Kronik Yorgunluk Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
Genellikle 35-50 yaş aralığında görülmektedir ve psikolojik nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Bu sebeple ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Ayrıca kronik yorgunluk sendromu nedenleri arasında depresyon ön plana çıkmaktadır ve belirtileri arasında ise en belirgin olanı eklem ve kas ağrılarıdır. Bununla birlikte Kronik Yorgunluk Sendromu tedavisi için öncelikle sağlıklı beslenilmelidir.
Psikolojik hastalıklar belirtisinin yanında, kalp rahatsızlığı, eklem hastalıkları, kan hastalıklarının da habercisi olabilir. Bu yüzden belirtileri varsa , ihmal edilmeden uzmanlara başvurmak önem teşkil etmektedir.
Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Kronik yorgunluk sendromu, kişinin kendini sürekli yorgun ve uykusuz hissetmesidir. Bununla birlikte kişi kendini mutsuz hisseder ve sosyal ortamlardan uzaklaşmaktadır. Ayrıca iş ve sosyal hayatını derinden etkileyebilmektedir. Genel olarak iş hayatında üst düzey yöneticilerde ve yoğun çalışan iş insanlarında görülebilmektedir. Bunun yanında stresli bir yaşamda tetikleyebilmektedir.
Kronik Yorgunluk Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Bugüne kadar kronik yorgunluk sendromunun nedenleri hala bulunamamıştır. Ancak kadınlarda erkeklerden daha çok görülmekle beraber 30 -50 yaş aralığında toplumda sıklıkla görülmektedir. Sendromun bilinen nedenleri aşağıdaki gibidir.
- Stres
- Yoğun çalışma hayatı
- Depresyon
- Kişinin kendine yeteri kadar vakit ayırmaması
- Uyku bozuklukları
- Diyabet
- Kansızlık
- Romatizmal hastalıklar
- Böbrek hastalıkları
- Karaciğer hastalıkları
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Kronik Yorgunluk Sendromu Belirtileri
- Nedeni bilinmeyen eklem ve kas ağrıları
- Hormonlarda dengesizlikler
- Sürekli olmak üzere kaygı durum bozukluğu
- Uzun süren baş ağrıları
- Hafıza Zayıflığı
- Konsantrasyon Güçlüğü
- Koltuk altında büyümüş yağ bezeleri
- Günlük aktivitelerinize engel olan sürekli yorgunluk hali
- Uyku Bozukluğu
- Uzun süren boğaz ağrıları
Risk Grupları
- Cinsiyet:Türkiye istatistiklerine göre kadınlara erkeklere oranla daha çok Yorgunluk Sendromu teşhisi konulduğu bilinmektedir.
- Yaş Grupları: Dünya genelinde psikologların açıklamalarına göre hastalarının 30-50 yaş aralığında olduğu gözlemlenmektedir.
- Yaşam şartları: Stresli bir çalışma ortamı veya stres yönetiminde sıkıntı yaşayan insanlarda daha çok gözlemlenmektedir.
Kronik Yorgunluk Tedavisi?
Her zaman olduğu gibi kronik yorgunluk tedavisi için düzenli ve sağlıklı beslenmek çok önemli.
- Beslenme alışkanlığı düzene sokulmalı
- Kesinlikle uzman kontrolünde ilaç tedavisi
- Psikologlardan destek olarak terapi
- Uyku düzenine çok dikkat edilmeli
- Nefes egzersizleri
- Stres yönetim egzersizleri
- Bol aktiviteli bir yaşam tarzı
Yorgunluk sendromu kolaylıkla tedavi edilebilen bir psikolojik rahatsızlık. Ancak psikolojik destek ile kısa sürede atlatılabilmektedir. Bu sebeple sizin için şehirlere göre en iyi psikolog listesini oluşturduk. Profilleri inceleyin, yorumları okuyup, kolaylıkla randevu alın.
Yorum Yapın