facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Covid-19 Mutasyona Uğradı
Covid-19 Mutasyona Uğradı

Covid-19 Mutasyona Uğradı

Covid-19 virüsü mutasyona uğradı . Britanya Başbakanı Boris Johnson geçtiğimiz cumartesi yaptığı açıklamada dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünün mutasyona uğradığını bildirdi. Covid-19 virüsünün mutasyona uğramış hali olan  Virus-Variante VUI 2020/12/01 İngiltere’nin güneyinde görüldüğünü aktaran Johnson virüsünün %70 daha bulaşıcı olduğunun belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)  Covid-19’un mutasyona uğramasıyla ilgili İngiltere ile ilgili yakın temasa geçildiğini açıkladı.

GELİŞMELER SONRASI DÜNYADA SON DURUM

Covid-19 virüsü mutasyonu açıklamasından sonra Sağlık Bakanı Koca, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan Türkiye’ye olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alındığını belirtti.

            Dünya Sağlık Örgütü (WHO) İngiltere’den sonra; Covid-19 virüsünün mutasyona uğramış halinin Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da görüldüğünü aktardıktan sonra sıkı önlemler alındı.

            Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika, İsviçre, Fransa, Hollanda gece yarısından itibaren İngiltere ile karşılıklı uçuşları durdurduğunu açıkladı.

Covid-19 virüsün mutasyonu ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

MUTASYON NEDİR?

Covid-19 virüsü mutasyona uğradı. Peki, bu mutasyon ne anlama geliyor?

Her hücrede, canlının genetik bilgisini içeren ve yaşamsal olayları yöneten DNA ve RNA olarak adlandırdığımız yapılar var. 4 farklı nükleobazın çeşitli kombinasyonlarla sıralandığı, göz rengimizden yaşayacağımız bazı hastalıklara kadar tüm önemli bilgileri içeren bu yapılar yaşam süresi boyunca dış etkenlere bağlı olarak rastlantısal değişimlere uğruyor. Bu değişimlere mutasyon deniyor. Genetik yapının küçük parçalarında yaşanan bu değişim, üretilen proteinleri, enzimleri hatta canlının fiziksel yapısını bile değiştirebiliyor. Virüslerde, içerisinde genetik malzeme barındırdığı için mutasyona uğrayabiliyor. Bu mutasyonların sonucu olarak da yeni türler ortaya çıkıyor.

CORONA VİRÜS NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İnsanlarda ve hayvanlardan hastalığa yol açan ve birçok çeşidi bulunan virüs ailesine Corona Virüs denir. İnsanlarda genellikle soğuk algınlığına benzer etkiler yaratan bu korona virüs ölümlere sebep olmaktadır.

             *2002 yılında Çin’in Guangdong Eyaleti’nde başlayan SARS-COV virüsü salgını dünya genelinde 17 ülkeye yayılmıştır. Bu salgında 8098 kişi hastalığa yakalanmış ve 774 kişi hayatını kaybetmiştir.

             *2012 yılında Suudi Arabistan’da başlayan MERS-COV virüsü salgını ise dünya genelinde 27 ülkeyi etkilemiş, salgına yakalanan 2499 kişiden 861’i hayatını kaybetmiştir.

            *2019 yılının son günlerinde Çin’in Hubei Eyaleti’ne bağlı Wuhan şehrinde hastaneye başvuran pnömoni vakalarında bir kümelenme olduğu fark edilmiştir.

İlk vakalar, epidemiyolojik olarak Wuhan’daki bir hayvan pazarı ile ilişkilidir. 27 Aralık 2019 tarihinde Wuhan’daki bir hastaneye ağır pnömoni tanısıyla üç hasta yatırılmıştır. İlk vaka, Wuhan’daki hayvan pazarında balık satıcısı olan 49 yaşında bir kadındır. Bu vakada hastalık, 23 Aralık 2019 tarihinde ateş, öksürük ve göğüste sıkışma hissiyle belirti vermiştir. Dört gün sonra ateşi düşmüş, öksürük ve nefes darlığı ise artmıştır ve Toraks BT’de pnömoni ile uyumlu bulgular görülmüştür. İkinci hasta, hayvan pazarından sıklıkla alışveriş yapan 61 yaşında bir erkektir. Bu vakada, ateş ve öksürük 20 Aralık 2019 tarihinde başlamıştır. Hasta bir hafta sonra solunum sıkıntısı ile hastaneye başvurmuştur. Hastanede ilk iki gün içinde giderek kötüleşmiş ve entübe edilerek mekanik ventilatöre bağlanmıştır.

Koronanın Psikolojik Etkileri destek almak için tıklayın

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers