facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi
Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Çeşitli virüslerin neden olduğu hastalık genellikle çocukluk döneminde yakalanılan bir hastalıktır. Belirgin belirtiler ile kendini göstermeyen ve derideki kırmızı döküntüler ile hemen teşhis edilebilen bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık olmasından dolayı, hastalığı geçirmekte olan kişilerle uzun süre aynı ortamda bulunmaktan kaçınmak gerekir. Su çiçeği neden olur belirtileri ve tedavisi nelerdir şimdi onu inceleyelim.  

Çocuklarda ve Yetişkinlerde Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir?

Gözle görülebilen belirtileri sayesinde kolaylıkla teşhisi konabilen su çiçeği tehlikeli olmayan bir hastalıktır. Bununla birlikte görülme sıklığı olarak çocukluk çağında görülmesi olası olan hastalıklardan biridir. Virüs kaynaklı bir hastalık olmasından dolayı, virüsün başka kişilerle temas etmesiyle birlikte bulaşıcı olma özelliği taşımaktadır. Solunum yolu ile vücuda yerleşen hastalık, kısa sürede deride kırmızı ve pul şeklinde olan kabarcıklar ile kendini göstermektedir. Su çiçeği belirtileri şunlardır:
  • Kırmızı renkli döküntüler
  • Kaşıntı
  • Yüksek ateş
  • İçi dolu kabarcıklar
  • Sırt bölgesinde kırmız lekeler de su çiçeği belirtileri arasındadır.
Tehlikeli bir hastalık olmamasından dolayı ilaç tedavisine gerek kalmadan yaklaşık bir hafta gibi bir sürede vücudu terk etmektedir. Döküntüler acı hissine neden olmaz ancak aşırı şekilde kaşınarak rahatsızlık verir. Ayrıca döküntüler ile oynanmadığı sürece leke bırakmadan görünmez olurlar. Bu sebeple özellikle çocukların bu dönemde vücutları ile oynamamaları gerekir. Ailelerin bebeklerde su çiçeği belirtileri gösterip göstermediği gözlemlenmelidir. Çocukluk döneminde su çiçeği geçirmemiş olan bir yetişkin, virüse maruz kaldığı durumlarda, bu hastalığı geçirme ihtimali oldukça yüksektir. Bu hastalık, geçirerek bağışıklık kazanılan bir hastalıktır. Bu sebeple hastalığa karşı bağışıklığı olmayan yetişkinlerde geçirebilmektedir. Çocuklarda görülen belirtiler ile kıyaslandığında daha az sayıda belirti ile ortaya çıkar ve kısa süre de geçer. Su çiçeği solunum yolu aracılığı ile bulaşan bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi önerilmemektedir. Deride oluşan kırmızı döküntüler için kaşıntıyı hafifleten kremler verilmektedir. Yetişkinlerin bu hastalık döneminde bol ılık su ile duş yapmaları önerilmektedir. Virüs ile savaşmada yetişkinlerin bağışıklıkları çocuklara göre daha güçlüdür.

Su Çiçeği Neden Olur?

Zona ve su çiçeğine ait ortak bir virüs olan varicella zoster virüsü hastalığın en temel nedenidir. Bu virüsün herhangi bir nedenden dolayı vücuda girmesi ile hastalık meydana gelir. Diğer yandan hastalığı geçiren kişinin yanında bulunmak hastalığa yakalanmaya neden olmaktadır. Bununla birlikte ortak kişisel eşyaların kullanılması bu virüse yakalanmaya neden olur. Nasıl olur sorusunun net cevabı da budur. Bulaşıcı olmasından dolayı önemli önlemler alarak su çiçeğinden korunmak mümkündür. Bir kere hastalığı geçirmiş olanlar, virüse karşı bağışıklık kazanır ve bir daha bu hastalığa yakalanmazlar. Çocuklukta hastalığı geçirmiş olanların bu hastalıktan korkmamaları ancak hastalığın diğer bir evresi olan zonadan kaçınmak için, yine de temkinli davranması gerekmektedir.

Su Çiçeği Tedavisi ve Aşısı

Su çiçeği tedavisi sürecinin kısa sürede tamamlanması için bağışıklık siteminin güçlü olması gerekir. Sağlam bünyeye sahip olan kişilerde kaşıntının azaltılması için losyon tedavisi uygulanmaktadır. Fakat kaşıntı hissi daha yüksek olanlar için ilaç tedavisi uygun görülmektedir. Aspirin bu dönemde önemle uzak durulması gereken bir ilaçtır. Hastalığı geçirirken aspirin kullanmak ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Sürekli kaşınma dürtüsü ağır basan çocukların tırnakları kısa tutulmalıdır. Bununla birlikte virüsün vücudu bir an önce terk etmesi için günlük sabun ile duşlar yapılmalıdır.  Ayrıca hastalığın neden olduğu yüksek ateş için hastaların ateşinin düşmesine yönelik tedavi uygulanmaktadır. Su çiçeği belirtileri gösterip tedavisi için iyi bir doktor önerisi arayanlar aşağıdaki linklerden randevu alabilmektedirler. İstanbul çocuk doktorları, İzmir çocuk doktorları, Antalya çocuk doktorları, Ankara çocuk doktorları, Bursa çocuk doktorları Bebeklerin doğumdan itibaren bağışıklık sistemleri için gerekli olan birtakım aşılar vardır. Bu aşılar içinde yer alan su çiçeği aşısı, hastalıktan büyük ölçüde koruyucu özelliğe sahiptir. Bu nedenle bebeklik döneminde yapılan aşının yanı sıra, hastalığı geçiren bir kişiden bu hastalığın kapıldığı düşünüldüğünde tedbir amaçlı korunma aşısı uygulanmaktadır. Hastalığın kuluçka süresi uzun olmasından dolayı, bulaşıcılığı da aynı oranda yüksektir. Bu sebeple riskli bir yan etkisi olmayan aşının çocuklara mutlaka yaptırılmalı ve gerekli görüldüğü durumlarda da doktor tavsiyesi ile yapılmalıdır. Özellikle okul çağına gelmiş olan çocukların, arkadaşlarına bulaştırmamaları ya da virüse yakalanmamaları için aşı ihmal edilmemelidir.  
  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers