Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir Belirtileri ve Tedavisi
Mental hastalıkların başında gelen borderline kişilik bozukluğu, ilk kez 1938 Yılında Adolf Stern trafından öne sürülmüştür. Daha sonra bu konunun üzerinde durulup, çeşitli araştırmalar yapılmıştır. 1975 yılında Otto Kernberg adındaki psikiyatrist ile belli bir tanıma ulaşmıştır. Bu sorunu yaşayan kişilerin kendi öz denetimlerini yapamamaları ve öz denetim sorunu yaşadıkları bilinmektedir.
Borderline Kişilik Bozukuluğu Nedir?
Borderline kişilik bozukluğu , psikolojik bir durum olan bu bozukluk, düşüncelerde ve ikili insan ilişkilerinde pek çok sorunu ortaya çıkarır. Yani bu sorunu yaşamakta olan kişiler kendi öz denetimlerini yapamazlar. İnsanlara karşı düşünce ve tavırları sürekli olarak değişir.
Düşüncelerde sık yaşanan iktidarsızlık problemleri nedeni ile kişiler, duygu ve düşüncelerini yönetemedikleri için insan ilişkilerinde sürekli olarak problemler yaşamaktadır. Hatta ilerleyen seviyelerde bu sorunlar ciddi boyuta gider.
Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
İnsanlarda farklı ruhsal problemler sık görülen durumlardan biridir. Borderline kişilik bozukluğu da bunlardan bir tanesidir. Daha çok ergenlik dönemlerinde, yetişkinliğe adım atmak üzere olan kişilerde görülmektedir.
Bu tür problemi olan kişiler sık sık düşünceler içine girip, kendileri ve dünya hakkında çeşitli fikirler edinmeye çalışırlar. Kendileri için bu dünyada bir rol bulmak için sürekli bir arayış içindedirler. Öte yandan insanlarla iletişimleri de çok sağlıklı değildir. Yani bir kişiye aniden ilgi gösterme, çok iyi davranma gibi bir eğilimde bulunduktan sonra, birkaç gün içinde aniden bir düşmana dönüşürler. Yani bir gün çok iyi iken diğer gün çok kötü davranışlar sergilemektedirler. Bu nedenle tam bir karmaşa halindedirler.
En yaygın görülen Borderline Kişilik Bozukluğu belirtileri;
- Ani gelişen aşk duygusu ve yine ani şekilde gelişen düşmanlık, nefret duyguları ortaya çıkar.
- Bencil yapıları ön plandadır. Sürekli olarak kendilerini düşünüp, her konuda kendilerini ön planda tutmak isterler.
- Kısa sürede ani arkadaşlıklar kurup hemen samimi olurlar. Ama bu durum uzun sürmez ve yine ani şekilde iletişimi kesip, aynı kişiye düşmanlık beslerler.
- Sürekli olarak kendilerine zarar verme eğilimi içindedirler.
- Düşüncelerde tutarsızlık,
- Abartılı bir cinsel yaşamları vardır,
- Çok ve gereksiz yere alış veriş yapmayı severler.
- Madde kullanmaya yönelik bir yapı içindedirler.
- Ruh halleri sık değiştiği için mental olarak sürekli bir yorgunluk hali yaşarlar.
- Öfke kontrol sorunları vardır.
- Kendilerini boşlukta ve amaçsız olarak görme duyguları yoğundur.
- Çok fazla güvensizlik duygusu taşırlar.
Tüm bu belirtiler elbette her borderline kişilik bozukluğu olan kişide görünmez. Ama belirtilerin yoğunluğuna göre sorunun ne derece ilerlemiş olduğu anlaşılır.
Borderline Kişilik Bozukluğu Risk Faktörleri
Bu bozukluk ergenlik dönemlerinde ortaya çıkar. Bir an önce tedavi edilmez ise ilerleyerek, kişilerin hayat kalitesini bozar. Ayrıca kadınlara erkeklere göre daha fazla görüldüğü de yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Sık depresyona giren ve olaylar karşısında çabuk yıkılan kişilerde daha fazla görülmektedir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Tanısı
Borderline kişilik bozukluğu tanısı yetişkinler için konur. Ergenlik döneminde nerede ise herkeste sürekli olarak duygu değişimleri yaşandığı için borderline tanısının ergenlik döneminde konulması doğru değildir. Yetişkinler için ise bu tanıyı ancak uzman doktorlar koyabilir. Yapılan araştırmalar veya bazı testler sayesinde tanı daha rahat konulur. Tanı yapıldıktan sonra hemen bir tedavi sürecine başlanması şarttır. Aksi halde farklı psikolojik sorunların da ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. Bunlar ise;
- Olaylara odaklanamama,
- Beslenme bozuklukları,
- Stres ve kaygı durumlarının sık yaşanması,
- Hemen depresyona girme,
- Bipolar bozuklukları,
- Anksiyete.
Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Borderline kişilik bozukluğu tedavisi sabır isteyen bir süreçtir. Ama bu tanı konulan kişilerde kesinlikle tedavi şarttır. Tedavi süreci ise;
- Anormal yaşamadan daha kaliteli bir yaşam tarzına geçiş süreci başlar,
- Bu tür hastalarda duygu ve düşünce bozuklukları çok fazladır. Tedavi ile artık duygularını ve düşüncelerini daha rahat yönetebilirler.
- Cinsel dürtülerini bastırmayı öğrenirler.
- Empati yeteneği kazandıkları için karşı tarafa ani duygu değişimleri ile yaklaşmazlar.
- Hastalıklarının farkına varıp, bu yönde belli bir bilgi birikimine sahip olurlar.
Tedavi süreci her ne kadar uzun sürerse sürsün ve ne kadar yıpratıcı olursa olsun asla yarıda bırakılmamalı ve tedavi tamamlanmalıdır.
Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bu kişilik bozukluğu hayatında olan kişilerin hemen belli bir tedavi sürecine başlaması gerekir. Aksi halde ortaya çok daha ciddi problemler çıkacaktır. Bu nedenle borderline kişilik bozukluğu tedavi edilmezse ne olur? Sorusunun cevabına bakacak olursak;
- Günlük hayatta yaşam kalitesini bozar,
- Eğitim dönemlerinde aksamalara neden olur,
- Boşanma veya sevgiliden ayrılma gibi olumsuz durumların ortaya çıkmasına ortam hazırlar.
- Karşı tarafı çok fazla yıpratır.
- Sağlıklı velilik veya arkadaşlık ilişkileri kurulamaz.
- İş kariyerini derinden etkiler, iş değiştirme veya işten ayrılma gibi olumsuz durumlar ortaya çıkar.
- Bu tür kişilerde aşırı cinsel istek olduğu için istenmeyen gebelikler görülebilmektedir.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar fazla görülmektedir.
- Eğer hastalık tedavi edilmez ve sınıra gelirse madde bağımlılığı riski artar.
- Bu tür kişilerde sürekli olarak kendilerine zarar verme düşüncesi olduğu için sınırda borderline kişilik bozukluklarında intihar etme olasılığı fazladır.
Kişilik Bozukluğu Nedir? Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Türleri
Çekingen Kişilik Bozukluğu Belirtileri Ve Tedavisi Nedir?
Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Özellikleri
Yorum Yapın