facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Göz Tansiyonu Glokom Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Göz Tansiyonu Glokom Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Göz Tansiyonu Glokom Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Halk arasında “karasu” adıyla bilinen Göz Tansiyonu yani glokom , diğer adıyla göz tansiyonu, genellikle belirti vermeden gizlice ilerleyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmez ise, kalıcı görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içerisindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir.

 

Kimlerde Görülür?

Göz içi basıncı normalden yüksek olan kişilerde glokom gelişme riski daha yüksektir; ancak göz içi basıncı yüksek olan herkeste glokom olabileceği anlamına gelmez. Göz tansiyonu (glokom), her yaşta görülebilir.

40 yaşın üzerindeki kişilerde glokom riski artmaktadır. 40 yaşın üzerindeki hastalarda daha sıklıkla görüldüğünden bu hastaların yılda bir defa göz tansiyonu kontrolünden geçmesi gerekir. Ailesinde olanlar ise daha sık kontrolden geçmelidir.

 

Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?

 

Göz tansiyonu belirtileri  ne yazık ki  Glakom ‘un erken evrelerinde  bulgu yoktur.

 

Göz içi sıvısının gün içerisindeki salınım farklılığından kaynaklanan baş ağrısı, göz çevresinde ağrı bazı hastalar tarafından ifade edilmektedir.

 

Ayrıca Göz Tansiyonu Belirtisi olarak gün içerisinde göz içi basıncının artışlarında hastalar bazen gelip geçici görme bulanıklığından şikayetçi olmakta, ışıkların etrafında halkalar gördüğünü bildirmektedirler.

 

Gözde sertlik hissi belirtiler arasındadır.

 

Sadece göze basınca olan ağrı da bir kısım hastanın şikayeti olmaktadır.

 

Erken tanının önemi nedir?

Glakom da görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basınç artışı, hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktoru tarafında düzenli aralıklarla yapılan muayeneler, glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yöntemdir.

 

Nasıl Teşhis Konulur?

Muayene sırasında doktorunuz;

 

  • Tonometre adı verilen bir cihaz ile göz içi basıncınızı ölçer.
  • Yarıklı lamba biyomikroskop muayenesi ile göz sinirinizi inceler.
  • Şüpheli bir durum ile karşılaşırsa (göz içi basıncı yükselmesi, göz sinirinin ortasında bulunan doğal çukurun tüm siniri kaplaması gibi) görme alanınızda bir kayıp olup olmadığını belirlemek adına görme alanı testinizi ister.

Nasıl Tedavi Edilir?

 

Göz Tansiyonu tedavisi için, göz içi basıncını düşüren göz damlaları kullanılır. Cerrahi seçenek veya lazer girişimi de göz içi basıncını düşürmek için başvurulan bir diğer seçenektir. Bazı hastalarda birden fazla cerrahi girişim de gerekebilir.

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers