Böbrek İltihabı Beslenme
Böbreklerde iltihap meydana gelmesi, sık yaşanan böbrek sorunlarından birisi olarak ön plana çıkıyor. İdrar yollarından böbreklere ulaşan bakteriler nedeniyle ortaya çıkan bu sorun çeşitli belirtiler ortaya koyar. Belirtilerin görüldüğü kişiler en kısa sürede bir doktor tarafından muayene edilmelidir. Bu sayede erken teşhis koymak ve böbrek iltihabını tedavi etmek mümkün oluyor. Genel olarak böbrek hastalıklarından beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.
Böbrek iltihabı beslenme seçenekleri de bu doğrultuda önemlidir. Böbreklerinde iltihap olan kişiler, beslenmelerine dikkat ederek yaşadığı sorunun daha ağrısız olmasını ve kolay tedavi edilebilmesini sağlayabilir. Hastalığın ilerlememesi ve yavaşlatılması için beslenme konusunda doktorunuzdan tavsiye alabilir ve bu tavsiyelere uyabilirsiniz.
Böbrek İltihabına Karşı Beslenme
Böbrekler, insan vücudunda oldukça önemli görevlere sahiptir. En önemli görevlerinden bir tanesi de beslenme yoluyla alınan maddelerden arta kalanların atılması oluyor. Bu görev, insanların hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi için son derece önemlidir. Böbrek iltihabı ise böbreklerde meydana gelen ve bakterilerden kaynaklanan bir hastalıktır.
Önem verilmemesi halinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Belirtmek gerekir ki bu hastalığa sahip olan kişilerin tedavisinde beslenme de önemli bir etkendir. Böbrek iltihabına karşı beslenme kapsamında dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Böylece tedavi süreci daha başarılı bir şekilde geçer. Beslenme düzeni böbrek hastalıklarının tedavisinde çok önemli bir rol oynayarak ön plana çıkıyor.
Böbrek İltihabı Beslenmenin Önemi
Böbrek hastalıklarının önlenmesi için doğru tedavi gerekir. Aynı zamanda yaşam tarzında değişiklik yapmak da gerekebiliyor. Bu doğrultuda da sadece tedavi ile değil beslenme ile de iyileşme sürecinin desteklenmesi gerekir. Örneğin ideal kiloya sahip olmak böbrek rahatsızlıklarında önemli olabiliyor. Dengeli ve düzenli beslenmenin önemli olması neticesinde böbrek iltihabı tedavisi görüyorsanız buna önem vermelisiniz.
Hastalığın durumuna ve ne kadar ilerlediğine, neden kaynaklandığına gibi unsurlara bağlı olarak doktorunuz tarafından size uygun bir beslenme programı hazırlanabilir. Böbrek iltihabı beslenmenin önemi kapsamında uygun besinleri almanız ve almamanız gereken besinlere de dikkat etmeniz gerekiyor. Tedavi sürecinde doktorunu bu konuda sizlere bilgi verecektir. Aynı zamanda hastalık ortaya çıkmadan da beslenmenize dikkat ederek böbrek hastalıklarının meydana gelme ihtimalini azaltabilir ve önlem alabilirsiniz.
Önemli: Böbrek iltihabı beslenmesi ve sağlık için diyetisyen kontrolü önemlidir. Bu nedenle sizlere il il diytetisyen listesi hazırladık. İstanbul diyetisyen , Ankara diyetisyen , İzmir diyetisyen , Bursa diyetisyen , Antalya diyetisyen listelerini inceleyin. Uzmanlara yapılmış yorumları okuyup , ücretsiz kolay randevu oluşturun.
Böbrek İltihabı Yaşayanlar İçin Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
-
Protein
Vücudun gelişmesi ve dokuların onarımında proteinlerin önemi büyüktür. Protein vücut tarafından üretilen bir madde değildir ve bu nedenle gıdalar tüketilerek elde edilir. İnsanların protein alma ihtiyacı vardır ve ihtiyacı karşılamak üzere yumurta, et, süt, peynir gibi besinler tüketilebilir. Eğer kişide böbrek problemleri varsa tüketilen protein gruplarının dışarı atılmasında zorluk yaşanabilir. Bu nedenle de halsizlik, kusma ve benzeri sorunlar yaşanabilir. Böbrek iltihabı hastalığına sahip olan kişiler doktorlarının tavsiye ettiği miktarda protein tüketimi yapmalıdır. Eğer iltihaptan kaynaklı olarak organ, fonksiyonlarını yerine getiremez ise protein gruplarının atılımında sorunlar yaşanabilir. Doğru tüketim ile bunun önüne geçmek mümkün oluyor.
-
Kalsiyum ve Fosfor Tüketimi
Böbreklerinde başta iltihap olmak üzere çeşitli sorunlar gelişen kişilerin vücudunda kalsiyum ve fosfor dengesinde bozulma meydana gelebilir. Bunun yanı sıra böbreklerin yeterli düzeyde çalışmaması durumu da söz konusu olabilir. İltihaptan kaynaklı olarak böbreklerde yeterli düzeyde çalışmama sorunu olabilir ve bu durum fosforun yükselmesine neden olur. Kalsiyumu ise azaltır. Bu durumun düzeltilmesi için beslenme düzeninde birtakım değişiklikle yapılması mümkün oluyor. Peynir gibi kalsiyum zengini gıdaların tüketimi artırılabilir. Balık gibi fosfor içeren besinler ise daha az tüketilmeye başlanır. Böbrek iltihabı hastalığı kapsamında beslenmede bu gibi değişiklikler yapılması mümkündür.
-
Potasyum
Potasyum, insan vücudu için önemli olan mineral grupları arasında yer alır. Kalp ve kaslarının doğru çalışması üzerinde etkilidir. Böbrek hastalığı olan kişilerde iltihap ve benzeri nedenler ile kandaki potasyum değerleri artıyor. Bu değerlerin artması neticesinde de birçok rahatsızlık ve yan etki ortaya çıkması mümkündür. Böyle bir durum olması halinde yapılan muayene ve testler sonucunda doktorunuz tarafından sizlere bilgi verilecektir. Böylece potasyum kaynağı olan hangi besinleri azaltmanız gerektiğini öğrenerek bu besinleri daha az tüketebilirsiniz. Örneğin patates, muz, havuç, kurutulmuş sebze meyve, kuru yemiş, kavun, mantar, kuru baklagiller ve benzeri besinler potasyum açısından tüketimine dikkat edilmesi gereken besinlerdir.
-
Böbrek İltihaplarında Tuz Tüketimi
Böbrekleri ilgilendiren en temel besinlerden birisi olarak tuz gösterilebilir. Çeşitli böbrek hastalıklarından kaynaklı olarak tuzun vücuttan atılamaması gibi bir sorun ortaya çıkabilir. Özellikle böbrek enfeksiyonu zamanla böbrek yetmezliğine neden olabileceğinden tuz, tüketimine dikkat edilmesi gereken bir besin oluyor. Uzman hekim ile yapılan görüşmelerden sonra sizlere tuz ile alakalı bir sorun olması halinde bilgi verilecektir. Enfeksiyondan kaynaklı olarak vücuttaki tuz yeterli miktarda atılamıyor ise bu durumda tuz tüketiminin azaltılması yoluna gidilir. Hatta gerekli görülmesi halinde bir süre için tuz tüketiminden tamamen uzak kalmanız da istenebilir. Vücutta ne kadar tuz biriktiğine bağlı olarak buna doktorunuz karar verecektir.
-
Su Tüketimi
Su tüketimi, böbrekler için son derece faydalıdır. Kronik böbrek hastaları ve benzeri hastalar, su tüketimine önem vermelidir. Enfeksiyondan kaynaklı olarak böbreklerin fonksiyonlarında çeşitli sorunlar ve yetersizlikler meydana gelebilir. Bu durumda yapılması gereken şey su tüketimine önem vermektir. Kanda bulunan toksin maddelerin, atılımında böbreklerin önemi büyüktür. Enfeksiyon oluşan hastalarda bu durumda yetersizlik meydana gelmesi durumunda doktorlar tarafından ne kadar sıvı almanız gerektiğine dair sizlere bilgi verilir. Bu bilgiler neticesinde de gerekli su tüketimini sağlayabilirsiniz. Böbrek enfeksiyonu hastalığı kapsamında besinlere önem vermeniz sizler için çok yararlı olacaktır. Ne tür besinler tükettiğiniz ve beslenme alışkanlıklarınızın nasıl olduğu hastalık sürecinde etkilidir
-
Yağ Tüketimine Dikkat
İnsanların günlük ihtiyaç duyduğu enerji, yağlar tarafından sağlanır. Böbrek hastalarında da durum değişmez ve böyledir. Böbreklerde enfeksiyon hastalığı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan başka sorunlar olması halinde yağ tüketimine dikkat etmek gerekir. Beslenme programı içerisine farklı türlerde yağlar eklenebilir. Bunlar genel olarak fındık yağı, zeytinyağı, mısırözü ve benzeri yağ çeşitleri olur. Hayvansal kaynaklığı yağlardan ise uzak durmakta fayda vardır. Aynı zamanda kolesterolü yüksek oranda olan besinler de alınmamalıdır. Böbrek enfeksiyonu beslenme düzenlemeleri kapsamında alınan yağlara bu şekilde dikkat edilmesinde fayda var. Tedavi sürecinin en iyi şekilde tamamlanması için bunlara dikkat etmeniz fazlasıyla önemlidir.
Böbrek İltihabında Beslenmeye Neden Dikkat Etmek Gerekir?
Böbrek enfeksiyonu hastalığı olan kişiler için tedavi sürecinde doktorlar tarafından farklı yollar izlenebilir. Belirtmek gerekir ki hastalığın ne durumda olduğuna göre doktorlar hastanede tedavi isteyebilir. Beslenme ise genel olarak bütün böbrek hastalıklarında önemli bir unsurdur. Beslenmesine dikkat etmeyen kişilerin tedavi süreci daha zorlu ve sancılı olabilir.
Enfeksiyondan kaynaklı olarak böbreklerin fonksiyonlarında yetersizlik meydana gelmesi durumunda bazı mineral, vitamin, maddelerde azalma veya artış görülebilir. Bu durumun önüne geçmek ve hastalığı daha kolay yenmek için beslenmeye dikkat etmek gerekir. Uzman hekimler tarafından yapılan muayene sonrasında hangi besinlere dikkat etmeniz gerektiği size aktarılır.
Yorum Yapın