık, mycobacterium tuberculosis isimli bakterilerden kaynaklanan bir hastalık olarak bilinmektedir. Tedavisi mümkün olan bu hastalıktır. En bilindik tedavi yöntemi olan verem aşısı ile hastalığın önüne geçilebilmektedir. Pek çok kişi tüberküloz hastalığı nedir, tüberküloz belirtileri nelerdir, tüberküloz tedavisi, tüberküloz nasıl bulaşır gibi konuları merak etmektedir. Hastane Enfeksiyonundan korunma yolları nelerdir ? https://doktorbilgini.com/hastane-enfeksiyonu-nedir-korunma-yollari-nelerdir/ İlginizi çekebilir.

Tüberküloz Hastalığı Nedir?

“Tüberküloz hastalığı nedir?” sorusu birçok kişi tarafından araştırılan bir konudur. Aslında toplumda en bilindik adı olan verem hastalığı anlamına gelmektedir. Bu hastalık, mycobacterium tuberculosis denilen bir bakteri ile oluşmaktadır. Tedavi edilmez ise ya da tedaviye geç kalındığı taktide ölümcül riski olabilmektedir. Solunum yolu ile bulaşabilmekte olan bir hastalıktır. Uzun yıllardan beri var olan bir hastalıktır. Verem hastalığı, toplum tarafından oldukça endişe duyucudur. Eskiden tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktı. Bugün gelişen teknoloji ile önceden teşhisi bile mümkün olarak hastalığın önüne geçilebilmektedir. Bunun dışında verem mikrobu ise, güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalan bir bakteridir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları bu tüberküloz olarak da bilinen verem mikrobunu kısa sürede öldürmektedir. Günümüzde hala önemli bir hastalık olan verem hastalığı, halk sağlığı için önemli bir tehdit unsurudur.

Tüberküloz Belirtileri Nelerdir?

Tıbbi anlamda tüberküloz olarak bilinen verem hastalığı, bulaşıcı bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Ölümcül riski olması nedeni ile oldukça önemlidir. Bu sebeple tüberküloz belirtileri toplumda önemli bir konudur. Akciğer tüberkülozunda, öksürük, balgam ve öksürük ile kan tükürme gibi veya da göğüs-sırt ağrıları, nefes darlığı gibi şikayetler bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca akciğer dışı olan organlarda verem hastalığındaki genel belirtiler, bulunan organa göre değişiklik meydana gelmektedir. Örneğin, gırtlak tutulumunda ses kısıklığı olabilmektedir. Böbrek tutulumunda ise idrar şikayeti gibi birçok farklı belirtilere saptanmaktadır. Bu sebeple organlara göre verem hastalığı olarak da bilinen tüberküloz hastalığındaki belirtiler sırası ile şöyle yer almaktadır. Akciğer tutulumunda ortaya çıkan belirtiler, öksürük, balgam ya da hemoptizi: bu rahatsızlık da öksürük ile alakalıdır. Eğer 2 haftadan uzun süren bir öksürük kişide görülmekte ise bu hastalıktan şüphelenilmektedir. Öksürük genellikle balgam ile birlikte meydana gelir. Fakat bazı zamanlarda kan da öksürük ile beraber meydana gelmektedir. Ayrıca göğüs ağrısı ve sırt ağrısı gibi belirtiler de bu hastalıktan şüphelenmeye yol açabilmektedir. Bunların dışında nefes darlığı ya da ses kısıklığı gibi bulgularda ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler verem hastalığının en bilindik ve en yaygın olan belirtileri arasında yer alır. Bu durumlar görüldüğü taktirde kişi verem hastalığına büyük ihtimal ile yakalanmıştır. Kişinin tüberküloz olduğunu garantilemek adına ve tedaviye başlamak adına kişi bir an önce en yakın bir hastaneye giderek gerekli olan tüm tetkikleri yaptırmalıdır. Bu durumların haricinde genel olarak açıklanan bulgular ise, kişide görülen halsizlik, çabuk yorulma, kilo kaybı ve çocuklarda kilo almada bir duraklama ve ateş ya da terleme gibi belirtilerde verem hastalığında görülmektedir. Bu bulgular arasında yer almaktadır.

Tüberküloz Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

İnsanların oldukça endişe duyduğu bir hastalık olması nedeni ile hastalığın tedavisi, toplumda oldukça önemlidir. Ölüme yol açan bir hastalık olması ve bulaşıcı bir etkisi olması nedeni ile insanlar bu hastalıktan son derece korkar haldedir. Verem olarak toplumda bilinen bir hastalık olan tüberküloz tedavisi en çok araştırılan bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi genellikle ilaç ile yapılmaktadır. İlaç ile tedavi bu hastalığın temel taşı olmaktadır. Fakat verem hastalığı tedavisi, diğer bakteriyel enfeksiyonların tedavi sürecinden çok daha fazla uzun sürmektedir. Eskiye göre değişen ve gelişen tedavi sürecinin olması ile insanlar rahatlamıştır. Günümüzde verem hastalığına neden olan bakterilerinin en önemli kısmı, tüberküloz ( verem ) tedavisi için en çok kullanılan ilaçlara direnç geliştirmiştir. Aktif tüberkülozlu kişiler, enfeksiyonu ortadan kaldırabilmek adına ve beraberinde antibiyotik direncinin gelişmesini önleyebilmek için 6 ya da 9 ay süresince birden fazla ilaç kullanmak zorundadırlar. Bu ilaçlar tüberküloz tedavisi boyunca kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bir diğer değişken ise bakterilerin olası bir durumda ilaç tedavisine direnç göstermesidir. Aynı zamanda hastalığın aşamasına, enfeksiyonun, hastanın vücudundaki konumuna bağlı olarak tedavi sürmektedir. Fakat bu durumların haricinde, kişide gizli tüberküloz hastalığı bulunuyor ise, sadece bir ya da iki farklı verem hastalığı için geliştirilen ve uygulanan verem ilacı kullanılması yeterlidir. Ayrıca aktif olarak bulunan verem hastalığında ve özellikle de ilaca karşı dirençli bir bakteri türü bulunuyor ise, aynı anda birden fazla ilaç çeşidi kullanılmaktadır. Tedavi süresinde, yaygın olarak kullanılmakta olan ilaçlar ise, izoniazid, pirazinamid, rifampisin ve beraberinde etambutoldur. Bu ilaçların yanı sıra birde ilaca karşı dirençli olan verem hastalıklarında enjekte edilebilen preparatlar da adlandırılmakta olan amikasin ve aynı zamanda kapromisin ile beraber florokinolon grubu antibiyotikler kullanılmaktadır. Bu antibiyotikler ise, genellikle 20 ya da 30 ay boyunca kullanılan ilaçlar olarak bilinmektedir. Bu ilaçlı tedavi türlerinin haricinde mevcut ilaçların hepsine karşı dirençli türlerde olan tedaviye ek olarak gerçekleştirilen, yeni bulunmuş bedaquliline ve linezolid hekimler tarafından kullanılan ilaçlı tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Tüberküloz Nasıl Bulaşır?

“Tüberküloz nasıl bulaşır?” sorusu bulaşıcı hastalık olması nedeni ile oldukça yaygındır. Verem olarak toplum tarafından bilinen bu hastalık, birçok nedenden dolayı bir başkasına bulaşabilme riskine sahiptir. Verem hastalığına yakalanan kişilerin aksırma, öksürme ve hapşırma gibi unsurlarla etrafa saçmaktadır. Mikropların başka kişiler tarafından solunuması ile bu hastalık bulaşmaktadır. Ayrıca verem mikrobu, güneş görmeyen ve iyi derecede havalanamayan yerlerde saatlerce havada kalabilmektedir. Tüberküloz nasıl bulaşır sorusunun bir diğer cevabı, tedavi olmayan verem hastalarının, her yıl yaklaşık 10-15 kişiye bulaştırabilir. Verem hastalığı bulaşan kişiler ise, yüzde 5’i 1-2 yıl içerisinde aktif bir verem hastası olur. Veya da enfekte olan kişilerin yüzde 5’inde verem mikrobu vücut içerisinde sessiz bir şekilde bekler. Vücut direncinin düştüğü durumda, vücutta beklemekte olan bu hastalık mikrobu çoğalarak verem hastalığına yol açmaktadır. İnsanların yaşamlarını kaybetmesi nedeni ile toplum oldukça hassas davranmaktadır. Verem hastalığı yüzde 65 ve yüzde 70 oranında akciğerde görülmektedir. Yüzde 25 ile yüzde 30 oranında da diğer organlarda görülebilen bir hastalıktır. Bu durumların sonucunda akciğer dışı organ tutulumunda, akciğer zarı ve lenf bezleri veya beyin zarı, kemik ya da böbrek, kalp zarı ve daha birçok diğer organ tutulumu şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlardan dolayı günümüzde insanlar gerekli tetkikleri yaptırarak, bu gibi birçok hastalığın önüne geçebilmektedir.
  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers