facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri gün geçtikçe daha çok artan hastalık türü haline gelmiştir, meme kanseri belirtileri farkındalığı ile erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü sayesinde tedavisi mümkündür. Akciğer ve rahim kanserinden sonra en çok görülme sıklığı olan kanserdir. Son araştırmalara göre 9 kadından birisi meme kanseri hastalığına yakalanmaktadır. Erkeklerde ise bu oran çok düşük olmasına rağmen yine bu hastalığa yakalanması oldukça olağan bir durumdur.

 

Meme kanseri teşhis ve tanısı oldukça kolay bir süreçten geçmektedir. Fiziksel muayene veya MR gibi teknolojik aletler ile meme de bulunan kisti tarama testlerinde ortaya çıkar. Lakin hastaların birçoğu ilk belirtileri fark edemeyip son evrelerde hekime gitmeleri tedavi sürecini oldukça zorlaştırmaktadır. Bu yüzden kadınlar her yıl düzenli olarak hekimleri tarafından muayene edilmelidir. Meme kanseri genetik risk içeren kişilerde daha çok görülür. Yani ailenizde bu hastalığı geçiren insanlar olması sizde de bu hastalığın çıkması olasılığı yüksek bir durumdur. Erken adet gören, geç menopoz ve sigara içen kadınlarda meme kanserine yakalanma oranı oldukça fazladır.

 

Meme Kanserinin Belirtileri

 

Memeyi fiziksel olarak incelediğinizde meme kanseri belirtileri olarak duruş bozukluğu veya portakal kabuğuna benzer bir hal alması gözlenir.

l Memede kitle ve rahatsız edici fındık gibi şişlikler elinize kolayca gelebilir.

l Meme ucunda kokusu ağır olan akıntı veya kan gelmesi görülür.

l Koltuk altında bulunan lenfler yine meme kanserine yakalanan birinde kitle oluşabilir. El ile kontrol ettiğinizde koltuk altınızda kitleyi fark edebilirsiniz.

l Bu hastalığa yakalanan birçok insan, meme ağrısı şikâyeti görülmez ama kanser ileri evrelere geçmiş ise memede ağrı oluşabilir. Hatta bu ağrılar şiddetli olabilir.

l İleri evrelere kadar fark edilmeyen kanser meme üzerinde yaralara neden olur.

 

Meme Kanserinin Teşhisi

 

l Mamografi: Bu yöntemi kullanan hekim memede kist olup olmadığı sorusuna yanıt vermek için kullanır. Gözle görülmeyen ışınlar ile kitleyi tespit etmeyi amaçlar. Herhangi bir belirti olmazsa dahi ilk başvurulacak yöntemdir.

l Ultrasonografi: Ses dalgalarının oluşturduğu bu yöntem ile kitlenin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı belirlenir. Kötü huylu olan kitle içi sert olan solid tümördür.

l Galaktografi

l İnce iğne biyopsisi

l Kalın iğne biyopsisi

l Cerrahi biyopsi

 

Meme Kanserinin Tedavisi

Meme kanseri tedavisi aşağıdaki yöntemlerle uygulanmaktadır.

l Cerrahi Tedavi: Genellikle ilk başvurulan tedavi yöntemidir. Öncelik kanserli dokunun cerrahi yöntemler iler çıkarılmasıdır. Gerekirse koltuk altı lenf bezlerinin de temizlenmesi gerekir.

l Radyoterapi Tedavisi: Cerrahi tedavi yöntemi ile kanserli olan doku alınmış olur. Daha sonra ışın tedavisi yöntemine başvurulur. Nedeni ise kanserli doku alındıktan sonra kanserli hücre kalmışsa bu tedavi yöntemi o hücreleri de yok etmeyi amaçlar. Bu tedavi yöntemini gören hastalar genellikle vücutlarında genel bir halsizlik ve meme uçlarında sızlama olduğundan yakınırlar.

l Kemoterapi Tedavisi: Kanserli hücrelerinin ölmesi için dışarıdan hazır olarak verilen antikorlardır. Bu sayede kanserli hücreler yok edilmesi amaçlanır. Genellikle bu tedavi türünde ilaçlar, ağızdan veya damardan verilir. Kemoterapi gören hastalar 3 ile 4 ay arasında bir tedavi uygulanır.

l Hormon Tedavisi: Bazı türde kanser hücreleri içerdikleri hormon algılayıcıları ile birçok hormona duyarlı olabilir. Yani bu özellik vücutta hormon artmasının kanserli hücrelerinin artmasına neden olur. Özellikle östrojen hormonu örnek gösterilebilir. Bu tedavide amaç kanserli hücrelerinin sayısını azaltıp hormonu normal seviyeye indirmek amaçlanır.

 

DoktorBilgini

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers