Psikoloji Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Kişiden kişiye ve tanıya göre değişen psikoloji bozukluğu belirtileri ağır ya da hafif yaşanabilmektedir. Ayrıca bazı psikolojik rahatsızlıklar kendilerini fizyolojik olarak gösterirken bazıları da psikolojik olarak kişiye ciddi zararlar verebilmektedir. Bu yüzden belirtileri yaşayan kişinin psikolojik destek alması önemlidir.
Psikoloji Bozukluğu Belirtileri
- Kronik Yorgunluk
- Günlük rutini yapamaz hale gelmek
- Uykusuzluk
- İştah artışı veya azalışı
- Karamsarlık
- Kas gerilmesi
- Endişe
- Aşırı heyecan
- Huzursuzluk
- Düşünceleri toplamada güçlük çekme
- Umutsuzluk
Yaşanan belirtiler hastalığın türüne ve bireye göre değişiklik göstermektedir. O yüzden aynı tanıya sahip iki psikoloji bozukluğu hastası aynı belirtileri göstermeyebilmektedir. Ayrıca yukarıda sıraladığımız belirtilerin birkaçı aynı anda görülebileceği gibi, bir belirtide şiddetli şekilde kişide görülenbilmektedir. Kişi yaşadığı bu durumları fark ettiğinde bir uzman yardımı almalıdır. Genellikle psikoloji bozukluğunun tedavisi vardır. Ancak bu durum kişiden kişiye, yaşadığı semptomlara ve tanıya göre değişiklik göstermektedir.
Depresyon en sık karşılaşılan psikoloji bozukluğu hastalıklarındandır. Kişi sürekli kendini umutsuz, mutsuz, çaresiz, karamsar ve ilgisiz hissetmektedir. Bu durum bireyin sosyal hayatını, iş durumunu ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Bazı psikoloji bozukluğu belirtilerinin ise yaygın olarak birkaç nedenden ötürü kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Mevsimsel depresyon da bu nedenlerden biridir. Mevsimsel depresyon semptomları kişinin günlük hayatında ve ruh halinde değişikliklere neden olmaktadır.
- Uyku düzensizliği
- Kişisel bakımın aksatılması
- İştahtaki artış ya da azalış
- Konsantrasyonu toplamada güçlük
- Sürekli umutsuzluk hissine kapılmak
Gibi belirtiler ile depresyon kendini göstermektedir. Bununla birlikte psikoloji bozukluğu yaşayan kişiler genellikle yoğun stres altında oldukları için sürekli baş ağrısı yaşayabilirler.
Psikoloji Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Kişiden kişiye değişen nedenler, bireyin çocukluk travmalarına, ağır sorunlarına, olayları algılayış biçimine ve çevresel faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Şizofreni gibi ağır psikoloji bozukluğu hastalıklarında da genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığı gözlemlenmiştir. Genetik faktörler psikolojik rahatsızlıklar için önemli bir etkendir. Yapılan araştırmalara göre psikoloji bozukluğu belirtileri de genetik faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir.
Psikoloji Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?
Psikolojik bozukluğun türüne ve belirtilerine göre değişmektedir. Bazı rahatsızlıklar kendilerini fizyolojik olarak, bazılar da psikolojik olarak göstermektedir. Uzman bir doktor tarafından yapılan tetkiklerde fizyolojik bir bulguya rastlanılmamışsa, bu durumda olayın psikolojik boyutu incelenmektedir.
Psikoloji Bozukluğu Tedavisi Nedir?
Psikoloji bozukluğu belirtileri gibi tedaviside uygulanacak yöntem de kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hastalığın türüne göre ilaç ya da terapi seansları ile kişi tedavi edilebilmektedir. Ayrıca hastanın ve çevresinin tanı hakkındaki farkındalığı da tedaviyi olumlu etkilemektedir.
Yorum Yapın