Diş Köprüsü Nedir? Nasıl Yapılır?
Diş sorunları yaşayan insanların en çok aradıkları ” diş köprüsü nedir ?” ve ” Köprülü diş nasıl yapılır ? ” sorularıdır. Bununla birlikte implant mı köprü diş mi? araştırmasınıda sıklıkla yapılmaktadır.
Diş Köprüsü Nedir?
Diş köprüsü tedavisi, diş kayıplarında çok eskiden bugünlere kadar kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca diş çürümeleri ve diş kırılmaları içinde uygulanmaktadır. Mantık olarak gerçek bir köprü olarak düşünebilirsiniz. Bir köprünün 2 ayağı vardır. Köprü ayaklarını dişler olarak düşünün , ayakların ortasında sorun yaşanan veya kaybedilen diş bulunmaktadır.
Köprü dişler günümüzde 4 çeşit madde ile sizlere sunulmaktadır. Bunlar; altın, porselen, seramik ve alaşımdır. Ancak diş hekimleri tarafından dişlerinize uyum sağlaması ve estetik açıdan daha uygun olduğu için genel olarak porselen tercih edilmektedir.
Köprülü diş sonrası ağızda yabancı hissi, ağrı ve diş etlerinde sorun yaşanabilmektedir. Ancak 2 hafta içinde uyum sağlandıktan sonra tüm şikayetlerinizin yerine sağlıklı dişler alacaktır. Bu süreç sonunda yaşam kalitenizde oldukça artış görülecektir. Özellikle ön dişlerde sorun yaşayan insanlar daha güzel bir gülüşe sahip olabilmektedir. Yemek ve çiğneme sorunlarınız ortadan kalkacaktır.
Diş Köprüsü Çeşitleri
Dört çeşidi bulunmaktadır. Bunlar:
- Geleneksel
- Konsol
- Maryland
- İmplant destekli
Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?
Geleneksel Diş Köprüsü
Geleneksel diş köprüsü sadece dişler arasında eksik diş olduğunda kullanılır. Her iki tarafta bulunan dişler kesilerek kaplama yapılır. Daha sonra ölçü alınır ve kron üretimine başlanır. Kronlar hazır olduktan sonra kesinlen dişler köprü ayakları olarak kullanılır. Bu iki kaplama dişin arasında eksik dişinizin yerine alacak olan dişle beraber kaplama dişler yapıştırılır. Böylekli eksik dişiniz doldurululmuş olur.
Dünya genelinde en çok tercih edilen yöntemdir. Çünkü işlemlerin kolay olması ve maliyet ve dayanıklık açısından en avantajlı yöntemdir.
Konsol Diş Köprüsü
Geleneksel köprülü diş ile çok benzemektedir. Bu nedenlede ikisi karıştırılmaktadır. Ancak konsol diş köprüsü tedavisinde tek bir dişe kron yapılır. Bu diş ise eksik olan yerin hemen yan tarafıdır. Yine ölçüler alınır, üretilir ve yapıştırılır.
Maryland Diş Köprüsü
Diş kronu kullanılmayan durumlarda Maryland diş köprüsü tedavisi uygulanır. Geleneksel yönteme çok benzemektedir ve eksik dişin yanındaki her iki diş kullanılır. Maryland köprü yönteminde, dişlerin arka tarafına yapıştırılan metal ya da porselen bir tutucu kullanılır.
Bu yöntem eksik dişinizin her iki tarafında da diş bulunuyorsa uygulanabilmektedir.
İmplant Destekli Diş Köprüsü
Sanırım adı size nasıl yapıldığı hakkında çağrışımda bulunuyordur. Eksik yanında diş ve dişler bulunmuyorsa implant destekli köprülü diş yöntemi uygulanmaktadır. Örneğin; yan yana iki tane eksik dişiniz bulunuyor. En uçtaki eksik diş yerine implant tedavisi uygulanır ve köprü ayağı işlevini görmesi sağlanır.
Bu yöntem iki cerrahi operasyon gerektirmektedir.
- İmplantlar çene kemiğine cerrahi yöntemle gömülür.
- Köprü işlemi uygulamak için ikinci işlem yapılır.
İmplant destekli yöntemin tamamlanması 1-2 ayı bulabilmektedir.
İmplant mı Köprü mü?
Kaliteli kullanılan implantlar ömür boyu kullanılabilir. Ancak köprülerin uygun hijyen bakımlarına bağlı olarak değişiklik göstermekle beraber 5 ila 15 yılda değiştirilmesi gerekebilir. Diş hijyenin ihmal edilmesi implantların ve köprülerin ömrünü kısaltabilir.
Köprülü Dişe Neden İhtiyacınız Var?
Diş kayıpları ve eksiklikleri hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir, yaşam kalitenizi düşürebilir. İşlem sonunda;
- Daha güzel bir gülüşe sahip olabilirsiniz.
- Çiğneme sorunlarınızı ortadan kaldırır.
- Eksik dişler konuşmanıza engel olabilir.
- Eksik dişler yüzde değişikliklere neden olabilir.
- Sağlıklı dişlerinizdeki kaymaları önler.
Köprülü Diş Fiyatları
Fiyatlar birçok değişkene bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bunlar:
- Boşlukları doldurmak için gerekli olan diş sayısı
- Kullanılan malzemeler ve yapıları
- Dişin yeri
- Diş eti hastalığı
Fiyatlar hakkında bilgi almak için diş hekimleri irtibata geçiniz. Sizler için illere göre hekimlerin listesini hazırladık. Diş hekimleri listesini inceleyin. Yorumları okuyup , profilde yazan numarayı hemen arayın ve detaylı bilgiyi hekimin kendisinden alın.
Yorum Yapın