facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Diş ve Diş Eti Sağlığı İçin Diş Dolgusu
Diş ve Diş Eti Sağlığı İçin Diş Dolgusu

Diş ve Diş Eti Sağlığı İçin Diş Dolgusu

Dişlerin yavaşça sağlıklarını kaybetmeleri ve çürükleri görülmesi durumunda genelde ağızda koku ve dişlerde ağrı görülür. Bu ağrılar dayanılmaz hale gelebildikleri gibi, çürükler ilerleyebildiği için diş kayıplarına gidecek kadar kötüleşme görülür. Dişlerin üzerindeki çürükler sinirlere yaklaştığı zaman kanal tedavisi uygulanabileceği gibi diş hekiminizin kararı doğrultusunda çürük bölgenin kazınması ve buraya bir daha çürük oluşmaması için bir kaplama (dolgu) yapılması işlemi yapılabilir. Diş dolguları farklı malzemelerden yapılabilirler ve hepsinin dayanıklılık süresi ve maliyeti değişkendir. Ayrıca çürüklerden kaynaklanan şikayetleri en aza indirmede ve çürüklerin yarattığı tahribatın ilerlemesini en iyi şekilde önlemektedir. Diş dolgusuna ihtiyacınız olup olmadığının diş hekiminiz karar verir ve diş muayeneniz sırasında her kısmı detaylı şekilde inceler. Gerekli görülmesi halinde diş röntgeni çekilmesini talep eden diş hekiminiz, dolgu girişimine size uygun dolgu malzemesine karar verdikten sonra başlayabilir.

Diş Dolgusuna Ne zaman İhtiyaç Duyulur?

Diş dolgusu çürüklerin geniş bir alana yayıldığı, ağrı yapan çürüklerin olduğu dişlerde çürüğün daha çok ilerlememesi için yapılan bir işlemdir. Bu karar diş hekiminizin detaylı incelemesi sonucu verileceği için düzenli diş muayenesine girmek faydalı olacaktır. Tabii en başta dişlerin düzenli fırçalanması, ağız bakım suyu kullanılması, şekerli ve asitli yiyeceklerin tüketilmemesi, sigara içilmemesi gibi çürüklere yol açabilecek etkenlerden uzak durulması gerekir. Bu sayede dolgu tedavisi gibi girişimlerin sayısı en aza indirilebilir. Her ne kadar düzenli bir ağız bakımı yapılıyor olsa da diş çürükleri oluşabilir. Bu durumda hekiminiz diş dolgu malzemesine karar verir gerekli bölgeye dolgunuzu yapar.

Diş Dolgusu Geçici Bir Çözüm müdür?

Diş dolgusu için kullanılan malzemeler kişilerin alerjik durumlarına göre seçilir ve her birinin maliyeti farklıdır. 

  • Altın dolgular: Sipariş üzerine yapılır ve 20 yıldan fazla kullanılabilirler. Birçok uzman altın dolgunun en iyi dolgu olduğunu düşünmektedir. Fakat en pahalı seçimdir ve uygulanması bir seanstan fazla sürer.
  • Amalgam (gümüş) Dolgular: Aşınmaya karşı dirençli olup daha ucuzdurlar. Renkleri koyu olduğu için görünen yerlerde yapılması fark edilir niteliktedir. Bu sebeple ön dişler için uygun değildir.
  • Kompozit Reçine Dolgu: Dişlerle aynı renktedirler. Fakat zamanla kırılıp aşınabildikleri için büyük dolgular için ideal değildir. Çay, kahve tüketimi ile sararmaları mümkündür.
  • Porselen Dolgular: Sipariş üzerine üretilirler ve lekelenmelere karşı dirençlidirler fakat maliyetleri altına yakındır.

Seçilen malzemelere göre dolgular 3 yıl ile 20 yıl arasında dayanabilirler. Hekiminizin karar verdiği dolgu çeşidi ile uzun bir süre çürüğün ilerlemesi engellenir ve çiğneme aktiviteleri sekteye uğramaz.

Eğer dolgu yapılması gerektiğini düşündüğünüz bir çürüğünüz varsa dolgu malzeme ve yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için diş hekimlerimizden randevu alın. Sizlere şehirlere göre diş hekimi listelerini hazırladık. İstanbul diş hekimi , Ankara diş hekimi , İzmir diş hekimi , Bursa diş hekimi , Antalya diş hekimi profillerini inceleyin. Yorumları okuyup, hemen ücretsiz ön görüşme sağlayın. 

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers