Doğum Kontrol Yöntemleri: Doğum Kontrol Süngeri
Halk arasında çok bilinmeyen doğum kontrol süngeri nedir nasıl ve kimler kullanabilir sizin için DoktorBilgini ailesi olarak uzman deneyimlerini paylaşıyoruz.
Kadın vücuduna uygulanan doğum kontrol yöntemleri arasında oldukça rağbet görmektedir. Doğum kontrol süngerleri reçetesiz satılır ve uyuncu yüksektir. Kullanılması için ereksiyon gerektirmez. Yumuşak disk şeklinde köpükten yapılmış araçlardır. Rahim ağzını örten ve spermleri öldüren spermasit içeren doğum kontrol süngerlerinin cinsel hastalıklara karşı koruma gücü yoktur.
Doğum Kontrol Süngeri Nasıl Kullanılır ?
Doğum kontrol süngeri nasıl kullanılır? Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları nasıl kullanılması gerektiğini anlatıyor.
Doğum kontrol süngerleri cinsel ilişkiden saatler önce yerleştirilebilir ve 24 saat boyunca gebelikten korur. Gebelik önleyici ekstra bir önlem olarak kullanılabilir. Fakat doğum kontrol süngeri kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Aşağıdaki durumlarda doğum kontrol süngeri kullanımı önerilmez:
Spermasit ve/veya poliüretan alerjiniz varsa
Süngerin yerinde kalmasını engelleyen vajinal bir probleminiz varsa
İdrar yolu enfeksiyonu geçmişiniz varsa
Toksik şok geçmişiniz varsa
Yakın zamanda doğum, düşük ve kürtaj yaşadıysanız
AIDS iseniz
Gebelik riskiniz yüksek ise
Doğum Kontrol Süngeri Farkı
Doğum Kontrol süngerleri ilişki üzerinden 6 saat geçmeden çıkarılmamalıdır. Çıkarıldıkları takdirde gebelik riski doğar. Ayrıca gebelik önleyici süngerler vajinal kuruluk, idrar yolu enfeksiyonu ve cinsel yolla bulaşan hastalık bulaşması gibi problemlere yol açabilir. Adet döneminde gebelik önleyici sünger kullanılmaması gerekir.
Doğum kontrol süngerinin diğer doğum kontrol yöntemlerinden farkı rahim duvarına direkt kapatması ve spermasit barındırmasıdır. Uyuncu yüksek olsa da herkesin kullanımına uygun olmadığı için kullanmadan önce doktora başvurulması önemlidir. Gebelik şansı yüksek olanlar ile cinsel hastalık kapma veya bulaştırma riski olan kişilerin bu yöntemi kullanmaması gerekmektedir. Eğer kullanacaklarsa da prezervatif veya doğum kontrol hapları gibi yöntemleri de aynı anda kullanmaları gereklidir.
Doğum Kontrolündeyken Nelere Dikkat Edilmeli
Gebelik önleyici süngeri kullanmak için, süngeri ıslatın ve elinizle sıkıştırın. Süngeri vajinanızdan içeriye sokun ve gideceği yere kadar ittirin bu esnada süngeri tırnağınızla delmemeye özen gösterin. Süngerin rahim ağzını örttüğünden emin olun. Cinsel ilişkiden sonra en az 6 saat süngeri çıkarmayın ancak 24 saatten uzun süre de içeride tutmayın. Doğum kontrol süngerini kayışı vasıtasıyla yavaşça çekerek çıkartın. Gelmemesi durumunda biraz bekledikten sonra tekrar deneyin. İçeride parça bırakmamaya özen gösterin.
Size en uygun doğum kontrol yöntemini öğrenmek için şimdi doktorunuzdan randevu alın.
İstanbul Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları İçin
Ankara Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları İçin
İzmir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları İçin
Doğum Kontrol (Gebelikten Korunma) Yöntemleri Nelerdir?
Doğum Kontrol Halkası Nedir ? Nasıl Kullanılır ?
Yorum Yapın