Diş Ağrısı Neden Olur?
Diş ağrısı, diş ve çevresinde hissedilen ağrıdır. İlk olarak çok rahatsız edici olabilen bu ağrı, bazen boğaz ağrısı veya baş ağrısı olarak da kendini gösterir. Ayrıca diş ağrısı genellikle dişte veya diş etinde bir soruna işaret eder. Diş ağrısı neden olur sorusunun cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Doğrudan Diş ile İlgili Ağrıların Nedenleri
- Diş Çürümesi
- Periapikal Apse
- Yirmilik Diş
- Gevşek veya Kırık Dolgular
- Çatlak Diş
- Diş Eti Çekilmesi
Diş Ağrısına Benzeyen Diğer Ağrıların Nedenleri
- Periodontal Apse
- Diş Eti Ülseri
- Sinüzit
- Çene Eklemlerinde ve Sinirlerde Yaralanma
Diş Ağrısı Neden Olur Sorusunun En Yaygın Cevabı ‘Diş Çürümesi’
Zamanla dişlerde oluşan plak, dişin doğal yapısını bozarak diş üzerinde oyuklar oluşturur. Ardından bu oyuklara dolan yiyecek, içecek ve bakteriler zamanla dişin çürümesine yol açar. Beraberinde çürüyen diş tedavi edilmezse apse gelişir ve bu apse ağrıya neden olur.
Periapikal Apse
Aslında diş ağrısı neden olur sorusunun en net cevabı apsedir. Başka bir deyişle ağrıya neden olan genellikle apselerdir. Kısaca özetlemek gerekirse apse, dişin ucunda toplanan enfeksiyona denir. Ayrıca bu enfeksiyona bakteriler neden olmaktadır. Sonuç olarak enfeksiyon birikmesiyle oluşan apse diş ağrısına neden olur.
Diş Ağrısı Neden Olur Sorusuna En Sık Verilen Cevap ‘Yirmilik Diş’
Diş ağrısı neden olur sorusunun en yaygın sebeplerinden biri yirmilik dişlerdir. Öncelikle yirmilik dişler çıkarken diş etinde şişmeye neden olur. Dolayısıyla diş ağrısı hissederiz. Bunun yanı sıra yalnızca yirmilik diş değil; gömülü halde diş etinin altındaki dişler de ağrıya neden olmaktadır. Gömülü vaziyette duran dişler diş eti veya kemik yüzünden dışarı çıkamaz ve orada ağrıya sebebiyet verir.
Gevşek veya Kırık Dolgular
Dolgu işlemi dişte çürümeye neden olan boşlukların doldurularak tedavi edilmesi işlemidir. Bu işlem düzgün yapılmazsa veya zamanla bu dolgu özelliğini kaybederse yeniden dişte oyuklar oluşur. Sonuçta da bu boşluklar bakteri enfeksiyonlarına açık hale gelir. Diş ağrısı neden olur dediğimizde ilk cevabın enfeksiyon ve apseler olduğunu belirtmiştik. Sonuç olarak diş dolgularının düzgün ve sağlam olmaması diş ağrılarını beraberinde getirir.
Çatlak Diş
Dişin sert tabakasında oluşan bir çatlak ağrıya neden olur. Genellikle arka ve üst dişlerde meydana gelen diş çatlakları kolayca gözle görünmez. Hatta bazen ağrının sebebinin çatlak diş olduğu anlaşılmaz. Dişte çatlak varsa, yiyecekleri çiğneme sırasında bu diş etini tahriş eder. Dolayısıyla ağrı hissedilir. Ek olarak, dişteki ufak bir çatlak büyüyerek diş hasarına ve diş çürümesine neden olabilir.
Diş Eti Çekilmesi
Diş eti çekilmesi, diş etinin diş kökünü açığa çıkaracak kadar gerilemesi şeklinde tanımlanabilir. Bunun sonucunda diş ile diş eti arasında boşluklar oluşur. Bu boşluklarda bakteri kaynaklı enfeksiyonlar oluşabilir. Daha da önemlisi diş eti çekilmesi tedavi edilmezse diş kaybına da neden olmaktadır.
Diş Ağrısı Neden Olur Sorusunun Doğrudan Diş ile İlgili Olmayan Cevapları
Periodontal Apse
Diş etlerinde bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara denir. Ağız içi hijyenine dikkat edilmediğinde diş etinde bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar oluşur. Bu da ağrı olarak hissedilir. Bu nedenle ağız hijyenine özen göstermek gerekir.
Diş Eti ülseri
Genellikle ‘aft’ olarak bilinen, ağız içinde ve diş etlerinde karşılaştığımız yaralara ağız ülseri veya diş eti ülseri denmektedir. Çoğunlukla beyaz gri ve çevresinde kızarıklık gördüğümüz yaralardır. Bu yaralar oldukça rahatsız edicidir ve günlük hayatı kötü etkiler. Özellikle yeme içme ve hatta konuşma oldukça zorlaşmaktadır. Sonuç olarak diş ağrısı neden olur diye sorduğumuzda doğrudan diş ile alakalı olmasa bile ağız ülserlerini örnek verebiliriz.
Sinüzit, Diş Ağrısı Neden Olur Sorusuna Cevap Olur Mu?
Sinüzit ilk bakışta dişlerle ilgisi yokmuş gibi görünse de aslında ağrı hissettiğimiz bölge açısında birbirine yakındır. Sinüzitin oluştuğu sinüs boşluğu üst dişlerin sinirlerine çok yakın mesafededir. Bu nedenle aslında sinüzite bağlı gelişen bir ağrı, diş ağrısı şeklinde algılanabilir. Böyle bir durumda ağrıya neden olan etkenin tespiti için doktor kontrolü gerekmektedir.
Çene Eklemlerinde ve Sinirlerde Yaralanma
Yalnızca dişlerde değil, çene eklemlerinde gerçekleşecek bir yaralanma da diş ağrısı olarak algılanmaktadır. Ayrıca beyinde diğer organlara iletilen sinir hücrelerinde bazıları çeneden geçer. Dolayısıyla bu sinirlerde meydana gelecek herhangi bir harabiyet de diş ağrısına neden olmaktadır. Özetle diş ağrısı neden olur diye sorduğumuzda aslında çok farklı sebep sayabiliriz.. Bunu anlamak için mutlaka bir diş hekimine muayene olmanızı öneririz.
Sizler için il bazında hekimlerin profillerini sunuyoruz. Diş hekimleri listesini inceleyin , yorumları okuyun ve kolay randevu oluşturun.
Yorum Yapın